Турніри

Ліга чемпіонів

ЛЧ, група F. Лейпциг – Шахтар – 1:4. Звіт

Це був матч, про який молоді гірники могли тільки мріяти і який точно ніколи не забудуть.

Олег МОРОЗОВ, «Футбольний клуб»

2022-09-07 00:00

Дебют в Лізі чемпіонів Ігоря Йовичевича, дебют в Лізі чемпіонів Юхима Коноплі та Мар’яна Шведа, вихід в основі гірників вісьмох вихованців клубу – все це, як на мене, підіймало цінність матчу в Лейпцигу для команди гостей і вболівальників «Шахтаря».

Хвилювання молодих футболістів під тиском трибун РБ «Арени» було абсолютно природним, як і невимушений брак, що регулярно псував атакувальні спроби донетчан.  Анатолію Трубіну довелося виручати партнерів вже на 12-й хвилині, коли після прострілу зліва пробивав з близької відстані Крістофер Нкунку. Воротар залишився на місці і відвів загрозу.

А ось старший за Трубіна на 11 років Петер Гулачі свою команду підвів. Висунувшись на позицію останнього захисника і допомагаючи товаришам розігрувати м’яч, голкіпер збірної Угорщини оступився, чим зробив нереальний подарунок для Шведа. Той виявився готовий і зволікати не став. Екс-вінгеру «Мехелена» треба було не схибити і поцілити в порожні ворота метрів з 25, що і було бездоганно зроблено.

Штурм у відповідь з боку «Лейпцига» з урахуванням форс-мажорної ситуації здавався найбільш логічним розвитком подій, одначе все, що вдалося зробити господарям, – захопити територію. «Помаранчево-чорні» оборонялися без лоску, але й без метушні та пожеж. Ось тільки занадто глибоко сідала українська команда, через що Йовичевичу раз по раз доводилося вибігати до бровки і вимагати «відлипнути» від власних воріт.

Утім, ані докричатися до хлопців, ані умовити їх у роздягальні під час перерви, хорвату, схоже, не вдалося. За великим рахунком зустрічали німців гірники лише у останній третині поля. Зрештою «біло-червоні» дочекалися помилки суперника.

«Шахтар» залишив вільною зону лівого захисника, куди після атаки віялом увірвався захисник Мохамед Сімакан. Постріл француза під поперечину був бездоганним – 1:1. Трибуни вибухнули і почали вимагати продовження бенкету. Але замовкли дуже швидко.

Вже наступна атака гостей зробила «все так, як було». Михайло Мудрик промчав лівим флангом, віддав у центр на Шведа, і Мар‘ян за допомогою рикошету від ноги Віллі Орбана вдруге приголомшив Гулачі. Хіба не фантастика?

Йовичевич провів подвійну заміну, знявши з поля автора дубля і випустивши в тому числі Невена Джурасека. Саме останній на 76-й хвилині розпочав вбивчий контривпад, який ідеально продовжив Георгій Судаков, а завершив той таки Мудрик.

Після цього здалося, що Доменіко Тедеско змирився з поразкою. І четвертий м’яч, який, завершуючи ще одну контратаку, провів джокер Лассіна Траоре, вже не шокував тренера «Лейпцига». Ну а асистував буркінійцю всюдисущий Мудрик, якого запустив по лівій бровці Юхим Конопля.

Осінь для України на міжнародній спортивній арені, враховуючи легку атлетику, волейбол, баскетбол, а тепер ще цей успіх у Німеччині, починається божевільно. Радіємо цим перемогам і робимо все, аби наблизити ту, єдину.

ЛЕЙПЦИГ – ШАХТАР 1:4
Голи:
 Сімакан (57) – Швед (16, 58), Мудрик (76), Траоре (85).
Лейпциг: Гулачі, Сімакан, Діалло, Орбан, Хальстенберг (Раум, 46), Лаймер, К.Шлагер (Хенрікс, 70), Собослаї, Нкунку, Андре Сілва, Вернер (Форсберг, 70).
Шахтар: Трубін, Лукас Тейлор, Бондар, Матвієнко, Конопля, Степаненко (Кривцов, 86), Бондаренко (Джурасек, 62), Судаков, Швед (Петряк, 62), Мудрик, Зубков (Траоре, 70).
Попередження: Сімакан (61) – Конопля (50), Трубін (60), Мудрик (61).
Арбітр – Жоау Пінейру (Португалія).
6 вересня. Лейпциг (Німеччина). РБ. Арена. +19’С.

footclub.com.ua