Турніри

ЧС-2022

Франція – Марокко 2:0. ЧС-2022, 1/2 фіналу. Кінець африканської казки

М'яч, який зняв усі питання щодо фіналіста ЧС-2022, Коло Муані забив через 44 секунди після виходу на заміну.

«Футбольний клуб»

2022-12-14 23:10

На шляху чемпіонів світу до другого поспіль фіналу опинилася команда, прохід якої до плей-офф сам по собі став серйозною сенсацією. Багато хто заздалегідь вивів «трикольорових» до вирішальної стадії, але хід турніру і його статистика наполегливо рекомендували утриматись від поспішних висновків.

Французи пропускали в кожному з попередніх матчів у Катарі, до того ж напередодні півфіналу втратили свого основного центрбека – Дайо Упамекано з «Баварії» застудився.

Натомість марокканці відзначалися надійністю своїх тилів. В п’яти перших зустрічах на мундіалі жоден із футболістів-суперників не вразив ворота Яссіна Буну – голкіпера «Севільї» засмутив лише його партнер. Підопічні Валіда Реграгі виграли свою групу, обійшовши хорватів і здолавши бельгійців, а потім прибрали зі свого шляху іспанців з португальцями. І як було розколоти цей надміцний горішок першого африканського півфіналіста?

Отже, приводів для непокоєння у Дідьє Дешама вистачало. І можна зрозуміти радість 54-річного фахівця, коли вже на 5-й хвилині його хлопці відкрили рахунок. Відгукнувшись на гострий вертикальний пас, Антуан Грізманн прострелив справа, спроба Кіліана Мбаппе була заблокована, але м’яч відскочив до вільного Тео Ернандеса. Буну міг вискочити назустріч опоненту, але засумнівався, застиг у напівпозиції, в підсумку дозволивши захиснику «Мілана» завдати результативного удару – 1:0!

Варто сказати, що вже після приїзду марокканців на «Ель-Байт» тренери були змушені вилучити зі стартового складу травмованого захисника Наєфа Агерда, а у середині першого тайму заміну попросив інший оборонець – капітан Ромен Саїсс. Зрештою на другу половину не зміг вийти основний лівий латераль Нуссаїр Мазрауї. Таке враження, що все у цей вечір було проти хоробрих Атлаських левів…

Інтрига мала всі шанси померти на 17-й хвилині, коли на вбивчу позицію вивалився Олів’є Жиру. Проте 36-річний бородань вибачив червоно-зелених за позиційну недбалість – від гарматного пострілу з лівої лише задрижала стійка. Згодом найкращий бомбардир в історії Les Bleus вдруге відзначився невластивою йому марнотратністю, коли після нереалізованого Мбаппе виходу сам-на-сам і подальшої пожежі не влучив у порожні ворота метрів з десяти.

Перевага фавориту залишалася слизькою, і марокканці вагомо нагадали про це перед перервою. Власне, відчуваючи підтримку кількох десятків тисяч рідних фанів, вони і раніше не відсиджувалися ззаду, але по-справжньому гольовий момент створили лише на 44-й хвилині. Після подачі кутового від Хакіма Зієша ефектно через себе пробивав Джавад Ель Ямік, і був би гол-шедевр, проте Льоріса підстрахувала стійка. На цій «веселій» ноті суперники і пішли відпочивати.

Перші хвилини після відновлення гри не додали спокою французам. Навпаки. Марокканці, як це дивно не звучить, на якійсь час навіть притиснули європейського гранда до його воріт. До акцентованих ударів справа не дійшла, але м’яч не раз і не двічі заходився метатися по карному майданчику «триколірних», випробовуючи нерви вболівальників.

Дешам, звісно, розумів, що гру необхідно відсовувати подалі від володінь Льоріса, розуміли це і його підопічні, але втілити в життя задумане вдалося лише ближче до екватору другого тайму.

Двічі класно виконував стандарти Грізманн, але належного продовження його кроси не мали. Непогану нагоду забити мав Маркус Тюрам, який замінив Жиру, проте впоратись з тиском опікуна не зміг і у ствір з близької відстані не влучив.

Зате не схибив Коло Муані! Мбаппе розігнав атаку, обігрався з Тюрамом, спробував протиснутися ближче до воріт, пробити, і м’яч (так само, як в ситуації з першим голом!), після рикошету покотився до вільного соратника. Нападник франкфуртського «Айнтрахта» спокійно зробив свою справу.

І не просто зробив. Зробив буквально першим дотиком, за 44 секунди після виходу на заміну. Дешам поклав на зелене сукно свого джокера своєчасно.

2:0 – то був кінець. Попри подальші відчайдушні намагання африканців врятуватися, Франція свого не віддала і тепер намагатиметься повторити подвиг італійців 88-річної давнини, двічі поспіль вигравши Кубок світу.

Титульний бій з Аргентиною очікує підопічних Дешама у неділю, 18 грудня, і почнеться о 17:00 за Києвом. А на добу раніше в «малому фіналі», грі за 3-є місце, марокканці посперечаються з хорватами.  

ФРАНЦІЯ – МАРОККО 2:0
Гол:
 Ернандес (5), Муані (79).
Франція: Льоріс, Кунде, Варан, Конате, Тео Ернандес, Чуамені, Фофана, Дембеле (Муані, 79), Грізманн, Мбаппе, Жиру (Тюрам, 65).
Марокко: Буну, Хакімі, Ель Ямік, Дарі, Саїсс (Амалла, 21, Еззалзулі, 78), Мазрауї (Аттіят Аллах, 46), Амрабат, Унагі, Зієш, Буфаль (Абухляль, 66), Ен-Несірі (Хамдалла, 66).
Попередження: Буфаль (27).
Арбітр – Сесар Артуро Рамос (Мексика).
14 грудня. Ель-Хаур. Ст-н Ель-Байт. +20’C. 68 294 глядачі.

footclub.com.ua