Турніри

Чемпіонати

Хмари над Хаві

«Барселону» штормить. За останні півтора місяці команда виграла лише 4 матчі з 9-ти і преса почала говорити про відставку головного тренера. Але якщо вникнути у ситуацію, то все логічно: просто бажання уболівальників не співпадають з можливостями клубу.

Роман СИНЧУК

2023-12-16 14:43

Що знову трапилося з «Барселоною»?

Поки нічого глобального – поганий відрізок із парою болючих поразок.

До «Барси», однак, споконвічний профіцит уваги, звідси і напруження, що виникло миттєво.

Тут завжди так було. Відхід Мессі; розлучення Піке; мільярдні борги; фінансові важелі; справа Негрейри – все йде ніби потоком, створюючи навколо клубу токсичне середовище, яке ще Йохан Кройф колись назвав «entorno».

Хаві в ньому непросто, і він сумно посміхається: «Місяць тому ви сказали мені, що я Фергюсон «Барси», а тепер по-вашому я опинюсь на вулиці, якщо не виграю у «Валенсії».

Звісно, він чув у El Chiringuito, що його планується замінити на Мічела або у крайньому випадку на Рафу Маркеса.

Все через погану динаміку. Починаючи з 28 жовтня, «Барса» виграла лише 4 матчі з 9, і усі мінімально – 1:0 з «Реалом Сосьєдад», 2:1 з «Алавесом», 2:1 з «Порту» і 1:0 з «Атлетико».

Паралельно на цьому відтинку команда поступилася «Реалу» 1:2, «Шахтарю» 0:1, не здолала «Райо Вальєкано» 1:1, а за останній тиждень розжилася поразками від «Жирони» 2:4 й «Антверпена 2:3.

Слабко? Є таке. Але чи критично? Поки що й близько ні. «Барса» вперше за три роки вийшла до плей-оф Ліги чемпіонів, а в Ла Лізі відстає від «Реала» лише на 5 очок. Це абсолютно робоча ситуація для середини сезону.

Чому тоді Хаві вже місяць відбивається від запитань про можливе звільнення?

А тому, що «entorno».

Чому «Барса» не сяє?

А хто сказав, що вона повинна?

Клуб по вуха в боргах, і за літо на новачків потратив 3,5 млн. євро. Паралельно «Реал» лише на Беллінгема витратив 103 млн. Відчуваєте різницю?

А між тим склад таки треба оновлювати, бо хтось старіє, як Бускетс, а хтось хоче додому, як Дембеле.

Ці двоє були ключовими персонами чемпіонської команди минулого сезону, і ким «Барса» їх замінила? Місце одного зайняв безнадійно посередній Оріоль Ромеу, а іншого й поготів міняє 16-річний школяр Ламін Ямаль. Ясно, що це зробило команду слабшою.

Прихід Ілкая Гюндогана? Він не підсилив «Барсу», бо на його позиції й так було аж три топи – де Йонг, Педрі й Гаві.

Жоау Фелікс та Жоау Канселу? Вони прийшли в дедлайн неготовими; вливались у команду через матчі, що змазало ефект.

А між тим Роберт Левандовськи різко здав, його реалізація найгірша за останні 5-6 років; у Алекса Бальде криза другого сезону; травми Френкі й Педрі нікуди не ділись, і тепер до них додався ще й Гаві.

Чи може така команда феєрити? Ні, не може. Її судьба – це грати натужно, від пічки.

То Хаві невинуватий?

Якщо й винний, то лише у відмові від стилю, який давав результат.

Хто забув, минулого сезону каталонці пропустили 20 голів у 38 турах та мали 11 перемог у Ла Лізі по 1:0.

Хаві, однак, виявився мрійником і захотів більшого – гольових шоу, як у часи своєї молодості. Задля цього команда відійшла від трьох захисників у атакуючій фазі; центрбека Кунде на фланзі замінив «майже вінгер» Канселу; зліва замість центрхава Гаві появився талановитий лежень Жоау Фелікс.

