Турніри

ЧС-2022

Марокко – Португалія 1:0. ЧС-2022, 1/4 фіналу. Чорна субота!

Вперше в історії футболу у півфіналі чемпіонату світу зіграє представник Африки!

«Футбольний клуб»

2022-12-10 19:14

Після вівторкового розгрому швейцарців головний тренер португальської команди дав чітко зрозуміти, що залишив на банці Кріштіану Роналду із тактичних міркувань. І що, нібито, попри хет-трик молодого Гонсалу Рамуша, наступний матч в «основі» розпочне не він, а саме ф5-разовий володар Золотого м’яча.

Вочевидь, досвідчений фахівець вже думав про зустріч із Марокко і намагався заплутати суперника по чвертьфіналу. Коли в Досі розігрувався дебют, Кріш знову похмуро спостерігав за дійством з лави запасних.

Одначе цього разу взяти ворожу фортецю з першої спроби Рамушу не вдалося. Власне, і спроб серйозних не було. Марокканці діяло ззаду щільно і надійно, не бажаючи наступити на швейцарські граблі.

Взагалі розвідка в цій грі тривала достатньо довго. Опоненти придивлялися один до одного, не бажаючи ані розкриватись, ані вдаватися до якихось ризикованих дій. Лише ближче до перерви «погода» на «Ель-Тумама» почала мінятися.

Двічі на вістрі португальських атак опинявся Жоау Фелікс, але з ударами у форварда «Атлетико» не складалося. Африканці відповіли непоганими спробами Соф’яна Буфаля і Селіма Амалла – цікаво, але не більше.

Ну потім прикрої і десь незрозумілої помилки припустився голкіпер номінальних гостей Діогу Кошта. Він мав забирати м’яч після подачі зліва від Ях’я Атіятт-Аллаха, але чомусь програв повітряну дуель Юсефу Ен-Несірі. Так, можливо, воротарю завадив партнер – Рубен Діаш, але це явно не тягне на виправдання. В будь-якому разі нападник «Севільї» злетів вище за всіх і вивів карфагенців уперед!

За лічені хвилини, що залишалося грати в першому таймі, головною діючою особою на полі був Бруну Ферандеш. Він і в поперечину встигнув зарядити, і впасти в чужому карному майданчику, домагаючись від арбітра пенальті, проте рахунок на табло так і не змінив.

По перерві м’яч практично не залишав половини поля збірної Марокко, хоча відразу після відновлення гри вона ледь не перетворила один зі стандартів на другий гол.

Сантуш кинув у бій Роналду, при цьому залишивши у грі Рамуша, і останній мав чудову нагоду віддячити тренеру за терпіння. Міг, але із непоганої позиції пробив головою поруч зі стійкою. Ще більш убойний момент був у того таки Фернандеша, проте лідер «Манчестер Юнайтед» метрів із 17 запустив м’яч над поперечиною.

Валід Реграгі кожною заміною укріплював оборону своєї команди, не приховуючи, що втримання мінімальної переваги є для нього варіантами A,B і C. Долати ж насичені редути фавориту було вкрай важко.

Шикарний гол міг би внести до свого активу Фелікс, якому чудово асистував Роналду, проте з гарматним пострілом Жоау впорався зірковий Буну. Не дав він відзначитися і самому Роналду, який опинився на вістрі вже у компенсований час.

31-річний кіпер, який залишився «сухим» в серії пенальті з іспанцями, знову зберіг свої ворота в недоторканості і напевно тепер вважатиметься в своїй країні легендою. Ще б пак, адже Марокко судилося стати першим представником Африки, який зіграє в півфіналі чемпіонату світу!

Португальці їдуть додому, а переможці святкуватимуть – принаймні до неділі, коли почнеться адресна підготовка до наступного бою проти Англії або Франції. Чекати залишилося недовго, і вже в середу черговий європейський гранд спробує розколоти надміцний марокканський горіх.

МАРОККО – ПОРТУГАЛІЯ 1:0
Гол:
 Ен-Несірі (42).
Марокко:
 Буну, Хакімі, Ель-Ямік, Саїсс (Дарі, 57), Аттіят-Аллах, Амрабат, Унахі, Амалла (Чеддіра, 65), Зієш (Абухлял, 82), Буфаль (Жабране, 82), Ен-Несірі (Банун, 65).
Португалія: Діого Кошта, Далот (Орта, 79), Пепе, Діаш, Геррейру (Канселу, 51), Невеш (Кріштіану Роналду, 51), Бернардо Сілва, Отавіу (Вітінью, 69), Фернандеш, Фелікс, Рамуш (Леау, 69).
Арбітр – Факундо Тельо (Аргентина)
Попередження: Дарі (70), Чеддіра (90+1) – Вітінья (87).
Вилучення: Чеддіра (90+3, друге попередження).
10 грудня. Доха. Ст-н Ель-Тумама. +20’C. 44 198 глядачів.

footclub.com.ua