Турніри

ЧС-2022

Хорватія – Бразилія 1:1, пен. 4:2. ЧС-2022, 1/4 фіналу. Бенефіс Ливаковича

Бразильці були ближчими до перемоги, але феєричний матч провів хорватський голкіпер Доминик Ливакович, який записав у свій актив кілька сейвів у грі і блиснув реакцією в післяматчевій серії пенальті.

2022-12-09 20:24

При всій повазі та симпатіях до хорватського футболу шанси Бразилії в першому чвертьфіналі катарського чемпіонату світу розцінювалися набагато вище. Тут все просто: підопічні Тіті впевненіше пройшли свій шлях до вісімки найсильніших (поразку у третьому турі групи від Камеруну зі зрозумілих причин виводимо за дужки), у складі команди зібрані індивідуально сильніші гравці, її лідери перебувають у чудовій формі… Ну і взагалі: Бразилія – це Бразилія.

Проте ніхто й не думав заздалегідь списувати Хорватію з рахунків. У команди Златно Даліча теж є свої козирі, і вона без сумніву збиралася пред'явити їх на полі стадіону «Едьюкейшн Сіті» в Ер-Райяні. Ну і потім, йдеться взагалі про діючого віце-чемпіона світу….

Гра почалася з того, що бразильці спробували прибрати м'яч до своїх ніг, але зробити це виявилося непросто. «Клітчасті» були налаштовані дуже по-бойовому. Вже на третій хвилині Каземіро довелося застосувати майже борцівський прийом, щоб перервати рейд Ковачича. А наступна спроба Хорватії в атаці завершилася фолом Модрича проти Рішарлісона, хоча задум володаря «Золотого м'яча»-2018 був дуже перспективним.

У свою чергу, бразильці почали з далеких ударів. Наприклад, досить небезпечно пробив на п'ятій хвилині Вінісіус Жуніор, який вистрілив метрів з 18-ти точно в кут. Проте голкіпер Ливакович зреагував бездоганно, зафіксувавши м'яч у руках.

Загалом, початок вийшов ненудним. Він й не могло бути нудним, коли зустрічаються дві такі команди.

Так, технічні бразильці грали обережніше, ніж проти тих же корейців у 1/8 фіналу. І, мабуть, можна сказати, що вони трошки грузли у позиційних атаках. Але тут і хорватам потрібно віддати належне – вони дуже вміло витісняли жовтих зі своєї половини поля, часом не гребуючи тактикою дрібного фолу та зустрічаючи опонентів максимально жорстко. І в атаку команда Даліча йшла сміливо. Принаймні, «клітчасті» часто гостили на половині поля суперників, хоча вибиратися з-під високого пресингу бразильців їм було непросто.

Тут у хід у номінальних господарів частіше йшли далекі заброси. З більшістю бразильські захисники справлялися, але скажімо на 13-й хвилині у Пашаліча пройшов класний простріл, який не зумів замкнути Перишич (не влучив по м'ячу). А Юранович у середині тайму мало не вирвався на оперативний простір на тому ж правому напівфланзі – тож Данило довелося знімати м'яч із голови форварда прийомом із розряду бойових мистецтв, що арбітр оцінив жовтою карткою. Відзначимо також удар Перишича, який на 30-й хвилині змістився з лівого флангу ближче до центру - м'яч полетів вище воріт.

Яку із бразильських комбінацій можна виділити у першому таймі? Ну хіба що яскраву стіночку Вінісіуса Жуніора з Рішарлісоном на 20-й хвилині (удар був заблокований). Крім цього запам'ятався момент на 41-й хвилині, коли знову таки Вінісіус заробив стандарт прямо біля лівого кута штрафного майданчика. Бити взявся, звичайно, Неймар. Виконав непогано – в обвід стінки. Але Ливакович знову був напоготові, йому навіть і стрибати не довелося.

Загалом перший тайм вийшов рівним. Причому цікаво – виявилося, що хорвати навіть трохи більше володіли м'ячем, ніж бразильці. Хоча візуально здавалося, що було навпаки.