До чого це призвело? Розвалило оборону так, що в стартових 16 турах вона пропустила 18 голів, і вже не може стримати «Антверпен».

На додачу і атаці перекіс не допоміг – результативність «зросла» на 0,03 голу за матч, бо нема реалізації. Роберт регресує, але і до Феррана з Рафіньєю є питання. У матчі з «Жироною», наприклад, «Барса» 31 раз пробила в бік воріт – це вдвічі більше, ніж суперник. Треба постаратися, щоб із такими цифрами програти 2:4.

І на чиєму боці команда?

Наразі вона дуже клаптева. Лідера нема.

Після відходу Бускетса капітанить у «Барсі» Серхі Роберто, і це сміх. Позбавлений харизми глибокий запасний – на кого він може вплинути?

Після поразки в Ель Класіко цю функцію намагався виконати Гюндоган, але, здається, перегнув палицю: «Я хочу бути чесним, але не заходити надто далеко. Отже, я виходжу з роздягальні, і очевидно, що люди розчаровані, але після такої важливої ??гри та поганого результату я хотів би бачити більше гніву та розчарування. Я прийшов сюди не для того, щоб програвати такі матчі».

Також надто вже брутально відучував Ямаля від надмірного індивідуалізму прямо на полі й Левандовськи.

Ну, і щодо орендованих португальців є деякі сумніви. Їм воно точно треба? Взяти Жоау Фелікса – він не подає ознак життя 11 матчів поспіль, тоді забиває своїм ворогам із «Порту» й «Атлетіко», а далі знову зникає. То він грає за себе грає чи за клуб?

А керівництво що думає?

Поки воно просто генерує «entorno».

Особливо після поразки від «Жирони», коли Деку прямо заявив, що «команда зіграла погано».

Взагалі Деку в ролі спортдира поки лише каламутить воду. То він команду критикує, то Гаві оцінює, то на де Йонга наїхав – типу, симулює хворобу. Все в традиціях інших бразильців Леонардо й Жуніньо, які вже розвалили «ПСЖ» та «Ліон».

Мудрішим є Лапорта, але йому конче треба гроші, і замість заспокоїти тренера він лише вимагає – навіть заставив взяти основу в Антверпен. Перемога в ЛЧ – це 2,8 млн євро, яких у «Барси» нема. 21 грудня вона полетить аж в Техас, щоб зіграти спаринг заради 4 млн. – так все погано.

От лише тиснути на Хаві – навіщо? Клуб дує щоки, ніби він у 2010-му, а тим часом тренер грає пенсіонерами, орендованими і дітьми, які через надмірні навантаження втрачають здоров’я ще до 20 років.

І це не вина Хаві – не він накопичував мільярдні борги. При цьому віддуватися доводиться йому, і від нервів він часом геть зривається:

«Я вже казав на минулій прес-конференції в Gamper, що ми повинні бути об'єднані, і я бачу, що медіа налаштовані інакше».

Фейспалм, ясно, але його можна було уникнути, якби керівництво не нагнітало.

І що ж робити?

Висловити підтримку Хаві і зі всіх сил допомагати, доки він зберігає вплив на гравців.

Чекати на виздоровлення тер Штегена, з яким буде легше, і намагатися взимку підсилити захист.

До зміни тренера, якщо вона таки знадобиться, підходити виважено, а не як відбувалося з Сетьєном та Куманом.

Ну і відпустити нарешті попередню епоху. Хаві-футболіст, Мессі, Іньєста, Пуйоль, Дані Алвес залишилися у трофейній кімнаті «Камп Ноу», на архівних відео та в серцях «Кулес», але на цьому все. Пора вже змиритися і визнати нові реалії, в яких «Барса» не супертоп, а відстає від шейхів, англійців, Переса. Слабкі матчі та поразки на цьому рівні – звичайна справа, а не вселенські трагедії.

Ой, не подобається? Тоді треба продавати клуб якомусь шейху і надіятися, що все пройде, як у «Ньюкаслі», а не у «Малазі».

Два варіанти на вибір – це все, що є. Решта – пусте «entorno».