Турніри

Ліга Європи

АЕК – Динамо 3:3. ЛЄ, група В. Звіт про перший здобутий бал

Пізнє пробудження «Динамо» подарувало валідольну кінцівку, але не принесло втіхи.

Олег МОРОЗОВ, «Футбольний клуб»

2022-10-27 21:55

Необхідність брати в Ларнаці три очки, відсутність будь-яких інших компромісних варіантів додавало мотивації киянам і водночас створювало неабиякий тиск на команду. Так само, власне, як і серія з чотирьох поразок в груповому раунді. На тлі негативних результатів готуватися до наступного випробування важкувато.

«Біло-сині» поки жодного разу в поточному турнірі не вели в рахунку, не забивали швидких м’ячів, і шкода, що на Кіпрі свій момент на четвертій хвилині не реалізував Віталій Буяльський. Після націленого прострілу Олександра Тимчика з правого флангу півзахисник бив у дотик, рикошет від ноги суперника ускладнив життя воротарю, але той таки впорався.

За десять хвилин про роль Буяльського в атакуючих схемах «Динамо» довелося згадати, коли той віддав прихований проникаючий пас на Владислава Ваната, а 20-річний форвард упевнено розібрався з Кенаном Пиричем. Утім радість гостей тривала лише кілька секунд – допоки вони не побачили піднятий лайнсменом прапорець.

Ну а незабаром ініціативу перехопили господарі. Більше того, після кількох неприємних спроб проникнення в динамівський карний майданчик вони втілили свою перевагу в гол. Імад Фараж навісив від правої бровки, а Омрі Альтман ефектними боковими ножицями увігнав м’яч під поперечину. Шедевр, звісно, але напевно, не через любов до прекрасного київські захисники залишили ізраїльтянина на самоті. Наших поблизу було достатньо, але чомусь у вирішальний момент Ілля Забарний мав тримати двох…

Це був удар і по шансах «Динамо», і по психології його гравців. У цьому сенсі м’яч, забитий у відповідь у роздягальню, було важко переоцінити. Отримавши пас від Володимира Шепелєва, Костянтин Вівчаренко зліва віддав на лінію карного майданчика – на того таки Буяльського, а вже Віталій відразу – на Ваната. Нападник зумів зберегти мяч, прикривши його корпусом, а потім вже з близької відстані пробив воротаря. Відзначимо, що це був дебютний гол Владислава в єврокубках.

Другий тайм почався з багатообіцяючої швидкої комбінації підопічних Мірчі Луческу, небезпечного виходу Тимчика і стрибка йому в ноги голкіпера. Захисник розтягнувся на газоні, але порушення правил арбітр не вгледів. Як, власне, і ВАР. А ось коли згодом разючу атаку провів АЕК, допомога відео-асистента не знадобилася: взяття київських воріт питань не викликало.

Це капітан Нікос Енглезу вирізав гарний крос зліва, а Рафа Лопеш, набігши із глибини і вистрибнувши вище за всіх, зустрівся з м’ячем в ідеальній для удару точці. У Нещерета шансів не було. Так само, як і у Олександра Сироти, який у помилився з вибором позиції і до м’яча не дотягнувся.

То ще не був вирок, адже часу залишалося достатньо. Вироком виглядав третій гол АЕКа. Обрізка Сироти дозволила Фаражу вийти на оперативний простір і віддати на вільного Альтмана. Тимчик завдяки надзусиллям заволодів м’ячем, оступився і все-таки подарував його супернику. А вже той не схибив.

Але «Динамо» не спинилося! За час, що залишався, на полі з’явилися два нападники Самба Діалло та Артем Бєсєдін, а головне, що «біло-сині» двічі забили! Справжнє натхнення зійшло на Дениса Гармаша, який вибухнув дублем у самісінькій кінцівці. Але поставити переможну крапку кияни не встигли. Мабуть, пізно прокинулися.

Отже «Динамо» здобуває перше очко в поточній Лізі Європи, але втрачає надії на продовження континентальної подорожі навесні. Листопадова гра з «Фенербахче» нічого не вирішуватиме. Змагатися доведеться за престиж та призові.

АЕК – ДИНАМО 3:3
Голи: Альтман (26, 72), Лопеш (53) – Ванат (45), Гармаш (82, 90+4).
АЕК: Пирич, Росалес (Гонсалес, 89), Миличевич, Томович, Енглезу, Понс, Луїш Густаву, Фараж (Кіпрос, 83), Альтман (Олатунджі, 83), Д'юрчо (Наум, 89), Лопеш (Мамас, 66).
Динамо: Нещерет, Тимчик, Забарний, Сирота, Вівчаренко, Сидорчук, Шепелєв (Діалло, 83), Циганков, Буяльский (Перріс, 75), Кабаєв (Гармаш, 65), Ванат (Бєсєдін, 83).
Попередження: Росалес (79) – Шепелєв (35), Циганков (55), Забарний (69), Діалло (85).
Арбіітр – Джон Бітон (Шотландія).
27 жовтня. Ларнака (Кіпр). АЕК Арена. +23’C.

footclub.com.ua