Турніри

Ліга Європи

Три проблеми «Шахтаря»

Які недоліки у своїй грі «гірникам» потрібно усунути перед матчем у відповідь проти французького «Ренна» в стиковому раунді Ліги Європи.

Олексій СЛИВЧЕНКО

2023-02-20 13:48

16 лютого два українські клуби після тривалої зимової паузи повернулися до офіційних матчів. Цього дня «Дніпро-1» в 1/16 фіналу Ліги конференцій на виїзді поступився кіпрському АЕКу (0:1), а ось «Шахтар» у рамках цієї ж стадії, але Ліги Європи, на номінально домашньому газоні у Польщі зміг обіграти французький «Ренн» (2:1).

Перемогу «гірників» над бретонцями навряд чи можна називати рядовою подією у вітчизняному спорті з огляду на всі обставини, у яких нині живе та виживає українське суспільство. «Шахтар» не був фаворитом дуелі, і позитивний результат першої зустрічі – це величезне досягнення команди та її тренерського штабу на чолі з Ігорем Йовічевічем.

Однак після перемоги у першій грі «Шахтар» має виконати ще дуже багато роботи в другому матчі, щоб попередні зусилля не виявилися марними. І у Франції «гірникам», окрім того, що доведеться вирішувати завдання, які перед ними поставить «Ренн», потрібно буде ще й спробувати усунути низку проблем, що гостро проявилися у першій зустрічі…

Правий фланг

У Польщі найбільш незбалансованою та проблемною зоною у побудовах «Шахтаря» виявився правий фланг, який в обороні закривав Юхим Конопля, а у півзахисті допомагав партнеру та намагався діяти на атаку Олександр Зубков. В результаті до обох виконавців у тренерського штабу «гірників» повинні бути серйозні претензії.

23-річний Конопля, котрий перед зимовою паузою мав проблеми зі здоров'ям, на зборах у Туреччині показав себе абсолютно готовим до повноцінних матчів, але проти «Ренна» у Польщі виглядав набагато слабшим за свої ж можливості. Найгірше те, що Юхим, який зазвичай дуже активний як у грі на оборону, так і в підключеннях до атак, не зміг виявитися ефективним ані в першому, ані в другому аспекті.

За 96 хвилин, проведених на полі, Конопля виконав 55 дій, з яких вдалими виявилися лише 24 (44%). Це індивідуально найгірший показник для Юхима в цьому сезоні, та й взагалі за останні майже три роки, якщо брати до уваги появи гравця в офіційних матчах у стартовому складі. Більш провальний матч для Коноплі з точки зору загальної ефективності роботи на полі востаннє фіксувався 15 березня 2020 року, коли Юхим, виступаючи в оренді за «Десну», проти «Динамо» видав лише 21 вдалу дію на полі з 55 (38%).

Абсолютно провальною виявилася гра Коноплі через пас. Тільки 66% (19 із 29) передач правого фулбека були точними, а для флангового захисника це неймовірно низька цифра, миритися із якою Йовічевіч та його помічники ніяк не повинні.

У Юхима абсолютно не склалася гра на атаку. Він виконав по три передачі у фінальну третину та штрафний майданчик суперника, але жоден із шести цих пасів не виявився точним. Так само як невідомим напрямком пішли й два навіси від Коноплі, а потрібного адресата знайшла лише одна із п'яти довгих його передач.

Не зумівши як слід проявити себе в атаці, Конопля виявився невдалим ще й при безпосередньо оборонних діях. Юхим виграв лишень 2 єдиноборства в обороні з 8 (25%), а всього вийшов переможцем із 5 дуелей при 18 участях (28%). Особливо критичною бачиться та обставина, що правий фулбек «Шахтаря» програв усі єдиноборства, в яких взяв участь, на власній половині поля…

Враховуючи проблемну гру партнера, підвищений ігровий тиск випав на двох максимально позиційно пов'язаних із Коноплею футболістів – правого центрбека Бондаря та правого вінгера Зубкова.

Бондар, нехай і продемонстрував практично стерильну гру в пас (точність – 97%, але при нулі передач у фінальну третину поля, не кажучи вже про штрафний майданчик суперника), однак у єдиноборствах не завжди встигав якісно прикривати огріхи Коноплі. Зокрема, із трьох невдалих дуелей у пасиві Валерія дві припали саме на зону правого фулбека, через яку «Ренн», особливо у другому таймі, намагався виявляти максимальну активність й доставляти проблеми Трубіну.

Гра Зубкова також не виявилася бездоганною, хоч і повністю провальною її, на відміну від ситуації із Коноплею, називати не можна в жодному разі. Олександр був досить активним і корисним, виграв 48% єдиноборств, здійснив 4 вдалі обведення (при 6 спробах) та показав пристойну точність передач (87%), але, будучи практично повністю позбавленим якісної підтримки, часом явно «перетягував ковдру» на себе. Це проявилося у чотирьох ударах по воротах, причому всі вони виявилися неточними й жоден з них не був виконаний з меж штрафного майданчика.

