Турніри

ЧС-2022

Ласі шматочки трансферного ринку. 5 футболістів, що засяяли на ЧС-2022

Чемпіонат світу-2022 у Катарі став історією. Тріумфатором турніру виявилася збірна Аргентини, яка втретє здобула титул найсильнішої футбольної команди планети. 

Олексій СЛИВЧЕНКО

2022-12-22 08:32

Проте не лише гравці біло-блакитних можуть занести собі в актив змагання у Катарі. Відразу кілька футболістів зуміли на весь голос заявити про себе, хоча раніше ступінь їхнього таланту, ймовірно, певною мірою недооцінювався. Зараз, вже після ЧС-2022, на героїв катарського мундіалю розпочнеться справжнє трансферне полювання, тим більше з огляду на той факт, що у топ-чемпіонатах Європи вікно переходів відкриється вже менш як через два тижні…

Хто ж буде найбільш ласим шматочком на січневому трансферному ринку серед героїв ЧС-2022?

Енцо Фернандес
Вік:
 21 рік
Громадянство: Аргентина
Клуб: Бенфіка
На ЧС-2022: 7 матчів, 1 гол, 1 асист
Оціночна трансферна вартість: 35 млн євро

undefined


Кар'єра Енцо Фернандеса нагадує стрімке сходження на один із піків гірського хребта. Вихованець Рівер Плейта лише минулого року став ключовою фігурою у своїй рідній команді, що дозволило Фернандесу не лише стати чемпіоном Аргентини, а й влітку цього року за 18 мільйонів євро перебратися до Європи. Новим пунктом призначення у кар'єрі хавбека стала Бенфіка, де Енцо з ходу прописався у стартовому складі.

В збірній Аргентини Фернандес дебютував лише 24 вересня нинішнього року, а менш ніж через три місяці виграв із біло-блакитними титул чемпіона світу, причому зіграв у цьому успіху південноамериканської команди одну з визначальних ролей, взявши участь у кожному із семи матчів й записавши на свій рахунок по одному забитому м'ячу та результативній передачі. Недивно, що під час ЧС-2022 лідер аргентинської збірної Ліонель Мессі назвав молодого партнера по команді «видатним гравцем», а організатори визнали Енцо Фернандеса найкращим молодим футболістом катарського мундіалю.

Крім молодого віку, Фернандес може похвалитися тим, що здатен успішно закрити одразу кілька позицій у півзахисті, причому на кожній з них він задає темп гри, активно використовуючи свої прогресивні передачі, що змушують захисників суперника впадати в ступор. Не виключено, що португальській Бенфіці доведеться розлучитися із Енцо вже через півроку після покупки – аж надто чудово показав хавбек у Катарі, через що інтерес до нього однозначно буде вкрай високим. Наприклад, тому ж Ліверпулю футболіст профайлу Фернандеса зараз був би неймовірно корисним, а тому недивно, що чутки активно відправляють аргентинця на Енфілд в обмін на 120 мільйонів євро. Так-так, червоні готові активувати клаусулу Енцо, із яким попередньо провели переговори щодо умов особистого контракту, і нібито досягли цілковитого консенсусу. Так що угода може відбутися дуже скоро…

Йошко Гвардіол
Вік: 20 років
Громадянство: Хорватія
Клуб: Лейпциг
На ЧС-2022: 7 матчів, 1 гол
Оціночна трансферна вартість: 60 млн євро

undefined


Вихованець академії загребського Динамо у національній збірній Хорватії дебютував влітку минулого року, а невдовзі перейшов до Лейпцига за 18,8 мільйонів євро. Здавалося, що німецький клуб досить ризикує, підписуючи молодого центрального захисника з аж ніяк не топової хорватської ліги, проте Йошко за короткий час довів, що коштує набагато дорожче, і що керівники Лейпцига вкотре здійснили неймовірно вигідну інвестицію, яка в майбутньому допоможе їм заробити набагато більше.

