Україна

Перша ліга

Перша ліга. Осіння «Абетка»

Підсумки осінньої частини сезону 2022/23 у Першій лізі мовою «Абетки».

2022-12-20 08:30

А – АРЕНИ. Де тільки не грали команди! Через постійні обстріли та складну обстановку на місцях – в інших регіонах і на «гостьових» стадіонах. Приміром, «Скорук» проводив домашні матчі спочатку в Запоріжжі, а потім перебрався до Умані. Через деякий час тимчасовою домашньою ареною «Металурга» став столичний «Лівий берег», а «Маріуполь» узагалі всіх суперників приймав у Демидові на «Діназі».

Б – БУДКІВСЬКИЙ. Досвідчений форвард потужно провів осінь: забив десять яскравих голів і допоміг «Поліссю» виграти перегони в групі «А». Гра Пилипа Будківського не залишилась непоміченою: головні тренери клубів визнали його найкращим гравцем Першої ліги.

В – ВІДСТАВКИ. Без змін на тренерських містках, ясна річ, не обійшлося. Але відставок зафіксовано всього три. Сергій Нагорняк змінив Олега Надуду в «Епіцентрі», Олександр Ковпак – Юрія Бакалова в «ЛНЗ» і Сергій Задорожний – Андрія Купцова в «Ниві».

Г – ГРУПИ. Удруге з часів незалежності змагання в Першій лізі пройшли не за звичним сценарієм. Традиційно команди грають між собою в два кола, цього разу вони були поділені на дві групи – «А» та «Б». На першому етапі 16 учасників провели по 14 ігор: вісім найкращих клубів (по чотири з групи) потрапили до «чемпіонського раунду», усі інші – до так званої зони небезпеки. Матчі – наступної весни.

Д – ДЕБЮТАНТИ. Нових імен – чимало. Вперше в Першій лізі зіграли «Епіцентр», «Діназ», «Маріуполь», «ЛНЗ», «Чернігів», «Полтава» та «Скорук». Перша трійка дебютантів – з групи «А», четверо інших представляють групу «Б».

З – ЗАДОРОЖНИЙ. Після невдалого старту та звільнення Андрія Купцова він звалив на себе обов'язки спортивного директора та головного тренера «Ниви». І треба сказати, відмінно впорався з цією ношею. Сергій Задорожний та його підопічні – у «чемпіонському раунді».

К – КИЇВЩИНА. Столиця та регіон мали найбільше представництво в Першій лізі. Своїх команд тут усього дві – «Оболонь» і «Діназ», однак із вимушеними «переселенцями» – «Металургом» і «Маріуполем» – уже набереться цілий квартет. Чверть від загальної кількості.

Н – НЕЯВКИ. Професіональна футбольна ліга на чолі з Олександром Каденком в умовах війни блискуче провела осінню частину змагань. В стислі терміни були зіграні матчі першого етапу і, що найважливіше, – без жодної неявки.

П – «ПОЛІССЯ». Найкраща команда. Найрезультативніша. Єдина непереможна. Лише вдумайтеся: на першому етапі житомиряни здобули 40 очок із 42-х! А це – понад 95 відсотків від загальної кількості. «Полісся», дійсно, вражає.

С – СТАРЕНЬКИЙ.  Він – єдиний в Першій лізі, хто поєднує посади керівника та гравця. Інколи складається враження, що Сергію Старенькому не вистачає 24 годин на добу, бо, крім загальних тренувань, директору клубу потрібно вирішити ще купу нагальних проблем. Найголовніша з яких – де знайти кошти.

Т – ТРИВОГА. Військові дії не могли не позначитися на «якості» футболу. Повітряна тривога, що час від часу лунала над містами, призупинила не один матч, однак, на щастя, всі вони були дограні.

У – УМАНЬ. У цьому містечку футбол був завжди. Аматорський. Професіональний сюди завітав завдяки переїзду «Скорука», котрий спочатку рятувався від війни в Запоріжжі, а потім вимушений був переїхати на Черкащину, до Умані. Де представників Дніпропетровщини, за їх же зізнанням, гостинно прийняли.

Х – ХЕТ-ТРИК. Олександр Мішуренко, його тезка Батальський, Денис Галата та Іван Тищенко. Що поєднує цих гравців? Вони – єдині, кому в цьому чемпіонаті пощастило оформити «трюк з капелюхом». Урожайним видався заключний, 14-й тур, коли було зафіксовано два хет-трики, авторами яких стали Галата з Тищенком.

Я – ЯНГОЛЬ. Він завжди, так би мовити, залишається «за кадром». Однак важко переоцінити роль колеги Янголя у висвітленні вітчизняного футболу. Завдяки його титанічній праці YouTube-канал ПФЛ б'є рекорди, а офіційний ресурс Ліги завжди наповнений цікавим та різноманітним контентом. Іноді мимоволі замислюєшся: і коли Толік усе встигає робити, і головне – якісно?

footboom.com