Україна

Прем'єр-ліга

Ротань: «Ми робимо ставку на молодих гравців»

В кінці року заведено підбивати підсумки. Прес-служба «Олександрії» поспілкувалася з головним тренером Русланом Ротанем, який поділився враженнями від виступу своєї команди в першій частині чемпіонату та розповів про плани на майбутнє.

2023-12-26 12:40

– Руслане Петровичу, перша частина чемпіонату України для «Олександрії» почалась з перемоги і закінчилась перемогою. Звісно, що піти на зимову перерву зі здобутком у три залікових бали в останньому турі завжди приємно, проте, протягом чемпіонату в результатах була певна турбулентність. Всі ми знаємо, що керівництво клубу вибрало вектор побудови команди з молодих гравців, які в майбутньому повинні здобувати результат. Ми також розуміємо, що в такому проєкті важко за короткий термін створити боєздатну команду. Тож, враховуючи ваші тренерські здібності та талант працювати з молодими гравцями, як Ви оціните гру своїх підопічних у першій частині чемпіонату?
– Так, звичайно, ми робимо ставку на молодих гравців. Хочеться, щоб у майбутньому ми стали сильною командою з амбіціями. Робота триває, працювати є над чим. Що ж стосується результату, то ви вже самі відповіли на це запитання. Побудувати команду за 4-5 місяців просто неможливо. На це потрібен час. А коли твої підопічні, майже вся команда, – це молоді футболісти – вдвічі складніше. Потрібно терпіння і багато праці. Теорія і практика. Гравець має чітко виконувати настанови тренерського штабу. І нічого дивного немає, якщо футболіст помиляється. Це нормально. Завдяки таким помилкам зростає і команда, яку тренерський штаб хоче бачити у кінцевому результаті. На даному етапі, поки що, оцінювати команду ще дуже зарано. Але, ми сподіваємося, навіть впевнені, що футболісти будуть покращувати якість своєї гри і прогресувати.

– Ми не просимо називати прізвищ гравців, щоб вони не збавляли обертів в удосконаленні своїх професійних навичок, проте, назвіть, будь ласка, принаймні кількість людей, хто, на вашу думку, приємно здивував за цей час?
– Перш за все, ми хочемо розвиватися саме як команда. На полі перемагає команда, а не окремий футболіст. Без конкретики, ми працюємо з кожним над удосконаленням. Хтось став на крок ближче до цього, хтось – в процесі. Я думаю, до цього питання можна буде провернутися наприкінці сезону. Тоді вже можна буде проаналізувати як окремих футболістів, так і дії команди в цілому.

– Чи плануються підсилення в міжсезоння?
– Підсилення необхідні. Селекційна робота ведеться. Радий, що в Туреччині до нас приєднається Денис Костишин який, попри свій молодий вік, вже має хороший футбольний досвід і майстерність. Нам цього не вистачає. Також, на перегляді будуть ще декілька гравців, серед них легіонер. Тож нові придбання, я не виключаю, що будуть. Принаймні цього хотілося б.

– Щодо турецьких зборів, який план дій на першу та другу частини?
– Збори триватимуть майже місяць. Дякую керівництву клубу. Воно потурбувалося про те, щоб команда провела підготовку в гарних умовах: від готелю до тренажерних залів та футбольних полів. Щодо планів, то в першій частині зборів буде зроблений акцент на фізичній підготовці: це щоденна тренажерка і кожні чотири дні спаринги по тайму на гравця. Друга частина – більш тактичні тренування і спаринги, під час яких будемо збільшувати ігровий час, щоб до старту весняної частини чемпіонату підійти в хороших кондиціях.

– Яке завдання від керівництва клубу стоїть на другу частину чемпіонату?
– Завдання на другу частину – це побудова бойової команди, яка зможе на хорошому рівні конкурувати з нашими грандами. Створити таку команду, якою б пишалося наше місто. А ще, щоб наші футболісти зростали в майстерності, а звідси і у ціні.

– Ну і на останок, що б ви хотіли побажати нашим вболівальникам на новорічні свята?
– Перш за все, хотілося б подякувати нашим воїнам. Завдяки їм український футбол продовжує існувати. І це добре. А ще всім нам, всім вболівальникам, хочеться побажати миру та перемоги. Хочеться, щоб в наступному році так і сталося.

fco.com.ua