Україна

Перша ліга

Лупашко: «Президент «Інгульця» планує залишити бюджет УПЛ на Першу лігу»

Бурхливі зміни в «Інгульці»: після відставки Ковальця та звільнення Бартуловича клуб програв стикові матчі ЛНЗ, повернувся в Першу лігу, та визначився з новим головним тренером. Це нове ім’я в тренерському цеху нашого футболу…

2023-06-19 10:17

Владислав Лупашко завершував виступи в «Інгульці», і після цього на півзахисника чекав новий етап кар’єри – він увійшов у штаб Лавриненка, продовжив працювати з Бартуловичем, а потім – і з Ковальцем.

Після того, як за підсумками регулярного чемпіонату «Інгулець» змушений був відстоювати місце в УПЛ у плей-офф, президент клубу Поворознюк спершу призначив Лупашка в.о. головного тренера, а потім затвердив на цій посаді.

«Залишилися питання до роботи арбітра»

– Владе, вітаємо з призначенням на посаду головного тренера Інгульця. Була інформація, що ви вчилися на диплом категорії PRO. Вже отримали його?

– Я навчався і продовжую вчитися на А-диплом УЄФА. Також пройшов курси Pass, детально вивчав аналітику. Для мене головне було отримати знання, які допоможуть у майбутньому проявити себе у роботі тренером. До початку чемпіонату сподіваюся отримати диплом, щоб повноцінно перебувати на тренерській лаві. 

– Вже проаналізували, чого вам не вистачило, щоб переграти ЛНЗ?

– Вважаю, що не вистачило емоції та сил. У команді була низка травмованих та хворих гравців. Хлопці догравали на уколах, у деяких була відсутня ігрова практика. Це не могло не позначитися на нашій грі. Сезон був дуже складним. До того ж, перед плей-оф змінився

Футболісти хотіли, але не змогли. Перед першим матчем у нас були інтенсивні заняття. В домашній грі витримали приблизно 70 хвилин, а в кінцівці було вже складно. За три дні до другого матчу вже непросто було відновитися. У цій паузі між матчами здебільшого працювали над відновленням футболістів. 

– Після першого матчу була нічия 1:1. На виїзді не було спокуси зіграти по рахунку?

– На жаль, перший тайм у Черкасах зіграли слабко. Не вистачило азарту та впевненості у власних силах. Перед другим таймом змінили схему, адже було готові до того, що гра піде не за нашим сценарієм. У другій половині зустрічі додали, але зрівняти рахунок не змогли. 

До того ж, залишилися питання до роботи арбітра. Бачив, що хлопці починали нервувати, коли всі мікроепізоди трактувалися на користь ЛНЗ. Я був неправий, коли почав занадто емоційно спілкуватися з арбітром і отримав вилучення. Хотів, щоб хлопці заспокоїлися, а основний удар вже намагався взяти на себе. Свою вину визнаю, але нецензурні висловлювання на адресу арбітра не дозволяв собі, вилучення було точно не через це. 

– Можливо, не треба було звільняти Ковальця перед вирішальними матчами у сезоні?

– Це питання варто адресувати президенту, який ухвалював рішення. Ніхто не знає, якого результату змогли б досягнути, якби залишився Ковалець. Я ж у цій ситуації не мав морального права відмовитися від пропозиції очолити команду. 

Я працював у нашій команді ще до Ковальця, тому розумів, що маю бути готовим до всього. Не нав’язував президенту свою думку, не говорив, що Ковалець працює неправильно. Я робив все, що він мене вимагав головний тренер. По головах іти не звик. 

«Всі скоро дізнаються про перші трансфери Інгульця. Можемо отримати солідні гроші»


– Можете розповісти про домовленість з президентом щодо роботи у новому сезоні? Адже поповзли чутки, що більшість гравців покидають Інгулець…

– Поки що жодної конкретики не скажу. У низки футболістів завершуються контракти, тому зараз тривають перемовини. Це плановий момент. Поступово починаємо цікавитися гравцями з Першої та Другої ліг. 

Думаю, що всі скоро дізнаються про перші трансфери Інгульця. Вважаю, що можемо отримати солідні гроші. Гравці мають розуміти, що їх ніхто насильно тримати не буде. Якщо розвиватимуться, то будемо продавати. Ми дуже багато працювали з футболістами, розвивали їх. Футболісти, які хочуть прогресувати, безумовно мають звернути увагу на наш клуб. 

– Дехто з гравців згадував про новий стадіон. То як у вас у Петровому з умовами роботи?

