Україна

Калейдоскоп

Скарбничка УПЛ: згадати всіх

Чи пам’ятаєте ви, що окрім переможців ЧС-2019 (U20), в нашій Прем’єр-лізі виступають українці, які брали участь у інших світових мундіалях, вигравали континентальне золото, писали історію на трьох «дорослих» і трьох молодіжних ЄВРО?

Олег МОРОЗОВ

2024-03-18 10:05

Час невпинно спливає, одні футбольні генерації зміняють інші, і тих українських гравців, що були дотичні до перших, історичних звитяг наших збірних, в чинній обоймі залишається все менше. Але динозаври у рідній УПЛ все ще існують! Ба більше, вони так само готові відстоювати свою територію.

НІМЕЦЬКА СПАДЩИНА

У XXI сторіччі першим по-справжньому великим успіхом вітчизняного футболу на рівні збірних став вихід юніорів Анатолія Крощенка на ЧС-2001 (U20). Одначе, зрозуміло, із тієї команди, яка в Чилі дісталася 1/8 фіналу, ніхто на професійному рівні вже не виступає. Останнім засвітився в УПЛ Олексій Гай – той, що з 2016-го по 2018-й спокійно заробляв гроші в Краснодарі. Перед тим, як повісити бутси на цвях улітку 2019-го, хавбек ще встиг провести неповний сезон в донецькому «Олімпіку».

Так само не залишилося у Прем’єр-лізі нікого із потужної збірної, яка пробилася у плей-офф ЧС-2005 (U20). Ще рік тому ми б назвали Олександра Гладкого, але розставшись із «Чорноморцем» у червні 2023-го, нападник, напевне, вже почав готувати себе до нової ролі. Нещодавно 36-річний ветеран влаштувався граючим спортивним директором до аматорського «Авангарду» з Лозової.

2006-й рік для футбольної України був епохальним – «срібло» молодіжного чемпіонату Європи в Португалії та чвертьфінал мундіалю в Німеччині! Незважаючи на те, що фініш першого турніру і стартовий матч команди Олега Блохіна на другому розділяли лише десять днів, відразу п’ять наших виконавців потрапили до обох історичних заявкових списків.

undefined

Дмитро ЧИГРИНСЬКИЙ – у 2006-му і 2023-му

Одним із таких щасливчиків виявився захисник Дмитро Чигринський. Він увійшов до символічної збірної ЧЄ-2006 (U21) і хоча не виходив на поле на ЧС-2006, все одно заслужено вважається частиною тієї когорти першопроходьців. Наш знаменитий бородань взяв участь у трьох матчах «Шахтаря» осінньо-зимової частини поточного розіграшу УПЛ і, як запевняє його агент, вибув до кінця сезону через травму. 37-річного футболіста немає в оновленій заявці гірників, але про розрив контракту з Дмитром, що був підписаний до червня 2024-го, поки повідомлень не було.

А ось 36-річний голкіпер Олександр Рибка цієї весни цілком може зіграти за «Оболонь», куди він перейшов зі «Львова» в липні 2023-го. Саме Рибка захищав ворота української «молодіжки» під час серії 11-метрових в полуфіналі ЧЄ-2006 (U21) проти Сербії та Чорногорії. Тоді наприкінці екстра-тайму Олександр замінив у воротах Андрія П’ятова, і такий радикальний хід Олексія Михайличенка спрацював: «джокер» відбив один пенальті і посприяв підсумковій перемозі «синьо-жовтих» – 0:0 (пен. 5:4).

Більше ніхто з учасників тих двох знакових турнірів розтягнути свою ігроцьку кар’єру до поточного сезону не зміг. Натомість на передовій українського футболу зараз працює багато колишніх зірок, які складали славетну команду на ЧС-2006.

