Турніри

Ліга Європи

Ліга Європи-2023/24: головні інтриги перших матчів 1/8 фіналу

«Спарта» намагатиметься здивувати «Ліверпуль», Де Дзербі здійснить свою мрію, а «Карабах» спробує взяти реванш у «Байєра».

«Футбольний клуб»

2024-03-07 10:30

6 березня
19:45. «Спортинг» (Португалія) – «Аталанта» (Італія)

7 березня
19:45. «Спарта» (Чехія) – «Ліверпуль» (Англія)
19:45. «Рома» (Італія) – «Брайтон» (Англія)
19:45. «Карабах» (Азербайджан) – «Байєр» (Німеччина)
22:00. «Марсель»(Франція) – «Вільяреал» (Іспанія)
22:00. «Бенфіка» (Португалія) – «Рейнджерс» (Шотландія)
22:00. «Фрайбург» (Німеччина) – «Вест Гем» (Англія)
22:00. «Мілан» (Італія) – «Славія» (Чехія)

Указаний київський час.

ГОЛОВНІ ІНТРИГИ

«Спарта» на шляху «Ліверпуля»
«Ліверпуль» завжди прагне перемагати, а майбутнє розставання з Юргеном Клоппом ще більше згуртувало червоних: гравці, вболівальники та персонал клубу рішуче налаштовані проводити німецького тренера на мажорній ноті. Якщо винести за дужки фінал Кубку Англії, вирішальний матч Ліги Європи в Дубліні може стати останньою грою німця як головного тренера мерсисайдців.

Звичайно, останні досягнення «Ліверпуля» не йдуть у жодне порівняння з успіхами останніх дев'яти років, і заглядати так далеко навряд чи варто. Та й празька «Спарта» точно не буде легким суперником. У «стиках» чеська команда пройшла «Галатасарай» і бурхливо відсвяткувала успіх, перемігши 4:1 на своєму полі після поразки 2:3 у гостях.

Велика мрія Де Дзербі
Роберто Де Дзербі, за власним зізнанням, не розкрив свій потенціал як гравець: вихованець академії «Мілана» зіграв лише три матчі в Серії А (за «Наполі») за 14-річну кар'єру, яку він провів переважно в нижчих італійських дивізіонах. «Мені хотілося повною мірою насолодитися тим, чого мені не вистачило як гравцю, – сказав він минулого року про свій перехід на тренерську роботу. – Повні стадіони, великі матчі, зіркові футболісти».

Зараз 44-річний італієць утілює свою мрію в життя. Здобувши досвід у «Сассуоло» та донецькому «Шахтарі», він прийшов у «Брайтон» із незавидним завданням розвинути успіхи Грема Поттера й перевершив усі очікування, зумівши вивести команду на європейську арену. «Брайтон» вийшов із групи, й тепер Де Дзербі здійснить свою мрію про великий стадіон у рідній Італії: на матч у Римі мають прийти 67 тисяч глядачів.

Знайомі всі обличчя
Ліга Європи часто передбачає подорож у незвідність – можливість поїхати у нові місця та побачити, як клуби розвиваються та намагаються вийти на новий рівень. Але серед учасників 1/8 фіналу є команди, які гратимуть проти добре знайомих суперників на груповому етапі.

«Вест Гем» знову поміряється силами з «Фрайбургом», який був обіграний англійцями вдома та в гостях, хоча з того часу результати лондонців на внутрішній арені помітно погіршилися. «Спортинг», навпаки, намагатиметься додати й дати бій «Аталанті», в якої взяв одне очко у двох матчах на груповому етапі. А ще є «Карабах», який обидва рази програв «Байєру» в групі, але, як показав останній поєдинок із «Брагою», азербайджанський клуб недооцінювати не можна.

ЩО ДАЛІ?

Матчі-відповіді 1/8 фіналу: 14 березня
Жеребкування 1/4 і 1/2 фіналу: 15 березня
Чвертьфінали: 11 і 18 квітня
Півфінали: 2 і 9 травня
Фінал: 22 травня

ДЕ ПРОЙДЕ ФІНАЛ?

Фінал Ліги Європи-2023/24 пройде на «Дублін Арені» в Ірландії 22 травня 2024 року.

«Дублін Арена» вміщує 50 000 глядачів і приймає домашні матчі збірних Ірландії з футболу та регбі. Стадіон був відкритий у 2010 році, а в 2011-му тут відбувся фінал Ліги Європи між португальськими «Порту» та «Брагою», єдиний гол в якому забив нападник «драконів» Фалькао.

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

footclub.com.ua