Персони

Інтерв'ю

Григорій Суркіс – про дружбу з «Динамо» Бухарест та молодь киян

Почесний член УЄФА Григорій Суркіс в ексклюзивному інтерв'ю Dynamo TV розповів про допомогу київського клубу бухарестському «Динамо», а також поділився враженнями від гри нашої молоді.

2021-03-27 22:00

– Григорію Михайловичу, можна сказати, що сьогодні розпочалася дружба між київським та бухарестським «Динамо»?
– Я би сказав, що не сьогодні. Вона почалася з підписання контракту паном Луческу. Всі розуміли, що «Динамо» Бухарест та Мірча Луческу мають тісний зв’язок. Тому на прохання Луческу допомогти клубу, який перебуває у тяжкому фінансовому стані, ми зробили все можливе для того аби цей матч відбувся і завдяки підтримці своїх палких прихильників бухарестський клуб зібрав кошти аби продовжити своє футбольне життя.

– Якою була основа мета проведення матчу?
– Перш за все, це благодійний матч. По друге, це свідчення того, що починається новий період дружби між двома клубами. По-третє – це можливість продемонструвати, що попри те, що на сьогоднішній день більшість гравців перебувають у збірних, національних та молодіжній, у «Динамо» є надійний резерв. Я маю на увазі тих гравців, які грали у другому таймі. Це молодь, перспектива, майбутнє київського «Динамо». Але і ті гравці, які не були залучені до своїх збірних, на мій погляд, продемонстрували пристойний футбол. Вони заслуговують на подяку за сьогоднішній матч. Той самий Гармаш продемонстрував другу молодість.

– Гра кого з молодих гравців вас сьогодні вразила найбільше?
– Скажу відверто – кожен із гравців, які були на футбольному полі у другому таймі, а в кінці гри у складі було 11 молодих гравців. Важко когось одного виділити. Не наважусь цього зробити. Але думаю, це не моє завдання, а завдання пана Луческу.

– Моргун догравав із капітанською пов’язкою… Сьогоднішній матч був чудовою нагодою проявити себе?
– Гадаю, не стільки проявити, скільки відчути, що вони можуть у найближчому майбутньому бути залученими не тільки для тренувань в основній командні, як Вікентій та Назарій Волошини, Ванат, той самий Моргун… До речі, хочу наголосити на тому, що Михайло Михайлов, який працює десятки років у київському «Динамо», і відчувається, що років п’ятдесят у нас був один воротар – Олександр Шовковський, зараз навіть важко уявити, що Михайлов почне робити таким чином, щоб наступний воротар став би настільки ж надійним, наскільки був надійним Сашко.

Вся ця молода поросль надихає на хороше майбутнє, перш за все, для них самих. Важливо те, яким чином вони будуть відноситися до тренувань, до свого ставлення та поведінки у побуті, чи будуть вони порушувати режим. На сьогоднішній день існує багато речей, яких не було у нашому поколінні – це технології, гаджети, різні ігри. А у нас це були лише футбол, кіно і доміно. А нове покоління має зрозуміти, при всьому тому, що світ розвивається в іншому напрямі, що футбольне життя недовге. Якщо ти хочеш втілити в життя свою футбольну мрію, маєш належним чином відноситися до свого побуту.

– З точки зору вболівальника, ви сьогодні отримали задоволення від футболу?
– Скажу відверто, так хочеться аби стадіони нарешті були заповнені вболівальниками. Справжніми вболівальниками, які люблять футбол, підтримують команду. До речі, вболівальники за парканом сьогодні підтримували команду, і це теж надихало наших хлопців. Нехай уболівальників було небагато. Мені хочеться аби те задоволення, яке отримали сьогодні люди, яким пощастило знаходитися в чаші стадіону, невдовзі відчули і вболівальники на трибунах. І від цього відчуття щастя буде ще більшим.

fcdynamo.kiev.ua