Турніри

Ліга чемпіонів

«Гол Судакова змусив усіх нервувати»

Що написали іспанські ЗМІ про матч «Барселони» та «Шахтаря» у 3-му турі групової стадії Ліги чемпіонів.

Антон ПРОКОПОВ

2023-10-26 10:13

Головною темою цього тижня в Іспанії є майбутнє Класіко (28 жовтня), тому матч «Барселони» з «Шахтарем» розглядався скоріше як етап підготовки до найважливішого поєдинку з «Реалом». Насамперед усі відзначили травму Жоау Феліша та неприємний фол на Торресі, який також може призвести до лазарету. Також місцеві журналісти зазначили, що «Барселона» грала досить добре і мусила забивати набагато більше голів. Але після пропущеного від «Шахтаря» голу ситуація на полі змінилася і вже «Барселона» почала нервувати. Перемога таки була здобута, але в результаті вона вийшла не простою, а нервовою і вистражданою.

Mundo Deportivo

«Однією ногою у плей-оф із стражданням», – журналіст видання Mundo Deportivo підкреслює складність перемоги над «Шахтарем» і вважає, що після цього матчу можна порадіти лише за результат, який фактично забезпечив «Барселоні» виходь у наступний раунд.

«Матч, який, здавалося, був на правильному шляху та ідеально підходив для відпочинку перед «Класіко», ускладнився, та ще й яким чином! Гол «Шахтаря», коли до кінця матчу залишалося менше півгодини, змусив усіх нервувати, а «Барселона» не закрила гру третім голом. А потім ситуація погіршала через травму Жоау Феліша. Ферран і Фермін забили, але «Барселона» мала достатньо моментів, щоб вже після першого тайму не переживати за підсумковий результат. Ситуація, коли надмірне розслаблення спричинило гол Судакова, викликала тривогу.

Хороша перша година гри змусила всіх подумати, що українці вже не намагатимуться врятувати матч. Перш ніж перейти до заключного відрізку, ми стали свідками двох ударів по штанзі у виконанні Ферміна. Ферміну також не зарахували гол, а гра була ближче до 3:0, але все ж таки «Шахтар» змусив «Барселону» страждати. Не можна сказати, що українці після цього створили багато небезпечних моментів, але до останнього відчувалась якась напруга. Після того, як рахунок став 2:1 – ми немов побачили інший матч проти суперника, що воскрес. Він грав сміливіше та активніше, але не зміг забити другий гол. Щасливий кінець «Барселони», але з стражданнями та черговими кадровими втратами перед «Класіко».

Marca

«К Класико з переляком», – цілком зрозумілий заголовок на сайті Marca. Журналіст розповідає про те, що Хаві є за що переживати перед матчем із «Реалом», оскільки Жоау Феліш вимушено залишив поле, а Ферран Торрес отримав болісний удар. Ще два гравці основного складу під питанням напередодні ключового матчу першого кола. Матчу, який не можна програвати не лише через результат, а й заради престижу клубу.

«Барса» без особливої напруги виграла черговий матч у Лізі Чемпіонів. Вони перейшли до перерви з комфортним рахунком 2:0 на табло завдяки тому, що у першому таймі домінували «куле»: Ферран Торрес та Фермін Лопес. Вони були бомбардирами та помічниками перших голів «Барси» у ворота донецького «Шахтаря». Каталонці досягли нових успіхів у Європі, вже мають 9 очок і закріплюють лідерство у групі H. У них фактично у кишені вихід у наступний раунд, але треба поборотися з «Порту» за перше місце.

Хаві вибрав атакуючий тризуб, сформований Ламіном Ямалом, Ферраном Торресом та Жоау Фелішем. Валенсієць стартував як центральний нападник, правий фланг дістався каталонцю, а лівий фланг – колишньому гравцю «Атлетіко». Фермін, який провів свій третій стартовий матч, грав усередині. Але молодій людині з Уельви не знадобилося багато часу, щоб продемонструвати свої наступальні здібності та амбіції. 20-річний футболіст був одним із найкращих гравців на Олімпійському стадіоні: він віддавав передачі, комбінував, захищався, виводив захисників із себе, забивав і атакував. І він робив усе це енергійно, рішуче та впевнено. Заслуга голу Феррана Торреса, першого голу «Барси» у ворота «Шахтаря», багато в чому пояснюється вертикальною грою андалузького півзахисника. Це була 28 хвилина.