71343335

Нинішній голова УАФ Андрій ШЕВЧЕНКО був капітаном команди на першому і поки єдиному для України чемпіонаті світу

Андрій Шевченко очолює УАФ, Сергій Ребров – національну збірну, на посаді виконавчого директора «Дніпра-1» трудиться Андрій Русол, Олександр Шоковський і Руслан Ротань – «головними» в «Динамо» і «Олександрії» відповідно, інші тренерські обов’язки виконують Олег Гусєв («Динамо»), Володимир Єзерський («Карпати»), Олексій Бєлік («Шахтар»), Сергій Назаренко («Полісся») і, звісно, той таки Андрій П’ятов («Шахтар»). Легендарний 39-річний голкіпер, який провів свій останній матч на офіційному рівні 4 червня 2023 року, взагалі є унікальною постаттю, адже він єдиний із учасників ЧС-2006 потрапляв до заявок «синьо-жовтих» ще на трьох ЄВРО!

Проте не забігаймо наперед. 

ДОНБАСЬКИЙ СЮРПРИЗ

За три роки після німецького прориву Україна сенсаційно виграла домашній ЧЄ-2009 (U19), що проходив на стадіонах Донецька та Маріуполя. Керував тим «золотим» складом Юрій Калитвинцев, який потім асистував Блохіну на ЄВРО-2012, а тиждень тому був звільнений з посади наставника «Полісся». Того «Полісся», що його сам він і вивів до елітного дивізіону.

Між тим, за чотирма чемпіонами континенту ми прямо зараз маємо змогу спостерігати на теренах УПЛ. В першу чергу мова про Дениса Гармаша, який оформив дубль у півфіналі з сербами (3:1), а потім у фіналі забив англійцям (2:0), за яких, між іншим грали майбутні зірки АПЛ – Кайл Вокер, Кіран Тріпп’є, Денні Велбек. Далі – Сергій Рибалка, чий гол швейцарцям (1:0) забезпечив «синьо-жовтим» вихід із групи. Обидва хавбеки є вихованцями «Динамо», але зараз у свої неповні 34 діляться досвідом з молодими партнерами по «Металісту 1925» і ЛНЗ відповідно.

undefined

Сергій РИБАЛКА – у 2009-му і 2023-му

Також не забуваємо ще про двох володарів золотих медалей – Богдана Бутка і Сергія Логінова. Обом також по 33, перший капітанить у «Зорі», другий цементує оборону в «Олександрії» (днями Бутка через страйк начебто було відлучено від першої команди, але то вже – деталі).

Відразу зазначимо, що Бутко з Гармашем згодом засвітилися на іншому домашньому святі – ЄВРО-2012, а вже потім разом із Рибалкою потрапили до української обойми на ЄВРО-2016. Причому Бутко примудрився поїхати до Франції у статусі гравця пермського «Амкара», до якого перейшов із «Шахтаря» на правах оренди у лютому 2015-го…

Ну і доцільним буде згадати ще чотирьох чемпіонів-2009 – Дмитра Коркішка, Ігоря Чайковського, Євгена Шахова, Максима Білого. Ще минулої весни вони також виступали в УПЛ – в «Металісті» (перші двоє), «Зорі», «Чорноморці». Може, хтось із цих ветеранів ще зіграє у нашому топ-дивізіоні?

Не станемо обходити увагою і ЧЄ-2011 (U21). У Данії наша «молодіжка» всупереч прогнозам не вийшла з групи, але навіть її потрапляння до фінального турніру варто вважати досягненням. Все ж таки подібних континентальних успіхів на рівні 21-річних до сьогодні маємо лише три.

undefined

Володимир ЧЕСНАКОВ – у 2011-му і 2023-му

Семеро з тієї надзвичайно перспективної команди Павла Яковенка і нині перебувають на видноті в рідній Прем’єр-лізі. Окрім вже згаданих Гармаша та Бутка, це 34-річні Андрій Ярмоленко («Динамо»), Тарас СтепаненкоЯрослав Ракицький (обидва – «Шахтар»), 36-річні Денис Бойко («Полісся») і Володимир Чеснаков («Ворскла»). Додамо, що їздили у Данію також Дмитро Непогодов і Євген Селін. Якщо голкіпер допомагав «Чорноморцю» в УПЛ до літа 2023-го, а потім перейшов до «Поділля», то фланговий оборонець захищав кольори ЛНЗ у сезоні-2023/24 і лише взимку уклав угоду з командою ЮКСА з третього за силою вітчизняного дивізіону.

