Турніри

Молодь

«Кістяк збірної – 9 динамівців»: Кузнєцов пояснив, чому насправді у заявці України U-19 немає гравців «Шахтаря»

Збірна України U-19 відправилась до Південної Кореї, де зіграє у товариському турнірі проти господарів змагань (10 жовтня), В’єтнаму (12 жовтня) та Марокко (15 жовтня). У заявці збірної України немає жодного гравця Шахтаря. За інформацією вітчизняних ЗМІ, донецький клуб не відпустив футболістів через щільний графік. Подробиці розкрив сам наставник юнацької команди Олег Кузнєцов, котрий також поділився думками щодо майбутнього турніру й оцінив перспективи нашої команди у відборі на Євро-2024.

Андрій ПІСКУН, Sport-express

2023-10-09 09:00

– Олеже Володимировичу, у заявці збірної України U-19 немає гравців Шахтаря. ЗМІ повідомляли, що донецький клуб не відпустив їх через щільний графік. Це правда?
– Абсолютно ні, такого не було. Збірна збиралася 5 жовтня, ми виїжджали до Варшави, а 6 числа вилітали до Південної Кореї. А Шахтар U-19 4 жовтня грав проти Антверпена в Юнацькій лізі УЄФА, тож гравці донецької команди суто логістично не змогли потрапити до збірної. До того ж, для в'їзду до Південної Кореї потрібно ставити візи. Я сподіваюся, що у кваліфікації на Євро-2024 у листопаді вони нам допоможуть. Тож ніякого скандалу тут немає і не потрібно нічого роздувати.

– Окрім гравців Шахтаря, вам усіх вдалося викликати, кого ви хотіли бачити у збірній?
– На сьогоднішній день, так.

– Що очікуєте від турніру у Південній Кореї?
– Ми не зустрічалися півтора роки. Насамперед ми хочемо подивитися футболістів – у якому вони стані. До того ж, у команді багато новачків, нам потрібно буде сформувати кістяк. І сам турнір досить цікавий, суперники хороші.

– Навколо кого ви збираєтесь будувати команду?
– У нас дев'ять динамівців, тож це і є кістяк. Але на листопадову кваліфікацію я сподіваюся до нас приєднаються п'ять-шість гравців Шахтаря, як не змогли поахати на турнір в Південну Корею.

– Яку схему награватимете на турнірі?
– Основна наша схема 4-2-3-1, але ми тренуємо і 4-1-4-1, 4-3-3. Все залежатиме від ситуації на полі. Ми маємо вміти змінювати схему залежно від рахунку.

– Що вас здивувало у Південній Кореї?
– Ми тут уже два дні і ставлення до нас просто божевільне! Для корейців Україна є екзотикою, як і для нас Корея. Здивував азіатський менталітет – усі кланяються, вітаються, намагаються допомогти, завжди усміхнені. Що не попросиш – все зроблять! Люди тут дуже доброзичливі. Але кухня, звичайно, тут дуже гостра, не дарма ми переживали (сміється, – прим.).

– Чим вас там годують?
– В основному рис, вермішель, риба. М'яса менше, ніж ми звикли. Для нас – це екзотика, але корейці дуже стараються, щоб нам сподобалось, щоразу пропонуючи нову страву. Але треба пробувати потроху, бо може бути надто гостро.

– Ну хоч собак не пропонували на вечерю, і на тому спасибі.
– Поки що не пропонували. Напевно, треба нам проявити ініціативу і попросити скуштувати (сміється, – прим.).

– Чого чекаєте від відбору на Євро, де у суперниках України команди Словаччини, Косова та Мальти? Наша команда бачиться фаворитом.
– Я не думаю, що ми є фаворитами. З тим самим Косово ми грали в Італії, хоч і виграли, 2:0, але був важкий матч. Словаччина також непогана команда. Мальта – господарі. Поки що ми особливо нікого не вивчали, але всі команди приблизно рівні.

– Яке завдання стоїть перед вами у відборі Євро?
– Перед нами стоїть завдання вийти з групи із першого місця, щоб розраховувати на вдале жеребкування в елітному раунді. Тож налаштовуватимемося на це.

– Давайте трохи поговоримо про ваших підопічних. Багато авансів видають вашому воротареві В'ячеславу Суркісу. Що скажете про нього?
– У нас є три-чотири воротарі, на яких ми розраховуємо: хлопці з Руху, Кравець із Шахтаря, Фесюн із Колоса та Суркіс. Слава стабільно грає в основі Динамо U-19 плюс у нього хороша взаємодія з динамівськими захисниками, яких ми викликали до збірної. Подивимося на нього. У Суркіса гарні перспективи. Багато хто може подумати, що його викликали через батька, але це зовсім не так. Слава – хороший воротар.

– Скільки з вашої команди може у перспективі зрости збірників для першої команди країни?
– Важко відповісти. Команду ведуть чотири роки, а це близько 20 зборів, але під час війни нам вдається збиратися лише чотири-п'ять разів. У нас є перспективні гравці, які з часом можуть потрапити до молодіжної команди, а потім до головної збірної, але прізвищ називати я не буду, щоб не наврочити.

Склад юнацької збірної України U-19

Воротарі: В’ячеслав Суркіс (Динамо), Давид Фесюк (Хайдук, Хорватія).

Захисники: Назар Балаба, Олексій Гусєв, Тарас Михавко, Єгор Сизонюк (усі – Динамо), Степан Лисенко (Хайдук, Хорватія), Даніїл Білоконь (Полісся).

Півзахисники: Максим Василець, Дмитро Кремчанін, Назар Янчишин (усі – Динамо), Євгеній Микитюк (Полісся), Віталій Михайлів (Минай), Даніїл Ващенко (Олександрія), Максим Деркач (Ешторіл, Португалія), Діяр Шамузов (Абу-Дабі, ОАЕ).

Нападники: Матвій Пономаренко (Динамо), Микита Дзень (Полісся), Сергій Панченко (Рух), Дмитро Годя (Верес).

sport-express.ua