А другий гол «Куле» на 36-й хвилині також став результатом гарного зв'язку між двома гравцями «Барси»: Торрес асистував Ферміну, який забив неймовірний гол. Цього сезону молодий півзахисник уже забив два голи. Цієї середи ввечері він дебютував у Лізі чемпіонів перед своїми вболівальниками і став ключовим фактором у цій перемозі.

На рахунку Феррана Торреса вже п'ять голів, два з них у європейському турнірі. Валенсійський нападник присвятив гол своїй бабусі, яка померла у понеділок.

«Шахтар» «з'явився» на полі ближче до кінця гри. Судаков забив гол, після чого українці постаралися врятувати матч, але більше небезпечних моментів вони не створювали, лише кілька разів зумівши «злякати» захисників та воротаря, але м'яч йшов далеко від воріт. Перемога 2:1, після якої є питання до Хаві щодо доцільності використання ключових гравців у цьому матчі».

Sport.es

«Фірмін проти травм», – журналіст видання Sport.es нахвалює молодого гравця «Барселони», який зумів допомогти своїй команді перемогти в складній ситуації, а ще недавно складно було взагалі уявити, що Фірмін виходитиме в основному складі, та ще й у Лізі чемпіонів.

«Минулого сезону «Барса» пережила безліч травм, через які потенціал команди значно знизився на важливому етапі сезону та призвів до того, що команда вибула з боротьби за 1/8 фіналу Ліги чемпіонів другий рік поспіль. Ця чума знову з'явилася останніми тижнями, але, на відміну від минулого сезону, визнавши, що суперники «Барси» в Європі поступаються суперникам річної давності, Хаві сприйняв це як керівництво до дії, в якому йдеться, що коли щось йде не так, потрібно витягати команду з ями, і це спрацювало. Достатньо подивитися на чудову гру Ферміна проти донецького «Шахтаря». Андалузієць, який минулого сезону грав в оренді за «Лінарес», є явною ставкою Хаві. Тренер надав йому всю свою довіру, і «дитина» заслужила звання повноправного члена основної команди.

Його перша частина була чудова. Він відповідав за атакувальну гру команди, яка протягом багатьох хвилин грала на половинній швидкості, можливо, більше думаючи про суботню класику та про те, щоб більше не було травм. Фермін став головним героєм практично всіх найнебезпечніших моментів першого тайму.

Він був близький до того, щоб зробити хет-трик, але не вистачило успіху. Фермін не зміг забити на 7-й хвилині після гарного пасу від Оріоля Ромеу біля українського штрафного майданчика. На 28-й хвилині після чудової передачі Гюндогана він відправив м'яч у штангу, а потім став автором результативної передачі на Феррана Торреса. Через вісім хвилин він дебютував як бомбардир Ліги чемпіонів після ефектного удару з лінії штрафного майданчика, який після торкання штанги увійшов у ворота українців.

Чудова гра Ферміна і гол Феррана Торреса, який він присвятив своїй бабусі, яка померла цього тижня, здавалося, винесли вирок донецькому «Шахтарю», який уже не та команда, що кілька років тому, через війну між Україною та Росією та втечу багатьох бразильців, які були у нього у команді. Але у футболі, хоч би як ти перевершував свого суперника, ти ніколи не зможеш спати. А помилка та деяка нестача напруги призвели до того, що донецький «Шахтар» повернувся в гру за півгодини до кінця. Судаков забиває гол у контратаці.

За часів нестабільності настав час стиснути зуби. Команда зробила це проти «Атлетика», вони зроблять це знову в суботу проти «Реала», і їм довелося зробити це проти донецького «Шахтаря» на заключному відрізку матчу, в якому Фермін продовжував залишатися головним героєм, завдавши ще одного удару в штангу, і забив гол, який не було зараховано через офсайд. Принаймні три очки залишилися у «Барселони». Дев'ять очок із дев'яти у Лізі чемпіонів і вже практично обидві ноги у 1/8 фіналу турніру. Першу мету, поставлену в цьому змаганні, нарешті буде досягнуто після невдач останніх двох років».



footboom.com