Україна

Прем'єр-ліга

Федор: «Цікаво було зіграти на новій позиції «фальшивої дев’ятки»

Півзахисник «Руху» Олег Федор пригадав події матчу 22 туру УПЛ проти ЛНЗ (1:0), який минулого вікенду відбувся у Львові, а також розповів, чого чекає від протистояння з «Шахтарем».

2024-04-07 10:18

– Наскільки для Руху було принципово взяти реванш в ЛНЗ за поразку в першому колі?
– Було прикро за поразку в Черкасах. Можливо, тоді далися взнаки несправедливі рішення арбітра, тому було приємно віддати боржок ЛНЗ за ту поразку.

– ЛНЗ дуже змінився порівняно з першою половиною сезону. З появою легіонерів суперник сильно додав?

– Насправді досить відчутна була різниця. ЛНЗ підсилився досвідченими якісними гравцями, зокрема легіонерами.

– В цій грі ви вперше в сезоні відіграли повний матч, діючи на позиції фальшивої дев'ятки замість Климчука. Як вам було діяти на новій позиції?

– Дуже цікаво було зіграти на новій позиції. Мені імпонує така структура гри, але також при цій схемі багато залежить від взаємодії з усією командою. Це ще потребуватиме відшліфовки на тренуваннях, щоб все працювало в одному ключі.

– Ключовий момент матчу Рух – ЛНЗ трапився за вашої участі, коли Арад Бар зупинив вас степпінгом. Можна було обійтися без VAR?

– Це був очевидний епізод. Рефері спочатку хотів давати свисток (на матчі працював Олександр Солов'ян, – прим. «УФ»), а потім вирішив дочекатися підказки асистентів, тому взяв невеличку паузу.

– Звідки були сили грати на перемогу до останніх хвилин?

– Ми граємо кожну гру на перемогу. Нічия нас не влаштовувала. Доклали багато зусиль, щоб вирвати перемогу.

– Як проходить ваша адаптація в дорослому футболі?

– В клубі створені всі умови, щоб швидко адаптуватися в дорослому футболі. Дуже вдячний за це тренерам та керівництву клубу.

– Важко було витримувати високий темп всі 90 хвилин?

– Ми адаптовані до такої гри. У нас команда підготовлена до агресивного футболу, який сповідує Рух.

«Прикро втрачати своїх лідерів. Сапуги та Климчука дуже не вистачає»


– Рух навесні демонструє непоганий хід – 4 перемоги, 1 нічия після рестарту УПЛ. За рахунок чого команда продовжує тримати високу планку?

– Якісна підготовка взимку, самовіддача, цілісність. У нас сформувався дуже хороший колектив, який став однією родиною.

– Те, що команда встигла з усіма суперниками зіграти, зіграє вам на руку?

– Можна частково погодитись, що потрібно бути більш гнучким, але Рух не буде підлаштовуватися під суперника, а нав'язуватиме свій футбол

– Не можна не звертати увагу на втрату травмованих Сапуги ти Климчука, а також відхід кількох більш досвідчених гравців, у тому числі легіонерів Едсона, Соломона й Альваренги. З боку виглядає, що їхня відсутність на полі ніяк не впливає на малюнок гри.

– Було дуже прикро втрачати своїх лідерів на тривалий термін. Головне завдання тренерського штабу – щоб в команді була рівноцінна заміна. Попри результат, Марка та Юрія дуже не вистачає. Вони дуже багато допомагають поза полем, підтримують, налаштовують. Тримають роздягальню.

– Ви так само на шляху до першої команди пройшли через непросту травму. Що вам допомогло пройти тернистий шлях до повернення в футбол після пубалгії?

– Травма мене застала, коли я проводив чудовий сезон. Пропустив 9 місяців. Я не знаю, що в футболі може бути страшнішим за це. Це було психологічним ударом, який мене дуже сильно загартував, я ментально зміцнів. З'явилася велика жага до футболу. Я був нереально щасливий пережити ці емоції.

– Можна сказати, що вашій адаптації в дорослому футболі допомагає присутність в команді хлопців, з якими ви грали ще на юнацькому рівні?

– Це теж дається взнаки. Ми краще відчуваємо один одного на полі.

