Турніри

Євро-2008

Досвід Євро-2008 до Євро-2012

Ганна СНІГУР-ГРАБОВСЬКА, «Укрінформ» Австрія та Швейцарія були з 7 по 29 червня центром футбольного життя Європи – тут проходив фінальний турнір чемпіонату континенту. Про свій досвід у підготовці до Євро-2008, наступний фінал якого проходитиме в Україні та Польщі, розповів делегат Федеральної Ради Швейцарської конфедерації з питань Євро-2008 Бенедикт Вайбель.

2008-08-20 10:00

– Пане Вайбель, яке значення мало для вашої країни проведення Євро-2008? – Для Швейцарії це була, безумовно, величезна подія, мабуть найбільша, яку країна коли-небудь влаштовувала. Проект мобілізував великий енергетичний потенціал. Населення країни брало активну участь у підготовці футбольного свята і раділо, що завдяки Євро зможе краще презентувати свою країну світові.

– Скільки коштувала Швейцарії організація Євро-2008? Чи вдалося «заробити» на чемпіонаті? – На організацію Євро-2008 держава від початку виділила 82,2 млн. швейцарських франків (362 млн. гривень). Приблизно таку саму суму додатково надали кантони та влада міст, де проводилися матчі. При цьому державні кошти навіть не були повністю використані. Остаточних фінансових підрахунків ми ще не маємо. І навряд чи вдасться точно підрахувати, скільки саме держава «заробила» на чемпіонаті. На мою думку, важливішим є не матеріальний виграш, а, зокрема, покращення іміджу країни.

– Коли розпочалася підготовка країни до Євро-2008? Чи все йшло за планом? – Підготовчі заходи розпочалися 2002 року. Загалом все йшло за планом.

– Чи виправдала себе ідея проведення Євро на території двох країн? – Звичайно. Швейцарія сама ніколи б не змогла провести таку широкомасштабну акцію. Думаю, що Австрія самотужки також би не впоралася з цим. Співпраця з нашими австрійськими колегами була бездоганною.

– Що було завданням «номер один» під час підготовки до Євро? Які моменти потребували більше уваги? – Зі стадіонами ми не мали жодних проблем. Тому на першому плані залишалися питання безпеки та транспорт. Центральним елементом була також так звана «ініціатива господарів свята», яка передбачала підготовку швейцарців у сфері обслуговування до прийняття великої кількості туристів з усього світу.

– Чи підскочили ціни, зокрема на готельні послуги, під час Євро? Чи намагалася держава контролювати цей процес? – У нас немає державного контролю за цінами. Однак ми заздалегідь звернулися до представників готельного бізнесу не встановлювати невиправдані ціни. Нашим гаслом було: «Сьогодні – фан, завтра – гість». Готелі загалом прислухалися до наших закликів. У червні ціни відповідали сезонним.

– Які додаткові заходи безпеки були запроваджені під час Євро? Чи мали місце сутички з футбольними хуліганами? – Концепція безпеки була всеохоплюючою. Швейцарська поліція отримала додатково підкріплення із сусідніх Німеччини та Франції. Були залучені також армійські сили. На щастя, вдалося обійтися без сутичок із хуліганами.

– Як були змінені візові правила на час проведення Євро? – Ми значно полегшили процес отримання швейцарської візи для всіх бажаючих приїхати на чемпіонат. Видачею спеціальних «євровіз», які діяли на території Швейцарії та Австрії, займалися австрійські органи, координуючи свої дії з нами.