Україна

Прем'єр-ліга

Мисюра: «Чорноморець» претендуватиме на місце у п'ятірці та перемогу у кубку»

Генеральний директор «Чорноморця» Анатолій Мисюра розповів про зимові збори, зміни у складі та допуск глядачів на трибуни.

2023-12-28 12:30



«Авагімян та Ієде залишаються в Чорноморці, куди вони подінуться?»

– Анатолію Миколайовичу, коли Чорноморець виходить із відпустки?

– 4 січня, думаю, збиратимемося. 5-го вилетимо на збір до Туреччини. Збір триватиме рівно місяць.

– Чорноморець братиме участь у зимових турнірах, гратиме спаринги?

– Заплановано кілька спарингів. Точніше дати і суперників повідомимо пізніше.

– Чорноморець орендує Владислава Вакулу, Артура Авагімяна та Самсона Ієде. Вони залишаються у команді на весну?

– Щодо Вакули вже давно була інформація, його в команді не буде. В Авагімяна підписано угоду до 30 червня, то куди він подінеться? Те саме і по Ієде. Як він може піти?

Весь склад у нас підписаний до кінця сезону, всі, як-то кажуть, офіційно працевлаштовані.

Нині будемо проводити роботу. Хто буде потрібен головному тренеру, з тим співпрацюватимемо, вирішуватимемо, як далі — продовжуватимемо, завершуватимемо, чи підписуватимемо повноцінний контракт.

«Трансферами замість Генінсона у Чорноморці займатимуся я та інші співробітники клубу»


– Комплектацією команди взимку займатиметься Роман Григорчук?

– Останнє рішення, звісно ж, за головним тренером. А хто йому даватиме, скажімо так, матеріал, для ухвалення цих рішень, це питання клубу. Цим займався Генінсон, тепер я займатимуся й інші співробітники, які компетентні у цих питаннях.

– Гравців якого амплуа шукатиме Чорноморець?

– Це питання швидше за Романа Йосиповича. Але ви ж бачите нашу коротку лаву запасних.

– Перемога у завершальному матчі року над Колосом (1:0) покращила настрій команді, адже перед цим у Чорноморця було чотири поразки поспіль?

– Ви ж розумієте, що у будь-якої команди після такої серії важко на душі. А після перемоги все змінюється, і команда інакше дивиться на те, що відбувається.

– Результат першої частини сезону – півфінал кубка та восьме місце у чемпіонаті – відповідає планам клубу на сезон?

– Старт у сезоні давав нам надії на більше. Але ж ви розумієте, не все залежало від нас. І деякі моменти, що сталися під час чемпіонату, від нас не залежали. Все могло б бути інакше, якби було інакше. Але ми дивимося вперед, працюємо і сподіваємося, що все вийде.

– Під деякими моментами ви мали на увазі суддівство?

– Я сказав те, що я сказав. Суддівство в Україні потрібно реформувати. Подивитися під іншим кутом на це питання та інакше організувати роботу у чемпіонаті.

Я сподіваюся, що з приходом в УАФ нового керівництва будуть суттєві та якісні зміни, чемпіонат покращуватиметься і футбол тільки виграє від цього.

«Зміна Павелка на Шевченка вселяє оптимізм, у нашому футболі треба щось міняти»


– У вас зміна Андрія Павелка викликає оптимізм?

– Напевно, не лише у Чорноморці. Думаю, багато клубів думають так саме. Так далі жити не можна, треба щось робити. Український футбол не був слабким ніколи, мусить ставати кращим. Ми конкурентоспроможні у світі. Навіть на тлі війни це помітно. Наші хлопці поїхали до закордонних клубів, грають на високому рівні та прославляють Україну. У країні багато талановитої молоді, якій треба не заважати, а допомагати. 

Якщо вакханалія із суддівством починається з дитячого футболу, то про що можна говорити?

– Андрій Шевченко зможе змінити ситуацію в УАФ на краще?

– Людина футбольна все своє життя. Професійний футболіст. Працював зі збірною та трохи з європейським клубом. Думаю, у нього все вийде, він багато років був поза межами України, бачив, як організовано футбол у Європі, який там менеджмент футболу. Якщо він привнесе це в український футбол, в наш спортивний менеджмент, це буде на краще.

Сподіваюся, він зробить усе, щоби у нас був єдиний телепул в УПЛ. І футбол розвиватиметься.

– Чорноморець уже у півфіналі кубка. Усього дві гри до участі у єврокубку. Чорноморець буде робити акцент на цій можливості?

– Звичайно. Ось у Туреччині потренуємось і будемо готові грати.

– Команда повертається із Туреччини 5 лютого?

– Десь так. Потім буде домашня адаптація до сезону, погоди та початку другого кола.

– Деякі клуби, навпаки, спочатку збираються в Україні, а в лютому готуються у теплих країнах. У Чорноморця інший досвід?

– У цьому полягає адаптація до погоди в Україні. Якщо потренуєшся у лютому в Україні, то будеш до відновлення сезону краще готовий, ніж, якщо приїдеш із теплих країн.

– Повернення вболівальників на стадіони – це добре для футболу?

– Вболівальник на стадіоні – це завжди добре. Але зараз треба виважено підійти до цього питання. Залізти на вантажівку зверху та кричати: «Давайте-давайте», це все красиво та популярно. А заходи безпеки та підготовка до прийому вболівальників, ось до цього треба готуватися. Зрозуміти, яку чисельність уболівальників зможе відпрацювати стадіон «Чорноморець».