– Олександр Григорович хоче створити комфортні умови для футболістів. Плануємо грати на новому стадіоні. Щодо інфраструктури, жодних проблем в Інгульці немає. У клубу є три поля з натуральним покриттям, а одне – зі штучним. Також з тренувальним процесом і побутовими питаннями немає проблем. 

– І все ж, які завдання та прагнення будуть у вашого клубу?

– Цього року в Інгульця буде 10-річний ювілей, тому хочемо виступити достойно. Намагатимемося грати в сучасний, інтенсивний футбол. Шукатимемо гравців, які прагнуть розвиватися та відповідають нашим вимогам. Для мене головне – розвиток молоді. Багато уваги приділяв індивідуальним тренуванням. Якщо клуб прагне продавати футболістів, то він має розвивати молодь. 

«Президент Інгульця має бажання залишити той бюджет, який був у нас в УПЛ»


– Чого очікуєте від сезону у Першій лізі?

– Усе залежатиме від кадрового потенціалу команди. Часу для якісної роботи на трансферному ринку залишилося обмаль. Впевнений, що з підготовкою жодних проблем не буде. У нас буде амбітний тренерський штаб, який готовий працювати і прогресувати. І згодом ми назвемо всіх помічників. Точно одне: в Інгульці будуть лише ті, хто прагне розвиватися. Але всі мають розуміти, що просто точно не буде. 

– Ви вже визначили гравців, які точно не залишаться в команді?

– Поки не знаю чи зможемо зберегти навіть половину команди, яка грала в УПЛ. Зараз тривають перемовини. Своє бачення озвучив президенту. Якщо футболіст не хоче залишатися, то немає сенсу його тримати. Розглядаємо пропозиції від інших клубів щодо наших гравців. Футболісти отримали декілька днів на роздуми, а потім ухвалюватимемо рішення. 

Зараз займаємося побутовими моментами, формуванням тренерського штабу, адміністративного складу команди. Наш багаторічний відеооператор пан Анатолій зараз пішов захищати країну. Не працюватиме наш фотограф. Через декілька днів їду в Київ на навчання, тому треба встигати все. Поетапно розв'язуємо всі проблеми. Головне, що є бажання працювати. План підготовки маю обговорити з помічниками.

Щодо фінансування, то президент має бажання залишити той бюджет, який був у нас в УПЛ. Футболісти мають у кожному матчі викладатися на всі 100%. Такі вимоги нашого президента. 

«Багато «не своєї» тренерської роботи виконував Шуст»


– Чи розмовляли ви з Бартуловичем, який скандально залишив клуб?

– У будь-якій ситуації варто вислухати дві сторони. Впевнений, що Младен все розповість, як він бачив цю ситуацію. Нам була потрібна його допомога у вирішальних матчах, але він ухвалив таке рішення. Я не буду нікого звинувачувати, адже кожен має право на свій вибір. Після цього ми з ним не спілкувалися. 

Можна сказати, що перед матчами плей-оф з тренерів залишився лише я, тому було непросто. Варто було готуватися до матчів плей-офф, але, зрозуміло, що тренерів нам бракувало. Нам допомагав навіть директор академії. Багато «не своєї» тренерської роботи виконував Богдан Шуст, допомагав тренер-аналітик Володимир Кравчук. За це їм велика подяка. Намагалися гідно вийти з цієї ситуації. 

– Коли команда виходить з відпустки?

– Наприкінці червня всі збираємося на базі і починаємо підготовку до сезону. А вже 28 липня стартує Перша ліга, тому часу небагато. Плануємо зіграти п’ять контрольних матчів, прагнемо змінити структуру гри. Нам буде непросто, але до цього готові. Одне скажу точно – Інгулець розпочинає новий етап свого розвитку.

Якби залишилися в УПЛ, то могли сезон починати грати на своєму новому стадіоні. Потрібно зробити ремонт в роздягальній і кімнаті для тренерів. Думаю, що в жодних проблем з тим, щоб грати в Першій лізі на новому стадіоні і паралельно продовжувати будівництво, не буде.

– Ходять наполегливі чутки, що ваш захисник Дмитро Нагієв може зіграти за збірну Азербайджану. Що думаєте з цього приводу? 
– Я не можу оцінити рівень чемпіонату у цій країні. Дмитро – кваліфікований футболіст, який має потенціал для прогресу. Було би радісно, якби його викликали у розташування головної команди країни з Інгульця. Приємно, що Інгулець зміг підготувати такого футболіста.

ukrfootball.ua