ВІД ДОМІВКИ ДО НОВОЇ ЗЕЛАНДІЇ

Україно-польський ЄВРО-2012 став історичною подією не тільки з футбольної, але й з державної точки зору. Потрапити до заявки команди-господарки було надзвичайним привілеєм і мрією для будь-якого футболіста.    

Приємно знати, що серед виконавців, яких Олег Блохін включив до списку «23-х обраних», четверо залишаються учасниками поточного розіграшу УПЛ, причому всіх їх ми вже встигли згадати. Вкажемо лише, що Ярмоленко і Гармаш 12 років тому представляли «Динамо», Бутко і Ракицький – «Шахтар». Як бачимо, перший і останній повернулися до витоків. Окрім того, виступав на ЄВРО-2023 і згаданий Селін, який тоді захищав кольори «Ворскли».  

undefined

Денис ГАРМАШ – у 2012-му і 2024-му
  
Не зайвим буде додати, що разом із цією п’ятіркою лише один український учасник ЄВРО-2012 все ще ганяє м'яча на професійному рівні. Це – колишній динамівський воротар Максим Коваль, який в січні приєднався до «Каламати» з другого грецького дивізіону.

Наступна наша зупинка – Нова Зеландія, адже саме там проходив ЧС-2015 (U20), третій чемпіонат цієї вікової категорії, на який пробилася Україна.

Серед тих, кого возив на інший бік Землі Олександр Петраков, було немало хлопців, які згодом досягли певних висот у великому футболі – наприклад, Віктор Коваленко і Роман Яремчук, Едуард Соболь і Артем Бєсєдін. Але зараз нас цікавлять саме бойові одиниці нинішньої УПЛ, тож зосередимося на них.

undefined

Владислав КАБАЄВ і Микита БУРДА на ЧС-2015 (U20) у Новій Зеландії

Отже, до заявки збірної, що у 1/8 фіналу в Окленді поступилася Сенегалу по пенальті, потрапило шість футболістів, які наразі виступають у вітчизняній еліті, – Микита Бурда і Валерій Лучкевич (обидва – «Колос»), Владислав Кабаєв («Динамо»), В’ячеслав Танковський («Полісся»), Артем Габелок («Металіст 1925») і Микита Татарков («Кривбас»). Останнім двом – вже по 29, іншим – по 28.

Ну і щоб бути до кінця справедливим, згадаємо про 27-річного захисника нинішньої «Оболоні» Павла Лук’янчука. Він не потрапив до Нової Зеландії, але був у заявці команди Петракова, коли на ЧЄ-2014 (U19) вона виборювала путівку на чемпіонат світу.

ЗОЛОТО ПОЛЬЩІ

Далі за курсом у нас ЄВРО-2016. Турнір, в якому вперше виступали 24 збірні, і на який українці вперше пробилися через плей-офф. Із бойової ватаги Михайла Фоменка, яка, на жаль, не змогла належним чином проявити себе на полях Франції, дев’ятеро вже зав’язали з професійними «гастролями». Олександр Зінченко, Сергій Сидорчук, вже згаданий Коваленко смакують легіонерським хлібом, визначається зі своїм майбутнім Євген Коноплянка.

Зате відразу десятеро «французьких зв’язкових» гартуються в рідному чемпіонаті. Нових облич серед них небагато – 31-річні голкіпер Микита Шевченко («Олександрія») і захисник Олександр Караваєв («Динамо»), а також 32-річний нападник Пилип Будківський («Полісся»). З іншими сімома ми в нашій розповіді вже перетиналися, з деякими – неодноразово. Рахуємо: Бойко, Бутко, Ракицький, Степаненко, Гармаш, Рибалка, Ярмоленко.

undefined

Андрій ЯРМОЛЕНКО взяв участь у трьох «дорослих» і одному молодіжному ЄВРО. Три рази компанію йому складав Тарас СТЕПАНЕНКО 

Рушаємо до наступного опорного пункту – Польщі, де українцям підкорилося досягнення, яке вже не перевищити. Після вильоту з ЧС-2015 (U20) Олександр Петраков пообіцяв, що за чотири роки обов’язково проб’ється на аналогічний мундіаль з новою молодою обоймою. З боку виглядало зухвало, але тренер не тільки дотримав слова – у 2019-му він виграв турнір! «Чемпіон світу» взагалі звучить неперевершено – чи то стосується збірної, чи то кожного окремого її футболіста або тренера.