«Дорога з Японії в Україну – близько 35-40 годин»


– Багато гравців Руху були залучені у матчах збірних України. Що сприяло швидкому відновленню, адже це не так просто?

– Перший матч проти ЛНЗ так само був після паузи збірних і зміна тренувального процесу десь могла вплинути. Це навчило нас тримати себе в тонусі, щоб в хорошому стані повернутися до розташування Руху.

– Вас та ще кількох одноклубників викликали до олімпійської збірної України, яка з'їздила на товариську гру з Японією U-23 (0:2). Чим вам запам'ятався цей вояж?

– Ми летіли в Японію лише на кілька днів, тому нам радили не підлаштовуватися під місцевий час. Багато сил забрали переїзди. Дорога назад забрала близько 35-40 годин.

– Ви отримали шанс вийти на поле. Які враження по собі залишив суперник?

– Японці відзначаються своєю злагодженістю в обороні. Є якісні виконавці. Дуже цікаво було проти них зіграти. Сама гра була шансом для деяких гравців проявити себе та потрапити до фінальної заявки на Олімпіаду-2024.

– Збірні України U-17, U-19, U-23, в які постійно викликаються гравці, Руху, будуть задіяні на Євро та Олімпіаді. Частина цих змагань припаде на новий сезон. Якщо ви фінішуєте в зоні єврокубків, клуб не проговорював цю тему зі збірниками?

– Це показує, що клуб рухається в правильному напрямку, якщо стільки гравців запрошуються до збірних. Це велика честь – представляти свою країну на міжнародній арені, також це можливість засвітитися та привернути увагу хорошого європейського клубу.

Щодо вашого питання про час і накладку турнірів. Поки таких розмов не було. Це буде приємний головний біль для тренера. Навіть не знаю, що вам відповісти. Ми – футболісти – мріяли б встигнути скрізь і зіграти на всіх представницьких турнірах.

– Україна U-23 на Олімпіаді зіграє з Аргентиною, Марокко та представником Азії. Цікаво було б зіграти проти когось з чемпіонів світу, якщо їх довикличуть? В медіа можна було почути про Мартінеса, Енцо, Ді Марію та самого Мессі!

– Я теж про це читав. Наскільки мені відомо, Грізманн, Жиру та Мбаппе хочуть зіграти за Францію. Це буде щось особливе!

«Шахтар» незалежно від тренера грає у свій футбол»


– Ви та більшість гравців Руху отримали досвід гри в Юнацькій лізі УЄФА. Цей бекграунд вас надихає вже граючи на високому рівні?

– Виступи в Юнацькій лізі УЄФА були крутим досвідом, але це не можна порівняти з досвідом гри в УПЛ чи єврокубках на найвищому рівні.

– Цього сезону в Юнацькій лізі УЄФА молодіжка Руху не змогла пробитися в плей-офф, поступившись Мідтьюлланду (0:4, 1:0). Данці справді були на голову сильнішими?

– В першій грі вони по всіх статтях нас переграли, але в матчі-відповіді зрозуміли, що це було в наших головах, та вірили до кінця, що можемо перевернути хід гри. Шкода, що відзначились всього один раз.

– Грати з глядачами стало цікавіше, ніж за порожніх трибун?

– Повернення вболівальників – дуже важливий крок. Відчуття, що ти граєш не лише для себе, але й для публіки, завжди додає тонусу.

– Головний тренер збірної України Сергій Ребров в одному з інтерв'ю виділяв Рух як одну з найцікавіших команд УПЛ. Такі слова мотивують молодь ще більше пахати?

– Дуже приємна увага від головного тренера національної збірної. Це завжди додає мотивації викладатися на повну та більше працювати, щоб отримати запрошення до першої збірної.

– Далі на Рух в УПЛ чекатиме зустріч з Шахтарем. Участь суперника в Кубку України може допомогти вам повторно відібрати очки в чемпіона?

– У нас буде більше часу, хоча, з іншого боку, Шахтар має два повноцінних склади, щоб грати кілька турнірів водночас.

– Рух з вами в складі відібрав очки в Шахтаря, коли команду тренував Патрік ван Леувен. Після зміни тренера команда сильно змінилась?
– В Шахтарі незалежно від тренера стилістика гри залишається незмінною.

ukrfootball.ua