Україна

Прем'єр-ліга

Динамо – Шахтар 0:1. Україна, 13-й тур. Звіт

Кияни створили більше гострих моментів, але поступились суперникам в реалізації та програли один з найважливіших матчів сезону.

Влад МИРЕНКО

2023-11-03 18:59

«Динамо» вийшло на матч у серйозно ослабленому складі: з різних причин не було в заявці Ярмоленка, Буяльського, Ваната, Андрієвського, а на заміні переважно сидів «дитячий садок». У «Шахтаря» навпаки за винятком Бондаренка всі найсильніші були на полі. Якщо говорити про стартові склади, то у господарів варто відзначити вихід Шепелєва на позицію десятки, а у гостей – Невертона на лівий фланг атаки.

Перший гострий момент створили динамівці, але удари Дубінчака та Бражка, який вийшов на гру в ранзі капітана киян, заблокували захисники. М’ячем, утім більше володіли, гірники, в своєму стилі довго готуючи атаки від своїх воріт. Біло-сині в основному захищались в середньому блоці, однак епізодично намагались накривати опонентів біля або в штрафному майданчику Різника.

Не можна сказати, що «Динамо» свідомо грало другим номером: коли кияни підвищували темп, то у донеччан одразу ж виникали труднощі. Дуже хороший момент у команди Мірчи Луческу виник після атаки лівим флангом, однак Різник парирував чудовий удар Беніто. Потім Караваєв здорово продерся з протилежного краю, але його простріл перехопили.

На 33-й хвилині Шапаренко просто ідеально знайшов у штрафній зоні Караваєва, але півзахисник не влучив у ворота з неймовірної позиції, причому що йому із захисників «Шахтаря» завадити вже ніхто не міг. Наступну небезпечну атаку фолом зірвав Матвієнко, який перейшов на лівий фланг після заміни травмованого Азарова.

Лише на 40-й хвилині гірникам вдалась дійсно гарна комбінація, внаслідок якої Невертон опинився на дуже перспективній позиції, та його простріл в центр штрафного перекусили захисники. Невдовзі Караваєв знову достатньо гостро пробив лівою в ближній кут, але у ворота не влучив. За мить уже Шапаренко дуже класно приклався здалеку – знову мимо (хоча й близько).

Після перерви кияни, які явно провели перший тайм краще, чомусь почали діяли більш нервово. Свідченням цього стали не лише дві швидкі жовті картки Дячука та Шапаренка, але й гол Зубкова, котрий чітко реалізував вихід один на один після проникаючої передачі Невертона. Забивши гол, гірники заграли більш розкуто і загалом тримали ситуацію під контролем.

Наставник гостей Марино Пушич на вирішальні хвилини зміцнив оборону, знявши з гри обох творців голу, а у киян тим часом майже нічого не виходило в атаці. А підсилити гру в нападі, відверто кажучи, було особливо ніким… Кияни почали все більше відкриватись, і у гірників виникало більше простору. На 80-й хвилині Сікан не реалізував вихід один на один після контратаки – чудово зіграв Бущан.

Ситуація для господарів ще більше ускладнилась після вимушеної заміни Шапаренка, який тільки нещодавно відновився після травми. Щоб ви усвідомили всю глибину проблем біло-синіх – рятувати їх вийшли Супряга, який востаннє грав за «Динамо» більш ніж два роки тому, та дебютант Пономаренко. Однак найкращий шанс на порятунок біло-синіх втратив Караваєв, який з чудової позиції не влучив у ворота метрів з десяти.

Наприкінці кияни ледь не наварили на другий пропущений гол. Зрештою, ефективніша реалізація дозволила «Шахтарю» взяти три очки в матчі, в якому у суперників було набагато більше небезпечних моментів. «Динамо» ж залишилось без перемоги в четвертому матчі поспіль…

ДИНАМО – ШАХТАР – 0:1
Гол
: Зубков (53)
Динамо: Бущан, Тимчик, Попов, Дячук, Дубінчак, Шепелєв, Бражко, Шапаренко (Царенко, 83), Волошин (Пономаренко, 88), Беніто (Супряга, 83), Караваєв.
Шахтар: Різник, Конопля, Бондар, Матвієнко, Азаров (Ракицький, 34), Степаненко, Судаков, Невертон (Назарина, 76), Криськів, Зубков (Гочолеїшвілі, 75), Сікан (Келсі, 90).
Попередження: Шепелєв (14), Дячук (47), Шапаренко (52), Волошин (62), Дубінчак (90+2) – Криськів (16), Матвієнко (38), Гочолеїшвілі (77), Бондар (85)

footclub.com.ua