Потрібно виважено підійти до цього питання. Цю роботу потрібно провести з місцевою владою, силовиками та подивитися, що можна зробити для глядачів.

– Ви ж і самі силовик у минулому. Тож вам буде легше вирішувати ці питання?

– Це залежить не лише від того, що я у минулому силовик. Залежить від багатьох чинників. Від самого стадіону, зокрема. Чи є у нього можливості, щоб під час повітряної тривоги направити до сховища одну, дві, три чи п'ять тисяч громадян, бо для цього потрібен час. Потрібно розуміти, що не дві-три хвилини, а більше. Ви читаєте телеграм-канали – тож знаєте, як швидко летить ракета. На жаль. Дуже відповідально треба до цього поставитися.

«Потрібно вивчити всі варіанти з логістикою, щоб сказати, тисяча, п'ять чи десять будуть на стадіоні»


– Скільки глядачів можна безпечно розмістити на стадіоні «Чорноморець»?

– Потрібно звести інформацію до єдиного цілого. Людей до 500 зможе прийняти підтрибунне приміщення, навряд чи більше. Є сектор, до якого зайдуть обидві команди. Туди ніхто не має заходити, заважати гравцям. Цей сектор потрібно буде відокремити та організувати там усе – сидіння, воду та все інше необхідне для команд.

Як із уболівальниками? Ви ж розумієте, що ні стадіон, ні клуб не має запасних вільних тисячі табуретів. Це все буде в режимі – «вийти та постояти». Добре, якщо тривога буде 15-30 хвилин, чи до години. А тривоги бувають і по три години. Як це буде відбиватися на людях, три години простояти у підтрибунному приміщенні? Ті самі туалети і так далі. 

Дуже багато факторів ми їх вивчаємо. Ми вже мали переговори і з адміністрацією. На початку наступного року ще спілкуватиметься і дивитися, що ми можемо зробити. Думаю, одну-дві тисячі городян ми зможемо прийняти. Але потрібно все добре вивчити та прийняти правильне рішення.

– Навіть дві тисячі може бути?

– Це припущення, може, ми й тисячу не зможе відпрацювати. Потрібно подивитися, як правильно зробити логістику стадіоном, щоб усе було швидко. На який сектор виводити людей, як із нього заводити у підтрибунку. Потрібно вивчити всі варіанти і потім ухвалити рішення – це тисяча, п'ятсот, п'ять чи десять тисяч. Нині не можу сказати.

– Фанатський сектор буде на стадіоні?

– Питання зараз ще повністю не вивчене. Фанатський сектор зараз у тій частині стадіону, де немає прямого доступу до підтрибунного приміщення. Як їх виводити в підтрибунне приміщення, як це зробити швидко, я поки що не розумію.

«Чорноморець здатний боротися за першу п'ятірку, це завдання залишається»


– Орест Кузик казав, що завдання Чорноморця на весну – потрапити до п'ятірки. Це реально?

– Ми ставимо високі завдання для себе, працюватимемо. Все в наших силах. Гравці повинні відповідально поставитися до своєї роботи. Претендувати зможемо. У нас є конкурентоспроможна команда для цього чемпіонату. Я не бачу завдань, які ми не зможемо виконати.

– Володимир Генінсон пішов із клубу. Це означає, що у вас додасться роботи?

– У мене й так було багато роботи. Ми працювали у тандемі. Важко сказати, хто мав більше обов'язків, хто мав менше. Є адміністративна робота і є спортивна робота. Ми займалися спортивною роботою і я займався адміністративною роботою. Не можу сказати, що моєї роботи було менше, чи побільшало. Роботи у мене дуже багато, а вільного часу набагато менше, ніж хотілося б.

«За Максима Брагару жодних документів я не підписував»


– Хтось із гравців піде цієї зими?

– Це лише Роман Григорчук може сказати, кого він бачить у команді на друге коло, а кого не бачить. Поки всі гравці в обоймі, всі готуються виїхати на збори.

– У ЗМІ була інформація, що у ФК Оболонь прийшли повістки від ТЦК для футболістів. Як ви вважаєте, гравців якось треба захистити, поставити на броню?
– Читав про таке. Напевно, треба захистити. Футболісти виконують свої завдання, збірна грає на міжнародних турнірах, де захищає честь України. Збірна комплектується із гравців футбольних клубів. А якщо клуби не гратимуть, то з кого комплектуватиметься збірна України? Якісь гарантії мають бути для футболістів, що вони дограють до кінця чемпіонату, гратимуть далі. Вони ж працюють, не гуляють. Робота оплачується, оподатковується. Ми розуміємо, що йде війна. Якщо хтось із футболістів захоче піти захищати країну, ніхто йому перешкоджати чи відмовляти не буде.

– Бразилець Дада Белмонте не повернеться до команди?

– У Дада було підписано контракт. Але в нього виникли проблеми у Бразилії. На основі цього ми завершили співпрацю. Цього сезону його точно у нас не буде, а далі подивимося. На далеку перспективу зараз загадувати нема рації.

– Деякі вболівальники та фахівці кажуть, що Максим Брагару може залишити Чорноморець. Це так?
– Я поки що жодних документів не підписував. Максим відпочиває та готується до зборів.

ukrfootball.ua