Турніри

Молодь

Що треба знати про стиковий матч «Динамо» в Юнацькій лізі УЄФА?

Дуже потужний суперник та надзвичайно складна кадрова ситуація біло-синіх… Анонсуємо завтрашню зустріч із «Депортиво».

Влад БІЛИЙ

2022-02-09 09:24

Сьогодні команда U19 київського «Динамо» проведе стиковий матч Юнацької ліги УЄФА проти «Депортиво» із Ла-Коруньї. Що це за стадія турніру, який називають Лігою чемпіонів серед 19-річних? Наскільки сильний суперник? Яка кадрова ситуація в команді Ігоря Костюка? Анонсуємо завтрашню зустріч із «Депортиво».

ЩО ТАКЕ СТИКОВІ МАТЧІ?

Перший етап Юнацької ліги УЄФА складається з двох так званих шляхів – Ліги чемпіонів та чемпіонів країни. На Шляху Ліги чемпіонів виступають команди U19 клубів, котрі пробились у груповий етап дорослої Ліги чемпіонів (у рамках аналогічних груп), тоді як на Шляху чемпіонів країн грають, власне, володарі національних титулів у цій віковій категорії.

Стикові матчі – це проміжна стадія перед 1/8 фіналу турніру, на якій команди, що посіли другі місця в своїх групах Шляху Ліги чемпіонів, зустрічаються із учасниками Шляху чемпіонів країн, що подолали в його рамках два етапи протистоянь на виліт.

Нагадаю, що київське «Динамо» просто чудово виступило в груповому етапі Шляху Ліги чемпіонів, набравши 13 очок в перших п’яти турах (в тому числі розгромивши вдома «Бенфіку» та «Барселону» – одні з найуспішніших команд в історії цього турніру) і лише в останньому матчі зазнавши мінімальної поразки в Португалії.

Саме ця поразка зумовила друге місце киян в своїй групі та путівки в «стики», які за регламентом складаються з одного матчу на полі команди зі Шляху чемпіонів країн – у нашому випадку «Депортиво».

НАСКІЛЬКИ СИЛЬНИЙ СУПЕРНИК?

«Депортиво» – чинний чемпіон Іспанії серед юнацьких команд. Уже цей факт говорить сам за себе. В чемпіонському плей-офф минулого сезону, який проводиться після регіональних групових турнірів, ла-корунці в півфіналі перемогли «Реал» (до слова, чинного володаря трофея Юнацької ліги УЄФА), а в фіналі – «Барселону».

У поточному розіграші «Депортиво» поки йде другим у своїй групі, зазнавши лише однієї поразки у 18 матчах – 1:2 на виїзді проти лідера групи «Сельти».

Але, гадаю, у контексті протистояння з «Динамо» найцікавіше те, що «Депортиво» надзвичайно потужно грає у рідних стінах – в 10 матчах національної першості команда здобула дев’ять перемог при одній нічиїй із загальним рахунком 34:3. У Юнацькій лізі УЄФА чемпіон Іспанії вдома розгромив «Погонь» 4:0 та «Маккабі» Хайфа 5:1 (при тому що на виїзді двічі програв 0:3).

Варто підкреслити, що заради матчу з «Динамо» на прохання «Депортиво» був перенесений не лише їхній найближчий матч у юнацькій першості Іспанії, але й гра основного складу в третьому дивізіоні – щоб одразу троє футболістів першої команди відповідного віку змогли зіграти проти біло-синіх.

А ЩО З КАДРАМИ У «ДИНАМО»?

Якщо «Депортиво» U19 збирається підсилитись кадрами з основної команди та ще й перебуває в гарному ігровому тонусі завдяки триваючій національній першості, то «Динамо», яке свій останній офіційний матч провело 12 грудня, втратило перед стиковим матчем у Юнацькій лізі УЄФА половину основного складу.

І не просто половину – а ключових виконавців у всіх лініях! По-перше, через перелом носа та струс мозку в одному з контрольних матчів основного складу вибув воротар Руслан Нещерет, який провів без замін всі шість матчів групового етапу Юнацької ліги УЄФА.