Андрій Лунін після польського тріумфу встиг долучитися до виграшу Ліги чемпіонів у складі «Реала», четверо його колишніх партнерів по золотій компанії також нині виступають закордоном. Це – Сергій Булеца, Олександр Сафронов, Микола Мусолітін, а також Георгій Цитаїшвілі, який облаштувався в Грузії і навіть грає за національну збірну цієї країни. Ще троє хлопців (Владислав Кучерук, Олег Веремієнко, Максим Чех) допомагають командам із Першої української ліги.

Нарешті відразу 13 чемпіонів світу шукають своє щастя в УПЛ. Це – Денис ПоповВладислав Супряга (обидва – «Динамо»), Дмитро РізникВалерій БондарЮхим КонопляОлексій КащукДанило Сікан (усі – «Шахтар»), Олексій ХахльовКирило ДришлюкІгор Снурніцин (усі – «Зоря»), Віктор Корнієнко («Ворскла»), Данило Бескоровайний («Кривбас») і Денис Устименко («Минай»). Наймолодшому, Сікану, – ще нема і 23 років, найстаршому, Різнику, – 25. І, до речі, окрім Дмитра, всі хлопці у Польщі виходили на поле.

undefined

Чемпіони світу Кирило ДРИШЛЮК і Олексій ХАХЛЬОВ нині разом виступають за луганську «Зорю»

Право взяти участь у тріумфальному світовому форумі українська збірна здобула, діставшись півфіналу ЧЄ-2018 (U19), що само по собі також є вагомою перемогою. Тож доповнимо чемпіонський список гравцями, які з різних причин не потрапили до золотого складу, але на континентальній першості у Фінляндії зробили свій внесок у загальну справу. Таких в поточному розіграші УПЛ відразу троє: Олександр Бєляєв і Андрій Кулаков нині представляють «Олександрію», Андрій Ременюк – «Металіст 1925».

З ПРИЦІЛОМ НА ПАРИЖ

ЄВРО-2020, матчі якого приймали 11 країн, був знесений на 2021 рік через коронавірусну халепу. Водночас він дозволив футбольній Україні підкорити чергову вершину: вперше на цих змаганнях наша національна збірна прорвалася до топ-вісімки.

Можливо, когось здивував той факт, що у заявці, куди цього разу можна було включити відразу 26 виконавців, опинився лише один чемпіон світу. Втім, головний тренер Андрій Шевченко, який обмежився викликом Дениса Попова, дотримувався власних поглядів на комплектування команди, саме він відповідав за результат. І результат зрештою забезпечив.

Із тих футболістів, хто долучився до історичного злету, 18 на момент проведення ЄВРО-2020 представляли УПЛ. Проте сплинув час, і на сьогодні у Прем’єр-лізі виступають рівно десятеро гравців із колись обраних Шевченком.

undefined

Для динамівця Олександра КАРАВАЄВА ЄВРО-2020 став уже другим континентальним форумом. Для його одноклубника Миколи ШАПАРЕНКА – першим

Відразу окреслимо квартет наших знайомців – Ярмоленко, Степаненко, Караваєв і, власне, Попов. А тепер – шість нових для нашого дослідження постатей: 29-річний голкіпер Георгій Бущан, 27-річний захисник Олександр Тимчик, 25-річний хавбек Микола Шапаренко (усі – «Динамо»), 27-річний оборонець Микола Матвієнко, 21-річний півзахисник Георгій Судаков та 27-річний вінгер Олександр Зубков (усі – «Шахтар»). До цієї компанії цілком міг доєднатися й Ракицький, але ставши предметом угоди між гірниками і «Зенітом», куди в січні 2019-го захисника біло віддано в оренду, він власноруч перекреслив свої європерспективи.

Ну і зрештою ми підібралися до ЧЄ-2023 (U21) – третього молодіжного чемпіонату, куди кваліфікувалися «синьо-жовті». Підопічні Руслана Ротаня в Грузії та Румунії зупинилися за крок від фіналу, не спромігшись повторити досягнення команди Михайличенка 17-річної давнини, зате виборовши першу для нашого футболу путівку на Олімпійські ігри.

