Турніри

Ліга чемпіонів

«Відбувся сюрреалістичний момент», – португальські ЗМІ – про матч «Порту» – «Шахтар»

Португальські журналісти розповідають про те, скільки «Порту» заробив завдяки перемозі над «Шахтарем» та виходу в наступний раунд, а також пояснюють, що футболісти португальського клубу не повинні були зупинятися в епізоді з першим голом «Шахтаря», оскільки головний арбітр все-таки не зупинив гру, а за новими правилами потрібно дограти епізод, а вже потім перевіряти на VAR, хто був прав. Загалом же «Порту» хвалили за перемогу та друге місце у групі, але місцеві ЗМІ переживають через три пропущені голи від «Шахтаря».

Антон ПРОКОПОВ, Footboom1.com

2023-12-14 11:00

NOTICIAS AO MINUTO

«Галено «підписав чек» і допоміг «Порту» вийти в 1/8 фіналу», – журналіст сайту Noticias ao minuto нахвалює півзахисника «драконів», який знову допоміг португальському клубу виграти у «Шахтаря», забивши два голи та оформивши дві результативні передачі, завдяки чому «Порту» заробить багато грошей.

– «Порту» кваліфікувався до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів після перемоги над донецьким «Шахтарем» з рахунком 5:3, гарантувавши цим чек у 13,4 мільйона євро: 9,6 за кваліфікацію в наступний раунд плюс 2,8 за перемогу. Ще майже мільйон із одного з фондів УЄФА.

Біло-блакитні вийшли налаштованими на перемогу в матчі і вже за дві хвилини Таремі був уже на межі злому українського «сейфу», але Різник узяв гору над іранським форвардом. Але вже за дев'ять хвилин після стартового свистка «Порту» забиває: довгий пас від Пепе, Еванілсон без особливих зусиль робить простріл уздовж воріт, а Галено, вільний від опіки, спокійно забиває перший гол.

Потребуючи перемоги і виходу в 1/8 фіналу, донеччани почали показувати свою силу, створивши кілька небезпечних моментів. Невдовзі після цього відбувся сюрреалістичний момент матчу. Сікан забив гол у ситуації, коли помічник судді підняв прапор, а невдовзі після цього опустив його. Деякі гравці «Порту» зупинилися через сигнал «поза грою», але після того, як момент було проаналізовано VAR, гол був підтверджений. Незважаючи на опір з боку гравців, персоналу клубу та вболівальників, арбітр був невблаганний.

Команда Консейсау не стала довго переживати через цей момент і на заключному відрізку, на 43-й хвилині, Пепе віддав на Галено, який знаходився на краю штрафного майданчика, той сильно «вистрілив» і відправив м'яч у ворота.

У другому таймі 48 113 глядачів, які були присутні на «Драгау», стали свідками ще більшої кількості голів. Спочатку забиває Таремі, але через декілька хвилин після прострілу від Сікана м'яч залітає у ворота Кошти, а ще через 3 хвилини вже Пепе забиває свій гол.

На 82-й хвилині Бондар припустився помилки, а Консейсау вдало перехопив м'яч і забив 5-й гол. У каруселі з такою кількістю голів «Шахтар» таки зумів ще раз вразити ворота Кошти. На 88-й хвилині Груїч втратив м'яч у «забороненій зоні», що призвело до третього голу українців після удару Егінальдо.

Враховуючи всі обставини, «Порту» можна похвалити за перемогу та виконання завдання-мінімуму. Португальський клуб фінішує в групі H на другому місці з 12 очками, зрівнявшись з лідером «Барселоною», яка цієї середи програла «Антверпену» 2:3
.

RECORD

«Порту» обіграє «Шахтар» у матчі з 8 голами і гарантує собі місце в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів», – журналіст видання Record пише не тільки про результат, а й про те, скільки грошей отримав португальський клуб цього сезону.

– «Порту» обіграв донецький «Шахтар» з рахунком 5:3, забезпечивши собі 2-е місце у групі H і, як наслідок, вихід до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Але також важливо нагадати, що фінансові прибутки «драконів» зросли завдяки цьому європейському успіху, а «Порту» вже фіксує дохід понад 63 мільйони євро.