Друга половина зустрічі розпочалася з першого по-справжньому гольового моменту. Створили його бразильські футболісти, проте знову класно зіграв Ливакович, який парирував удар Рішарлісона після прострілу Рафіньї. Причому на цьому епізод не завершився. Пішла атака другим темпом і м'яч влучив у руку Юрановича, який боровся з Неймаром. Пенальті? І так, і ні. Гра рукою мала місце, але трохи раніше Неймар заліз у положення поза грою. Такий вердикт ухвалив арбітр ВАР. Тож хорвати, можна сказати, видихнули. А бразильці у свою чергу надихнулися гарною атакою і рішуче пішли вперед, поки суперник не встиг отямитися.

Незабаром підопічні Тіте знову були близькі до успіху: Рішарлісон проникаючою передачею вивів Неймара віч-на-віч із воротарем, однак і тут бразильцям все «зіпсував» Ливакович, який відбив м'яч ногою.

Звичайно, хорвати розуміли, що цей атакуючий порив бразильської команди не обіцяє нічого доброго. Але так само впевнено відсувати гру від своїх воріт, як у першому таймі, у них не виходило. І зовсім не виходило з контргрою. Тож невдовзі Ливаковичу знову довелося рятувати свою команду – спочатку після «ближнього бою» із Лукасом Пакетою, потім після ще одного прориву Неймара.

Це, до речі, був шостий удар Бразилії у створ воріт цього вечора (при тому, що у Хорватії не набралося жодного). Сьомий припав на 80-у хвилину – це Лукас Пакета доклався метрів з 12-ти і Ливакович вкотре опинився саме там, куди полетів м'яч.

Наприкінці основного часу Хорватія вже відверто грала на утримання рахунку. Зважаючи на все, "клітчасті" бачили свій порятунок в овертаймах, а, можливо, десь на рівні підсвідомості вони вже подумували про серію післяматчевих пенальті. З таким Ливаковичем це був шанс. Тим більше, якщо згадати матч 1/8 фіналу з Японією...

Але бразильцев варіант із післяматчевою «лотереєю» явно не цікавив. Вони продовжували шукати щастя в атаці і наприкінці першого овертайму досягли свого. Неймар розкрутив атаку через центр, зіграв у стінку з Лукасом Пакетою, увірвався до штрафного майданчика, прибрав Ливаковича на замаху та відкрив рахунок.

Перемога? А ось і ні! Хорвати у відповідь на гол Неймара різко активізувалися в атаці. Де тільки сили взялися? І тепер уже бразильці вирішили зіграти на утримання. Тільки не їхній це футбол, що й підтвердили подальші події. На 117-й хвилині Оршич прорвався лівим напівфлангом, прострілив уздовж лінії штрафного майданчика, а Перешич завдав удару з лівої ноги - 1:1.

Ось так і дійшло до післяматчевої серії пенальті. Ну а там – чітке виконання 11-метрових від хорватів та ще один подвиг Ливаковича, який відбив удар Родріго.

Отже, Хорватія – у півфіналі. Бразилія їде додому. Ну хто б міг подумати!

ХОРВАТІЯ – БРАЗІЛІЯ – 1:1 (пен. 4:2)
Голи:
 Петкович (117) – Неймар (105+1).
Післяматчеві пенальті: 1:0 Влашич, 1:0 Родриго (воротар), 2:0 Майєр, 2:1 Каземиро, 3:1 Модрич, 3:2 Педро, 4:2 Оршич, 4:2 Маркіньйос (стійка).
Хорватія: Ливакович, Соса (Будимир, 110), Гвардіол, Ловрен, Юранович, Модрич, Брозович (Оршич, 114), Ковачич (Майєр, 106), Перишич, Крамарич (Петкович, 72), Пашалич (Влашич, 72).
Бразилія: Аліссон, Данило, Маркіньйос, Тьяго Сілва, Мілітао (Алекс Сандро, 106), Неймар, Каземіро, Пакета (Фред, 106), Вінісіус (Родріго, 64), Рішарлісон (Педро, 84), Рафінья (Антоні, 56).
Попередження: Брозович (31), Петкович (118) – Данило (25), Каземіро (68), Маркіньйос (77).

footclub.com.ua