До заявки на континентальну першість увійшли 23 гравці, 18 із яких зараз заточені на вирішенні турнірних завдань у найсильнішій українській лізі. Учасника ЄВРО-2020 Судакова, чемпіонів світу Кащука і Сікана ми вже представляли. Прийшла черга виокремити Руслана НещеретаКостянтина ВівчаренкаОлександра СиротуВолодимира БражкаВладислава Ваната (усі – «Динамо»), Кирила Фесюна («Колос»), Дмитра КриськіваАртема Бондаренка (обидва – «Шахтар»), Олексія СичаРостислава Ляха (обидва – «Рух»), Олександра Назаренка («Полісся»), Володимира СалюкаМаксима Брагару (обидва – «Чорноморець»), Арсенія Батагова («Зоря») і Олега Очеретька («Дніпро-1»).   

undefined

Георгій СУДАКОВ став єдиним українським футболістом, якому вдалося потрапити і на ЄВРО-2020, і на ЧЄ-2023 (U21)

Як бачимо, у засіках рідної Прем’єр-ліги, матчі якої змушені проходити за напівпорожніх трибун і регулярно перериватися через виття сирен, скромно приховується достатньо співвітчизників із історичними міжнародними здобутками. Вони виступають майже в кожному клубі. А після Олімпіади-2024 і, сподіваємся, ЄВРО-2024 їхня кількість лише збільшиться.

УЧАСНИКИ РОЗІГРАШУ УПЛ-2023/24

ВОРСКЛА

Володимир ЧЕСНАКОВ. Учасник ЧЄ-2011 (U21)
Віктор КОРНІЄНКО. Півфіналіст ЧЄ-2018 (U19), переможець ЧС-2019 (U20)

ДИНАМО

Андрій ЯРМОЛЕНКО. Учасник ЧЄ-2011 (U21), ЄВРО-2012, ЄВРО-2016, чвертьфіналіст ЄВРО-2020
Владислав КАБАЄВ. Учасник ЧС-2015 (U20)
Олександр КАРАВАЄВ. Учасник ЄВРО-2016, чвертьфіналіст ЄВРО-2020
Денис ПОПОВ. Півфіналіст ЧЄ-2018 (U19), переможець ЧС-2019 (U20), чвертьфіналіст ЄВРО-2020
Владислав СУПРЯГА. Півфіналіст ЧЄ-2018 (U19), переможець ЧС-2019 (U20)
Георгій БУЩАН. Чвертьфіналіст ЄВРО-2020
Олександр ТИМЧИК. Чвертьфіналіст ЄВРО-2020
Микола ШАПАРЕНКО. Чвертьфіналіст ЄВРО-2020
Володимир БРАЖКО. Півфіналіст ЧЄ-2023 (U21)
Владислав ВАНАТ. Півфіналіст ЧЄ-2023 (U21)
Костянтин ВІВЧАРЕНКО. Півфіналіст ЧЄ-2023 (U21)
Руслан НЕЩЕРЕТ. Півфіналіст ЧЄ-2023 (U21)
Олександр СИРОТА. Півфіналіст ЧЄ-2023 (U21)

ДНІПРО-1

Олег ОЧЕРЕТЬКО. Півфіналіст ЧЄ-2023 (U21)

ЗОРЯ

Богдан БУТКО. Переможець ЧЄ-2009 (U19), учасник ЧЄ-2011 (U21), ЄВРО-2012 і ЄВРО-2016
Кирило ДРИШЛЮК. Півфіналіст ЧЄ-2018 (U19), переможець ЧС-2019 (U20)
Ігор СНУРНІЦИН. Півфіналіст ЧЄ-2018 (U19), переможець ЧС-2019 (U20)
Олексій ХАХЛЬОВ. Півфіналіст ЧЄ-2018 (U19), переможець ЧС-2019 (U20)
Арсеній БАТАГОВ. Півфіналіст ЧЄ-2023 (U21)

