Турніри

Ліга конференцій

Тлумак: «Відчувалося, що «Зоря» ще не перебуває у належному ігровому тонусі»

2022-08-05 12:46

У польському Любліні номінальний господар, луганська «Зоря», взяла гору у першому поєдинку 3-го раунду кваліфікації Ліги конференцій над румунською «Університатією» (1:0).

Колишній гравець «Зорі» Андрій Тлумак розповів, що допомогло українському клубу відсвяткувати вікторію та оцінивши шанси підопічних Патріка Ван Леувена на вихід до наступного раунду єврокубкового турніру.

– Важливо, що Зоря не лише перемогла, а й зберегла свої ворота «сухими». Це дуже додає упевненості і натхнення. Все ж таки, не треба забувати, що під час тривалого міжсезоння Зоря не уникла чималих кадрових втрат. По-друге, через вторгнення Росії в Україну луганці були позбавлені необхідної ігрової практики.

– Змінився у Зорі й головний тренер – замість Віктора Скрипника біля керма опинився нідерландський фахівець Патрік Ван Леувен. Він дотримується тієї ж ігрової концепції, що й попередник?
– Ні, як відомо, Зоря під орудою Скрипника використовувала гру так званим «ромбом» у середній зоні, що допомагало луганцям добитися результатів, що заслуговували на увагу. Нині ж Зоря взяла на озброєння схему 4-3-3 при наступі і 4-5-1, коли доводиться захищатися. Цієї тактики дотримується чимало іменитих команд. Вона заточена на настирливість в атакувальних операціях з використанням флангів та на високому пресингу, компактності при відборі м'яча.

Інша справа, що оскільки Зорі на відміну від тієї ж Університаті ще бракує ігрових кондицій, особливо в офіциальних поєдинках, це негативно впливало на надійність. Згадаймо, що через проблеми з підстраховкою кінцівка протистояння в Любліні була досить валідольною, бо після розіграшів стандартних положень румунська команда створила кілька небезпечних моментів.

– На вашу думку, Зоря награла на перемогу?
– Думаю, що так. Адже саме Зоря контролювала хід подій на полі. Як на мене, клас гравців нашої команди вищий ніж в Університаті. І, упевнений, якби у Зорі були нормальні умови для підготовки, то перевага в рахунку була б переконливішою.

– І хоча кажуть, що переможців не судять, все ж таки, що не сподобалося у діях Зорі?
– Оскільки склад Зорі сильно змінився, передусім, у захисті, то не дивно, що ще бракує зіграності, а в деяких моментах концентрації. На такому рівні це неприпустимо. Упевнений, що під час підготовки до повторного поєдинку в Румунії тренерський штаб зверне увагу підопічних саме на ці вразливі місця.

Хоча, звичайно, найкращий варіант наділяти згаяні в усуненні недоліків – проведення офіциальних матчів. Проте, на жаль, в Україні футбольний сезон ще не відновлений. Все ж, незважаючи на те, що результат першого протистояння досить хиткі, він дає змогу саме українській команді диктувати умови і гадаю, що в Крайові вона свого не проґавить.

zbirna.com