Це, без перебільшення, величезна втрата, адже Нещерет не тільки вважається одним із найбільш перспективних кіперів країни, але є одним із небагатьох гравців динамівської команди U19 із досвідом офіційних матчів за перший склад, в тому числі навіть в Лізі чемпіонів.

Через перебір жовтих карток матч проти «Депортиво» пропустить лідер оборони киян Антон Боль, який не просто чудово проявив себе в групі ЮЛ, але й прекрасно зарекомендував себе в це міжсезоння на зборах першої команди. З тієї ж причини не зіграє найбільш талановитий, на мою думку, український вінгер цього покоління – Назар Волошин, в активі якого два гола та два асиста в груповій стадії.

В заключному матчі групи з «Бенфікою» червону картку отримав дуже здібний центральний півзахисник Володимир Бражко, котрий, як і перелічена вище трійка, залучався до спарингів першого складу цієї зими (власне, він з Болем і досі працює під орудою Мірчі Луческу в Туреччині).

Відсутність цього квартету – дуже, дуже велика втрата для команди Ігоря Костюка. Якщо провести паралелі з першим складом, то це гірше, ніж якби одночасно вибули Георгій Бущан, Віктор Циганков, Віталій Буяльський та Ілля Забарний. До слова, про Забарного – за віком він міг би посилити «Динамо» U19, але на відміну від того ж «Депортиво» тут навіть питання не стоїть про те, щоб хоча б тимчасово делегувати його до юнацького складу.

На додачу, в списку гравців, які відправились у Ла-Корунью, немає основного правого захисника Артема Бенедюка. Тому Ігорю Костюку доведеться виставити проти надзвичайно потужних у атаці іспанців дуже експериментальну лінію оборони, включно з воротарем…

НА КОГО ЗВЕРНУТИ УВАГУ В СКЛАДІ КИЯН?

Найбільш яскравою зіркою «Динамо» в першій частині сезону, безсумнівно, був сенегальський вінгер Самба Діалло – найкращий бомбардир киян як у Юнацькій лізі УЄФА (п'ять голів в шести матчах), так і в національній лізі (12/14). Це дійсно гравець, який здатен «зробити різницю»: може будь-якої миті створити гол з нічого.

Також, безумовно, вартий уваги капітан цієї команди Олександр Яцик. Особисто для мене це модельний гравець середини поля: дуже динамічний, універсальний, дисциплінований, розумний і технічний. Він вміє вести гру в центрі поля, має гарний пас, здорово бачить поле – недарма Яцик був одним із тих, кого Мірча Луческу залучав цієї зими до зборів першого складу.

Фактично все міжсезоння із першої командою провів і лівий захисник Костянтин Вівчаренко, котрий, судячи з усього, буде всерйоз претендувати на роль наступника Віталія Миколенка (хоча на даний момент, гадаю, шанси Олександра Караваєва та Владислава Дубинчака виглядають більш суттєвими). Хороші перспективи, з моєї точки зору, і в центрального атакуючого півзахисника Антона Царенка та нападника Кирила Попова.

ЩО ЩЕ ЦІКАВОГО?

Юнакам «Динамо» доведеться зіграти на фоні надзвичайно активної підтримки їхніх суперників з боку трибун. «Депортиво» U19 в Юнацькій лізі УЄФА грає на основному клубному стадіоні «Ріасор». Так, попередній матч команди проти «Маккабі» пройшов за присутності понад 12 тисяч уболівальників, що стало рекордом Шляху чемпіонів та п’ятим показником в історії Юнацької ліги УЄФА.

За повідомленням офіційного сайту «Динамо», на завтрашній матч уже продано 15700 квитків, що дозволить йому стати одним із найбільш відвідуваних в історії турніру…

Наостанок зазначу, що пряма трансляція матчу, який розпочнеться о 20:00 за київським часом у середу 9 лютого, пройде на телеканалі «Динамо TV», а також медіасервісі MEGOGO.

footclub.com.ua