На ЧС-2022 у Катарі збірна Хорватії посіла третє місце, а Йошко Гвардіол зіграв у всіх семи поєдинках Шашкових, причому від свистка до свистка, включаючи два поспіль виснажливі 120-хвилинні протистояння із Японією та Бразилією у 1/8 та 1/4 фіналу, відповідно, виграти які європейській команді вдалося лише у серії пенальті. Втім, робота Гвардіола на турнірі зводилася більше до оборонної складової, і тут Йошко чудово себе проявив. Молодий центрбек став лідером ЧС-2022 за кількістю єдиноборств в обороні (68) та перехоплень м'яча (50). Крім того, він опинився на 13-му рядку на мундіалі за кількістю заблокованих ударів (4). Доповнюють картину успішних виступів Гвардіола у Катарі ще два показники – хорват став другим на турнірі за загальною кількістю виконаних передач (514), а також посів другий рядок за кількістю пасів із просуванням (70).

Безумовно, що і до старту ЧС-2022 у Європі багато фахівців розуміли, що на Гвардіола чекає яскраве майбутнє, але виступом у Катарі Йошко остаточно переконав всіх, у тому числі й скептиків, що готовий до ігор на топ-рівні та за топ-команду прямо зараз, у свої 20 років. Лейпциг напевно буде не проти у січні розглянути можливість продажу Йошко, котрий перебуває на піку слави, тим більше, що якщо вірити ЗМІ, за хорвата 100 мільйонів євро пропонує Манчестер Сіті, 95 мільйонів євро готовий заплатити Челсі, а на 90 мільйонів євро не проти розщедритися Манчестер Юнайтед. А ще пишуть і про інтерес з боку Реала, чиє керівництво також здатне запропонувати приємну суму із безліччю нулів своїм колегам з Лейпцига, причому вже найближчим часом…

Соф'ян Амрабат

Вік: 26 років
Громадянство: Марокко
Клуб: Фіорентина
На ЧС-2022: 7 матчів
Оціночна трансферна вартість: 10 млн євро

undefined


До чемпіонату світу у Катарі кар'єра Соф'яна Амрабата розвивалася досить непогано, але не настільки яскраво, як вона може полетіти вгору після мундіалю. Футболіст, який грає на позиції опорного півзахисника, народився та виріс у Нідерландах, і в якийсь момент почав виступати за юнацьку збірну цієї країни, але потім передумав й зробив вибір на користь своєї етнічної батьківщини, за головну команду якої і дебютував у березні 2017 року. На той момент Амрабат грав за Феєнорд, звідки подався до Бельгії до лав Брюгге, з яким здобув чемпіонський титул, а незабаром був проданий у Верону за 3,6 мільйони євро. Але в Серії А Соф'ян дуже швидко пішов на підвищення, коли його покликала до себе Фіорентіна, яка не пошкодувала на трансфер майже 20 мільйонів євро.

Втім, Фіорентина Фіорентиною, але про Амрабата ніколи всерйоз не говорили в аспекті потенційного переходу в один із європейських топ-клубів. Все змінилося після ЧС-2022 у Катарі, де Соф'ян разом із Гвардіолом став кращим за кількістю участей у єдиноборствах в обороні (68), а по ходу турніру набрав популярності жарт, який говорить про те, що Земля на 30% покрита сушею, а решта її 70% займає Соф'ян Амрабат. Все через феноменальну працездатність та прагнення битися практично за кожен м'яч. Цікаво, що марокканський опорник став третім на ЧС-2022 за кількістю скоєних фолів (14), але отримав лише одну жовту картку, що вкотре свідчить про його чудове розуміння футболу та тонку грань, яка відокремлює порушення правил, що супроводжується лише свистком арбітра від фолу, за який обов'язково йдуть дисциплінарні санкції.

Подейкують, що впевнена та якісна гра Амрабата у Катарі привернула до хавбека Фіорентини увагу з англійської Прем'єр-ліги, але на 20 мільйонів євро, які готовий викласти за Соф'яна Брайтон, Фіалки навряд чи погодяться. Та й це не має жодного сенсу, коли чутки приписують інтерес до 26-річного марокканця Барселоні, з якої Фіорентина хоче отримати за свого гравця 40 мільйонів євро. Якщо таких грошей італійцям не дадуть, то й поспішати з продажем Амрабата, як мінімум, до літа 2023-го ніхто не буде. А навіщо? Про успіхи марокканця та його збірної у Катарі говоритимуть ще досить довго, а ключові інвестиції на трансферному ринку Європи все одно робляться у літню кампанію.

