Турніри

Молодь

Коли «Динамо» виграє Юнацьку Лігу УЄФА?

22 квітня відбувся фінал Юнацької Ліги УЄФА. Грецький «Олімпіакос» розгромив італійський «Мілана» – 3:0. В складі команди із міста Пірей були місцеві грецькі футболісти за виключення двох албанців, які вже мають подвійне громадянство.

Сергій ТИЩЕНКО

2024-04-24 16:57

Минулого сезону переможцем турніру став нідерландський клуб АЗ, який у фіналі здолав хорватський «Хайдук».

Тренд останніх сезонів Юнацької Ліги УЄФА, що великі клуби розцінюють турнір виключно, як досвід для молодих футболістів, а не результат. Молодь має набиратися досвіду, вчитися грати у складний футбол.

Такий підхід дає можливість українським команда замахнутися на перемогу в турнірі. Хороше покоління гравців, досвід тренера, збіг обставин – рецепт успіху.

Я думаю, що у сезоні-2021/22 кияни могли б замахнутися на перемогу. Юнацька команда тоді у Києві розбила майбутнього переможця турніру «Бенфіку» – 4:0. У плей-оф пройшли «Депортиво». Але потім все змінила війна. Стало не до футболу. Про щось серйозне у матчі із «Спортингом» вже говорити було просто нереально.

На жаль, кияни пропустили два останні сезони Юнацької Ліги УЄФА. Перша команда не змогла виграти чемпіонат. В турнірі U-19 першим двічі фінішував «Рух». У них дуже сильне покоління 2004 року народження, яке вже грає у першій команді.

Але загалом, перспективи «Динамо» в Юнацькій Лізі УЄФА доволі хороші. Зараз кияни лідирують у чемпіонаті U-19. У другій частині сезону команда Ігоря Костюка тільки раз зіграла в нічию, коли не змогла подолати «автобус» «Полісся». Багато чого буде вирішуватися в очному матчі проти «Шахтаря», де киян влаштує навіть нічия. Я думаю, що все буде добре.

Наступного сезону вимальовується дуже цікава команда. Ігор Костюк у ролі наставника вже має величезний досвід виступів у цьому турнірі. Підбирається дуже талановите покоління гравців 2006 року на народження – воротар Суркіс, захисники Захарченко, Коробов, Дикий, півзахисники – Іщенко, Білий, Осипенко, вінгери – Калин, Пашко, форвард Пономаренко. 2007-го – Рибак, Третяк, Редушко, Озимай, 2008-го – Люсін. З 2005 можна залучити Гусєва, Саленко, Балабу, Сизонюка (якщо вони не підуть в оренду). Ця команда може реально замахнутися на дуже багато. Як мінімум перевершити досягнення минулих років в Юнацькій Лізі УЄФА.

dynamo.kiev.ua