Давайте пояснимо це покроково. Вихід «Порту» до групового етапу Ліги чемпіонів коштував 15,64 мільйона євро, плюс 26,151 мільйона євро за коефіцієнтом УЄФА за 10 років. Далі були 4 перемоги на груповому етапі, кожна на суму €2,8 млн (тобто €11,2 млн за підсумками ігор групового етапу), а вихід до 1/8 фіналу, підтверджений сьогодні ввечері, ще 9,6 млн. €.

Є й менша частина, яку вдалося підтвердити лише після завершення всіх ігор групового етапу, і вона становить 980 тисяч євро. Йдеться про перерозподіл коштів, не виділених через нічийні результати команд на груповому етапі, у сумі 940 тисяч євро, які «залишаються» від кожного такого матчу. 2,8 млн УЄФА платить за перемогу одному клубу, а за нічию кожна команда отримує 930 тисяч, решта грошей (940 тисяч) йдуть у спеціальний фонд, а потім загальна сума розподіляється між клубами, що беруть участь, відповідно до кількості перемог, отриманих на груповому етапі.

Зважаючи на всі обставини, заробіток «Порту» вже становить 63,571 мільйона євро, і це не межа! Якщо «Драконам» вдасться вийти до чвертьфіналу, вони додадуть ще 10,6 мільйонів євро. З огляду на фінансові проблеми «Порту», це дуже важливий результат
.

A BOLA

«Божевільна гра на «Драгау» вивела «Порту» до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів», – журналіст сайту A Bola розповідає не лише про важливість перемоги над «Шахтарем», а й про те, які ще наслідки        будуть у цього досягнення. Наприклад, «дракони» гарантували собі участь на клубному чемпіонаті світу в 2025, а у захисника «Порту» – Пепе – травма, через яку він може пропустити найважливіший матч зі «Спортінгом».

– Велика перемога біло-блакитних стартувала з гола на 9-й хвилині, коли Галено відкрив рахунок. На 29-й хвилині українці зрівняли рахунок завдяки Сікану, але Галено ще до перерви повернув перевагу команді Сержіу Консейсау. У другому таймі на «Драгау» був справжній шквал голів. По-перше, Таремі заспокоїв «драконів», зробивши рахунок 3:1 на 62-й хвилині. Незабаром після цього автогол Еустакіо вселив у «Шахтар» деяку надію, але послідовні голи капітана Пепе і Франсішку Консейсау, який недавно з'явився на полі, розвіяли всі сумніви. Егінальдо все ж таки вдалося забити ще один гол за українську команду, але результат уже був визначений.

Зважаючи на всі обставини, «Порту» завершує груповий етап чемпіонів з 12 очками, що на три більше, ніж у «Шахтаря», і приєднується до «Барселони» до 1/8 фіналу. Це п'ятий вихід гравців «Порту» в цей раунд під керівництвом Сержіу Консейсау. Єдина погана новина для тренера – травма Пепе, яка може стати на заваді захиснику зіграти проти «Спортінга» у найближчому матчі.

Це ще не офіційно, але A BOLA може гарантувати, що «Порту» і «Бенфіка» вже кваліфікуються на перший клубний чемпіонат світу, який відбудеться влітку 2025 року в Сполучених Штатах Америки.

Якщо «Порту» вже давно гарантував попадання на цей турнір, то вчора «Бенфіка» домоглася того, що приєдналася до «драконів», скориставшись вильотом «Шахтаря» саме руками «Порту». Українці могли б набрати 59 очок, якби виграли Лігу чемпіонів, вигравши всі свої матчі, але тепер, коли вони вибувають із турніру, їхня кількість не перевищує 35, що далеко від 52 у «Бенфіки».

Присутність на клубному чемпіонаті світу для «Порту» та «Бенфіки» означатиме, окрім престижу, дуже важливий фінансовий внесок. Призи, які розподілятиме ФІФА, поки що не відомі, але передбачається, що призовий фонд, який буде розділений між 32 клубами-учасниками, становитиме 2,5 мільярда євро. Гарантований бонус за участь складе 50 мільйонів, але потім будуть передбачені бонуси за спортивні результати, а переможець зможе залишити США зі 100 мільйонами євро у кишені за чотири тижні змагань (з червня до липня 2025 року)
.

footboom1.com