КОЛОС

Микита БУРДА. Учасник ЧС-2015 (U20)
Валерій ЛУЧКЕВИЧ. Учасник ЧС-2015 (U20)
Кирило ФЕСЮН. Півфіналіст ЧЄ-2023 (U21)

КРИВБАС

Микита ТАТАРКОВ. Учасник ЧС-2015 (U20)
Данило БЕСКОРОВАЙНИЙ. Переможець ЧС-2019 (U20)

ЛНЗ

Сергій РИБАЛКА. Переможець ЧЄ-2009 (U19), учасник ЄВРО-2016
Євген СЕЛІН*. Учасник ЧЄ-2011 (U21), учасник ЄВРО-2012

МЕТАЛІСТ 1925

Денис ГАРМАШ. Переможець ЧЄ-2009 (U19), учасник ЧЄ-2011 (U21), ЄВРО-2012 і ЄВРО-2016
Артем ГАБЕЛОК. Учасник ЧС-2015 (U20)
Андрій РЕМЕНЮК. Півфіналіст ЧЄ-2018 (U19)

МИНАЙ

Денис УСТИМЕНКО. Переможець ЧС-2019 (U20)

ОЛЕКСАНДРІЯ

Сергій ЛОГІНОВ. Переможець ЧЄ-2009 (U19)
Микита ШЕВЧЕНКО. Учасник ЄВРО-2016
Олександр БЄЛЯЄВ. Півфіналіст ЧЄ-2018 (U19)
Андрій КУЛАКОВ. Півфіналіст ЧЄ-2018 (U19)

ОБОЛОНЬ

Олександр РИБКА. Фіналіст ЧЄ-2006 (U21)

ПОЛІССЯ

Денис БОЙКО. Учасник ЧЄ-2011 (U21), ЄВРО-2016
В’ячеслав ТАНКОВСЬКИЙ. Учасник ЧС-2015 (U20)
Пилип БУДКІВСЬКИЙ. Учасник ЄВРО-2016
Олександр НАЗАРЕНКО. Півфіналіст ЧЄ-2023 (U21)

РУХ

Ростислав ЛЯХ. Півфіналіст ЧЄ-2023 (U21) 
Олексій СИЧ. Півфіналіст ЧЄ-2023 (U21) 

ЧОРНОМОРЕЦЬ

Максим БРАГАРУ. Півфіналіст ЧЄ-2023 (U21) 
Володимир САЛЮК. Півфіналіст ЧЄ-2023 (U21)

ШАХТАР

Дмитро ЧИГРИНСЬКИЙ*. Півфіналіст ЧЄ-2004 (U19), фіналіст ЧЄ-2006 (U21), чвертьфіналіст ЧМ-2006
Ярослав РАКИЦЬКИЙ. Учасник ЧЄ-2011 (U21), ЄВРО-2012 і ЄВРО-2016.
Тарас СТЕПАНЕНКО. Учасник ЧЄ-2011 (U21), ЄВРО-2016, чвертьфіналіст ЄВРО-2020.
Дмитро РІЗНИК. Півфіналіст ЧЄ-2018 (U19), переможець ЧС-2019 (U20)
Валерій БОНДАР. Півфіналіст ЧЄ-2018 (U19), переможець ЧС-2019 (U20)
Юхим КОНОПЛЯ. Півфіналіст ЧЄ-2018 (U19), переможець ЧС-2019 (U20)
Олексій КАЩУК. Переможець ЧС-2019 (U20), півфіналіст ЧЄ-2023 (U21)
Данило СІКАН. Переможець ЧС-2019 (U20), півфіналіст ЧЄ-2023 (U21)
Олександр ЗУБКОВ. Чвертьфіналіст ЧС-2020
Микола МАТВІЄНКО. Чвертьфіналіст ЧС-2020
Георгій СУДАКОВ. Чвертьфіналіст ЧС-2020, півфіналіст ЧЄ-2023 (U21)
Артем БОНДАРЕНКО. Півфіналіст ЧЄ-2023 (U21) 
Дмитро КРИСЬКІВ. Півфіналіст ЧЄ-2023 (U21)

* – на другу частину розіграшу УПЛ-2023/24 не заявлені

footclub.com.ua