Україна

Прем'єр-ліга

Вантух: «Зоря» – не вискочка, а постійний учасник єврокубків»

Від п’ятничного матчу «Оболонь» – «Зоря» очікували відповіді на багато питань. Наприклад, чи продовжить «Оболонь» відбирати залікові бали у вищих за класом команд? Що з «Зорею»? Чи є рух у позитивному напрямну, після того як її очолив Валерій Кривенцов?

2023-10-22 11:05

Шість забитих голів, два дублі та два реалізованих пенальті ? і загалом доволі впевнена перемога «Зорі» (4:2). Щоправда, розігралися луганці лише після перерви, коли остаточно дали зрозуміти, хто є хто.

Захисник «Зорі» Роман Вантух розповів як проходив драматичний матч, чи є питання по пенальті та що фантастичне виходить у луганців на тренуваннях.

«Пенальті Оболоні? Просто я зіграв необачно»

– Гра, по-моєму, для нас склалася не так легко, – посміхаючись, каже Роман Вантух. – Але ми були готові до протистояння з Оболонню, розбирали її, знали, в якій манері ця команда працює. Однак, як бачите, все було не так просто. Оболонь створила немало нам проблем, особливо в першому таймі, коли забила два м’ячі. В останніх матчах ми так багато не пропускали. 

– Що сталося у моменті з призначенням пенальті?

– Дуже проста ситуація: просто я зіграв необачно. Потрібно дивитися той момент зі сторони, але по гарячих слідах не можу сказати, що там був якийсь грубий фол – поштовх. У тому моменті все було в динаміці. До чого я веду: той ігровий епізод ми самі собі придумали. То не є заслуга атакуючої ланки Оболоні, що вони десь там розкрили наш захист. 

– Коли перед матчем ви розбирали суперника, на що звертали увагу? Розкрий плани на гру?

– Коли ми аналізували гру суперника, то бачили, що вони грають у п’ять захисників, які на флангах висуваються далеко уперед. Так, наприклад, на моєму фланзі робив Нагієв. 

Тому перед нами тренери ставили завдання швидше створювати на флангах більшість, за допомогою того ж Горбача і Яцика. Моментами виходило, моментами – ні. Траплялося таке, що ми повільно працювали з м’ячем, тому дуже багато припускалися браку. Особисто я кілька разів переводив м’яча, а він зрізався. 

Але ми перемогли – це головне. Гра забудеться – результат залишиться. Я щасливий. Будемо надалі покращувати гру. 

«Щоб я опустив руки і думав «блін, все, це кінець гри»? Такого точно не було»


– Твій коментар щодо першого пропущеного Зорею голу? 

– Я слідкую за Оболонню, і вона мені симпатична. В команді є декілька гравців, які володіють підступним дальнім ударом. Знали, що їм не можна давати так легко бити з-за меж карного майданчика. Вважаю, ми помилилися тактично – дуже просто пропустили перший м’яч, потрібно було оборонятися краще. Проте відреагували правильно, повернулися у гру, і це прикрасило матч. 

– Коли Оболонь повела у рахунку, відчував хвилювання за підсумковий результат? 

– Такого, щоб я опустив руки і думав «блін, все, це кінець гри» – точно не було. Я вірив у команду, у футболістів, з якими граю пліч-о-пліч, був впевнений в їхніх можливостях. Сьогодні, можна сказати, ми перемогли суперника на класі. У нас на полі був Герреро, який два м’ячі забив, а ще пенальті заробив. Петар Мічін дуже добре зіграв, пас шикарний віддав – це все клас.

– Коли Батагов провів третій гол, відчувалося, що в грі настав перелом? 
– Ні. Цей рахунок ще був слизьким. Все стало зрозумілим, коли ми четвертий гол забили, ось тут я вже впевнений був, що перемога у нас в кишені. 

«До нас прийшло декілька легіонерів ? це як у Гугл-перекладачі»

– Про Зорю вже можна сказати, що вона виходить з кризи? 
– Сто відсотків. З кожним днем ми стаємо сильнішими, краще розуміємо один одного. На тренуваннях вже бачу розуміння, інколи виходить щось таке фантастичне, що ми награємо. Проте по грі поки що не можу такого сказати. Якщо ми Оболон забили чотири м’ячі – це значить, добре зіграли в атаці. Дуже добре, що забив сьогодні наш нападник. Сподіваюсь на те, що Герреро відчує впевненість у своїх силах, і ми надалі більше будемо забивати.

– Що змінилося у тренувальному процесі Зорі? Кажуть, що більше додалося теорії? 
– Фізично ми були готові. Щодо теорії, то вона у нас пішла з першого дня приходу Валерія Кривенцова. Однак тактичний вишкіл, я вам скажу, це не так просто. За два дні ти це не вхопиш – потрібен час. Додайте до цього те, що до нас прийшло декілька легіонерів. Знаєте, це як у Гугл-перекладачі. Ти перекладаєш, а він розуміти може по-іншому. Наприклад, Жан-Клоду, який у нас недавно з’явився, я постійно щось підказую, хоча, можливо, не так, як він це розуміє. На все це потрібен час. 

– Те, що гру Ліги Конференцій з Маккабі перенесли, якось вплинуло на вашу підготовку? 

– Ні в якому разі. Навпаки, у нас тепер буде більше часу, щоб гідно готуватися до наступної гри в УПЛ. Ми йдемо від гри до гри. Вважаю, все у Зорі буде добре. 

– У Лізі Конференцій Зоря вже провела кілька ігор. Вже можна сказати, що команда точно вийде із групи? 

– Вийти з групи – це наша ціль. Зоря – не якась команда вискочка, це постійний учасник єврокубків. Тому ми ставимо собі високі задачі, а там вже будемо дивитися, від матчу до матчу. 

ukrfootball.ua