Україна

Калейдоскоп

Шевченко: «Першочергова задача – повернути довіру до суддів»

Андрій Шевченко розповів в інтерв'ю «Трибуні» про перші кроки на посту президента УАФ та обгрунтував ключові кадрові рішення.

2024-03-02 12:19

– Які у вас враження за цей місяць роботи в УАФ? Все так, як ви очікували, гірше, краще? 
– Очікувано непросто. Ми тільки почали впроваджувати зміни – це стосується структури, кадрових питань. Скоротили кількість комітетів з 18 до 11, змінили практично всіх голів цих комітетів. В тому числі – голову Комітету арбітрів Лучано Лучі на Катерину Монзуль.

Арбітраж – важливе і болюче питання для клубів і вболівальників. Першочергова задача – повернути довіру до суддів. Для цього імплементуємо два нововведення. Перше – це поліграф, його будуть проходити всі арбітри. Наразі розробляється прозора та зрозуміла процедура для цього. Друге – призначення арбітрів жеребкуванням.

– А що стосується Ніколи Ріццолі?
– Ріццолі залишився, він працює. У нього контракт закінчується в кінці сезону. Це один з найбільш авторитетних арбітрів у світі. 

– Але він не керівник Монзуль?
– Він залишається нашим радником, але він не є керівником Катерини Монзуль.

– Чому виконком зупинився на кандидатурі Катерини Монзуль? 
– Були різні варіанти. Але до Катерини є довіра. Протягом суддівської кар’єри вона працювала на дуже складних матчах. Тому її поважають колеги, в неї є кредит довіри.

– Повертаючись до питання поліграфу. Все ж таки ми розуміємо, що це недоказова історія і навряд чи використовується доказово, наприклад, в судових справах. А має лише як якась дорадчу функцію…
– Ми розглядаємо поліграф як можливість отримання додаткової інформації, щоб розуміти, з якими арбітрами ми можемо працювати, а з якими - ні. 

Ефективність цього методу мені підтвердили співробітники спецслужб, представники компаній, які використовують цю технологію. Тому якщо арбітр не пройде поліграф – він не повернеться до роботи.

– Те, що ви хочете дізнатися від арбітрів, буде стосуватися тільки майбутніх кейсів? Чи будуть перевірятися і минулі історії?
– Ні, минулі – ні. Ми стартуємо з чистого аркуша. 

– Поліграф буде стосуватися тільки суддів? Бо проблеми суддівства – це не тільки ті, хто бере. Є ж і ті, хто дають.
– УАФ відповідає за підготовку арбітрів, тому ми прийняли рішення стосовно них. Що ж до інших ймовірних учасників процесу, то це справа клубів і відповідних правоохоронних органів.

– Для багатьох було несподівано побачити пана Бойчука першим віцепрезидентом. Познайомите, хто це?
– Я знаю Павла Бойчука понад 20 років. Це професійна людина, якій я довіряю. Він експерт і в юриспруденції, і в фінансах, який зараз закриває велику частину задач.

– Чому ви зупинились на Олександрі Шевченку і Сергію Реброву в якості ваших віцепрезидентів? Що стосується Реброва – більш-менш зрозуміло. Збірна, вертикаль збірної, система, структура. Що стосується Олександра Шевченка, за які заслуги?
– Львівська асоціація, яку він очолює, одна з найкращих в країні. Там чітко побудовані процеси, вона ефективно працює. Про Шевченка були дуже позитивні відгуки і як про командного гравця. Зараз Олександр має всі шанси довести це.

– Він переїхав до Києва і практично вже тут працює?
– Так, він постійно на роботі в Будинку футболу.

–  Одна з важливих ролей у вашій команді – у генерального секретаря Ігоря Грищенка. Але ж і він працював в минулій УАФ. Чому він залишився?
– Я знаю Ігоря з часів роботи у збірній України. Він компетентний фахівець, добре обізнаний у футбольній системі. І що важливо, з незаплямованою репутацією. Він важлива частина команди.

– Також не можу не запитати про ще двох людей, яка останнім часом виконували основні функції – це Олег Протасов і Вадим Костюченко. Вони ні в якому статусі в УАФ не залишилися?
– Ні.

– Франческо Баранка. Він залишився, тому що в нього ще дійсний контракт, чи ви задоволені його роботою на посаді голови Комітету етики?
– У нього закінчується контракт через місяць, і ми будемо з ним розмовляти про можливу подальшу співпрацю. Це дуже серйозний напрямок. Ми будемо ставити нові задачі в діяльності цього підрозділу.

– Раніше в УАФ було лише перших віце-президентів шість, а разом з віце-президентами – 14. Вам достатньо одного першого віцепрезидента, який більш зосереджений на фінансах та юридичній стороні, іншого віцепрезидента, який зосереджений на збірних, і ще одного віцепрезидента, який очолив комітет дитячо-юнацького футболу?
– Як бачите, такої кількості заступників президента в УАФ вже немає. Ми поміняли структуру, виокремили напрямки, призначили людей, які будуть за ці напрямки відповідати. Коли робиш компактну команду, одразу зростає KPI і команди, і кожного працівника. Я дав зрозуміти – якщо ви берете на себе відповідальність, при потребі добирайте спеціалістів і відпрацьовуйте свій напрямок. 

ua.tribuna.com