Персони

Інтерв'ю

Луческу: «Ніколи не повернусь в країну, що породжує війну! Росія забрала в мене Донецьк. Хотіла забрати і Київ»

Ексголовний тренер «Динамо» Мірча Луческу прокоментував останні події пов’язані зі своєю відставкою, резонансне інтерв’ю російському виданню та висловлювання, які пролунали у пресі від його імені. Відповідь румунського фахівця вийшла достатньо емоційною. Не заперечуючи факт інтверв’ю, Луческу пояснив, про що була розмова.

2023-11-10 15:38

«Перш за все хочу сказати, що моє останнє інтерв’ю було на тему футболу, тільки футболу, а не війни та політики. Якби мене прямо спитали про повернення до Росії, то я би відповів, що ніколи не повернусь до країни, яка породжує зло та розпочинає війни.

Я працював тут, в Києві з «Динамо» та на власні очі бачив всі жахи війни, які принесла Росія. Я не покинув команду, готував гравців під повітряними тревогами та допомогав в евакуації їхніх родин. Я все це відчув на собі, яка може бути мова про повернення до Росії?

Моя головна мрія зараз – це мир та спокій в Україні. Це безпека для українців, це повні стадіони та процвітання цієї чудової країни.

Знаю, що обов’язково будуть у майбутньому запитання про Тимощука. В останній раз ми спілкувалися до початку повномасштабного вторгнення. Мені не зрозуміла його політична позиція, і я не хочу більше говорити про цю людину, хоча раніше ми близько спілкувались і він був моїм асистентом в «Зениті».

Щодо моєї кар’єри у майбутньому, то я не збираюсь йти на пенсію вже зараз. Я хочу повернутися до великого футболу, хочу тренувати команди, які будуть грати на європейському рівні. Футбол здатен творити дива, я пам’ятаю, як ми збирали стадіони у Європі, коли на матчі приходили українці та могли хоча б на час забути те, що відбувається у них на батьківщині.

Я не хочу покидати Україну ворогом. Я був єдиним іноземним тренером, який не покинув Україну під час війни, я був з «Динамо» та країною увесь цей час. Хочу, щоб ви запам’ятали мене як людину, яка допомагала розвивати український футбол, український спорт.

Ще раз хочу сказати – я ніколи не повернусь працювати до Росії. Після того, що я побачив на власні в очі в Україні, це взагалі не обговорюється. Росія – це тероризм, це смерть та біль. Ця країна забрала в мене другий дім – Донецьк. І хотіла забрати третій – Київ.

Не вірьте всьому, що бачите. В моєму останньому інтерв’ю ми розмовляли виключно про футбол, а всі інші питання та відповіді – про війну та політику – журналісти вже додумали за мене. Запам’ятайте мене як людину, яка любить Україну!», – сказав Луческу.

Нагадаємо, Луческу подав у відставку після поразки «Динамо» у матчі із «Шахтарем» (0:1). Румунський спеціаліст очолював київську команду з 2020 року. У першому сезоні під керівництвом румуна «біло-сині» стали чемпіоном України, а також виграли Кубок та Суперкубок України.

sportarena.com