Домінік Ливакович

Вік: 27 років
Громадянство: Хорватія
Клуб: Динамо Загреб
На ЧС-2022: 7 матчів, 7 пропущених м'ячів, 2 поєдинки на нуль
Оціночна трансферна вартість: 8,5 млн. євро

undefined


Домінік Ливакович починав грати у футбол в хорватському Задарі, перш ніж у 2015 році за скромні 625 тисяч євро перейшов до загребського Динамо. З того часу він встиг виграти п'ять чемпіонських титулів у Хорватії, а також завоював два Кубки Хорватії, що дозволило Домініку спершу потрапити до національної збірної, а згодом міцно застовпити місце голкіпера №1 своєї країни.

Втім, на європейському рівні Ливакович не вважався якимось суперталановитим воротарем, тому його успіх на ЧС-2022 можна сміливо називати сенсаційним. Завдяки майстерності свого голкіпера збірна Хорватії не лише зуміла виграти дві серії пенальті у плей-оф мундіалю проти Японії та Бразилії, але й пропустила лишень 7 м'ячів, хоча могла – набагато більше… Справа в тому, що по воротах Ливаковича суперники завдали 31 удар – це більше, аніж по володінням будь-якого іншого воротаря на ЧС-2022. На рахунку Домініка опинилося 24 сейви, а це другий показник на турнірі після поляка Войцеха Щенсни, який виконав 25 сейвів.

Контракт Ливаковича із загребським «Динамо» розрахований до кінця наступного сезону, і цілком зрозуміло, що сам воротар, як і його клуб, були б не проти оцінити інші варіанти продовження кар'єри для футболіста. Домінік відверто засидівся на одному місці, а Динамо зараз може розраховувати на гарні відступні за одного з героїв катарського мундіалю. Подейкують, що послугами Ливаковича всерйоз зацікавилася Баварія, яка через травму Ноєра у другій частині сезону може відчути серйозні проблеми зі стабільністю на останньому рубежі. Проте не варто виключати й інших варіантів, особливо з огляду на активну роботу агентів хорватського стража воріт, для яких саме зараз настає золотий шанс вигідно працевлаштувати свого клієнта.

Аззедін Унаї
Вік: 22 роки
Громадянство: Марокко
Клуб: Анже
На ЧС-2022: 7 матчів
Оціночна трансферна вартість: 3,5 млн. євро

1245742229


Збірна Марокко видала історичне для африканських команд досягнення на чемпіонатах світу, діставшись півфіналу. І нехай Атлаські леви поступилися спочатку Франції, а потім і Хорватії в поєдинку за третє місце, в їхніх лавах засвітилося чимало цікавих гравців, деякі з яких вже найближчим часом отримають істотне підвищення у кар'єрі.

Разом із згадуваним Соф'яном Амрабатом, середню лінію збірної Марокко у Катарі цементував й 22-річний уродженець Касабланки Аззедін Унаї. Він у 2018 році переїхав з Африки до табору французького Страсбура, а влітку 2021-го за нерозкриту, але напевно аж ніяк невелику суму, став гравцем Анже. В стані цього колективу Унаї швидко вдалося стати одним із ключових футболістів, внаслідок чого на початку поточного року хавбек отримав запрошення, а згодом і дебютував за національну збірну Марокко. Перед стартом ЧС-2022 на рахунку Аззедіна було лише 10 матчів у стані Атлаських левів, і про нього мало хто знав за межами Франції та батьківщини. Але якісна гра у Катарі дозволила Унаї стати одним із головних відкриттів турніру. Наприклад, після того, як марокканці вибили в 1/8 фіналу збірну Іспанії, головний тренер останньої Луїс Енріке на прес-конференції заявив: «Боже мій, звідки взялася ця дитина? Вибачте, я не можу згадати його ім'я. Він справді може грати у хороший футбол. Він мене дуже здивував».

Напевно, ім'я Аззедіна Унаї запам'ятає тепер не лише Луїс Енріке, а й інші відомі футбольні особи, в тому числі й ті, які приймають рішення на трансферному ринку. Якщо довіряти британським ЗМІ, то готовність підписати марокканського хавбека вже у січні виявляють «Лестер», «Вест Гем» та «Вулверхепмтон», до яких можуть приєднатися й топові колективи, особливо якщо їм не вдасться вирішити свої амбітні кадрові завдання. Цікаво й те, що у «Анже» чудово розуміють, наскільки затребуваний нині на ринку якісний гравець на позиції Унаї. Завдяки цьому французький клуб підняв запитну вартість на марокканця до 45 мільйонів євро, і очікується, що вона точно не виконуватиме роль відлякуючого фактора.

sport.ua