Турніри

Ліга чемпіонів

Ліга чемпіонів-2023/24: головні інтриги матчів-відповідей 1/2 фіналу

«Парі Сен-Жермен» не відмовиться повторити результат минулої домашньої зустрічі з дортмундською «Боруссією», а «Реал» знову розраховує на майже безвідмовну допомогу рідних стін. Анонсуємо матчі-відповіді 1/2 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА.

«Футбольний клуб»

2024-05-07 09:00

Матчі-відповіді 1/2 фіналу

7 травня
«Парі Сен-Жермен» (Франція) – «Боруссія» Дортмунд (Німеччина). Перший матч – 0:1

8 травня
«Реал» (Іспанія) – «Баварія» (Німеччина). Перший матч – 2:2

Початок о 22:00 за київським часом

Париж сподівається на посмішку удачі
Від «ПСЖ» відвернувся успіх двічі за лічені секунди на початку другого тайму першого матчу проти «Боруссії», коли Кіліан Мбаппе й Ашраф Хакімі по черзі влучили в обидві стійки воріт дортмундців. У цьому розіграші чемпіони Франції 10 разів били в каркасу воріт – більше, ніж будь-яка інша команда, і лише «Барселона» (11 у сезоні 2011/12) робила це більше в рамках однієї кампанії Ліги чемпіонів за останні 20 років. Чи зможуть підопічні Луїса Енріке підтягнути реалізацію у матчі-відповіді?

«ПСЖ» також став першою командою, в стартовому складі якої на півфінальний матч Ліги чемпіонів вийшли 11 гравців віком до 30 років після «Баварії» в сезоні 2011/12. На цьому тлі Дортмунд з такими досвідченими гравцями як Матс Гуммельс, Емре Джан, Марсель Забітцер і Марко Ройс дуже відрізняється. Чи зможе паризька молодь впоратися з труднощами та тиском за крок від фіналу?

Дортмунд розраховує на тил
За підсумками першого півфіналу дортмундці продовжили чудову домашню серію – без поразок в останніх 11 матчах Ліги чемпіонів (В7 Н4). Однак тепер на «Боруссію» чекає серйозне випробування на виїзді проти «ПСЖ», якому вона програла з рахунком 0:2 на «Парк-де-Пренс» на груповому етапі. Та й узагалі, в гостях у дортмундців справи йдуть не найкращим чином у цьому турнірі – лише одна перемога в останніх 11 матчах (Н1 П9).

Головна надія команди Едіна Терзича на оборону, яка допомогла їй зіграти п'ять матчів «на нуль» у цьому розіграші – більше, ніж будь-яка інша команда. Ще один такий матч виведе «Боруссію» до її третього фіналу Ліги чемпіонів. У першому півфіналі особливу роль відіграв досвідчений Гуммельс, згодом визнаний найкращим гравцем. І 35-річний захисник знову готовий узяти на себе відповідальність у столиці Франції. «Звичайно, ми хочемо поїхати на «Вемблі», але вівторок у Парижі буде дуже важким, – сказав Гуммельс. – Якщо хочеш вийти в фінал, то маєш постояти за себе».

Тест на домашню міць для «Реала»
Два голи Вінісіуса Жуніора в Мюнхені дозволили «Реалу» уникнути першої поразки в цій Лізі чемпіонів. Перед зустріччю у відповідь статистика в мадридців просто відмінна – вони брали гору в 23 із 24 попередніх єврокубкових протистоянь, в яких грали внічию в першому матчі на виїзді (єдиний виняток – чвертьфінал Кубка чемпіонів-1990/91 проти московського «Спартака»). «Реал» виграв усі п'ять протистоянь, в яких у першому гостьовому матчі рахунок був 2:2.

Проте після результативної гри в Мюнхені питання щодо переможця дуелі все ще відкрите. Півзахисник «Реала» Орельєн Чуамені вважає: «Ми хотіли перемогти, але зараз найголовніше зосередиться на матчі-відповіді в Мадриді. Знаємо, що ми – найкраща команда в світі». «Ми вирушаємо на «Бернабеу», розуміючи, що ще нічого не вирішено. Ми набрали хід і з нетерпінням чекаємо на матч», – додав нападник «Реала» Родріго.

Рішучий настрій «Баварії»
Поступившись титулом чемпіона Німеччини «Байєру», «Баварія» спробує врятувати сезон успішною грою в Мадриді. «На кону стоїть все, за що ми боремося в цьому турнірі, – зазначив форвард мюнхенців Гаррі Кейн. – Потрібно просто знайти спосіб досягти свого. В гостях у «Реала» непросто, але ми повинні вирушити туди з вірою в себе й здобути перемогу» .

«Баварія» не вигравала в семи виїзних матчах із «Реалом» (Н1 П6) із півфіналу Ліги чемпіонів-2000/01 (1:0). Той результат допоміг німцям здобути сумарну перемогу з рахунком 3:1, а в фіналі баварці в серії пенальті взяли гору над «Валенсією». Але дещо свідчить і на користь «Баварії»: лише одного разу вона зіграла внічию 2:2 у першому матчі єврокубкового протистояння – в півфіналі Кубка УЄФА-1995/96 проти «Барселони». В матчі-відповіді мюнхенці перемогли 2:1, а згодом узяли трофей.

Де пройде фінал?
Фінал Ліги чемпіонів-2023/24 пройде в Лондоні на стадіоні «Вемблі» 1 червня.

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

footclub.com.ua