Грати на партнерів Зубкову вдавалося набагато краще. Проти «Ренна» він виконав одразу три ключові передачі, одна з яких на 83-й хвилині мала призводити до третього забитого «гірниками» м'яча, якби Сікан ризикнув пробивати у дотик, опинившись перед голкіпером, а не затягнув із рішенням, і в результаті занапастив топовий момент...

Як би там не було, але відсутність якісної взаємодії між Коноплею та Зубковим у матчі з «Ренном» була надзвичайно помітною, так само як і проблеми, які виникали в Бондаря у спробах підстрахувати правого захисника. І це той момент, на який тренерський штаб бретонців звернув увагу вже під час першого поєдинку, і напевно спробує використати у другому, якщо Йовічевічу не вдасться кардинально змінити ситуацію на краще.

Паси у фінальну третину

Віддавати точні передачі у фінальну третину поля не вдавалося не лише Юхиму Коноплі. В «Шахтаря» у першому матчі проти «Ренна» у цьому компоненті проявилася серйозна проблема, яка раніше не була властива «гірникам», навіть у топових матчах єврокубків.

Загалом у фінальну третину поля футболісти «Шахтаря» виконали 24 передачі, з яких точними виявилися лише 10 (41,67%). Цей показник якісно є абсолютно найгіршим у поточному сезоні для «гірників», і це при тому, що в цілому донеччани практично не поступилися французам в загальній кількості пасів (434 проти 436), але «Ренн» видав в останню третину 54 передачі, з яких 41 виявилася точною (76%).

Щоб зрозуміти всю нестандартність та складність ситуації в цьому аспекті, достатньо сказати, що відсоток точності пасів у фінальну третину поля в першому матчі проти «Ренна» виявився для «Шахтаря» АБСОЛЮТНО НАЙГІРШИМ за останні ВІСІМ років статистичних спостережень у рамках усіх турнірів. Та й взагалі за вказаний період (починаючи із сезону-2015/16) було лишень ТРИ матчі, в яких точність пасів у фінальну третину поля в «гірників» складала менше 50%...

Центрфорвард

22-річний буркінієць Лассіна Траоре – безумовно, дуже якісний, або якщо так можна висловитися, навіть «породистий» форвард, якого «Шахтарю» пощастило зберегти у своїх лавах після масового відтоку легіонерів, викликаного початком повномасштабної фази російсько-української війни.

Африканський нападник, який у вересні 2021 року зазнав важкої травми коліна, вирішив залишитися у «Шахтарі», адже той допомагав йому протягом усього періоду реабілітації. Подейкували, звичайно, що Лассіна просто не знайшов кращих варіантів для продовження кар'єри, проте в це майже не віриться, адже в гіршому для себе випадку Траоре міг би просто скористатися дозволом ФІФА на одностороннє призупинення дії контракту з українським клубом й «відсидітися» у спокійному місці, як це зробив, наприклад, його нігерійський колега Оларенважу Кайоде.

На зимових зборах у Туреччині Траоре набрав непогану форму і добре зарекомендував себе в атаці, але проти «Ренна» гра в буркінійця абсолютно не пішла. Частково це можна пов'язувати із дуже серйозними, якщо не сказати катастрофічними, проблемами «гірників» під час заходження у фінальну третину поля, про що вже йшлося вище. Часто залишаючись на «голодному пайку», Лассіна був змушений опускатися в глибину поля, внаслідок чого він чимало часу провів де-факто в опорній зоні своєї команди, що чітко видно на тепловій карті африканця (цікаво, що африканець більше зміщувався саме до лівого флангу, де у його партнерів гра йшла краще, ніж праворуч).

Але навіть ці обставини навряд чи тотально виправдовують невиразну гру Траоре загалом. За 77 хвилин на полі Лассіна виконав лише 29 дій, з яких тільки 7 (24%) виявилися вдалими. Форвард може занести до «активу» лише 10 виконаних передач (4 – точні) та одну неточну спробу удару по воротах.

По решті компонентів гри оцінка Траоре виключно незадовільна. Буркінієць виграв лише 3 єдиноборства з 13 (23%), програвши абсолютно всі дуелі на половині поля суперника. Крім того, за більшу частину поєдинку Лассіна отримав тільки 3 передачі, при тому що його середній показник у цьому компоненті в минулих сезонах становить 9-11 отриманих пасів в перерахунку на 90 хвилин.

Найчастіше у матчі проти «Ренна» Траоре опинявся спиною до чужих воріт і в районі центральної лінії поля. У цій зоні африканець намагався отримувати передачі від партнерів, але перебував під серйозним пресингом гравців французької команди, які буквально вичавлювали Лассіну разом із м'ячем, і на цьому все закінчувалося.

Сікан, котрий вийшов на поле замість Траоре, виявився більш активним. За 18 хвилин український форвард здійснив 14 дій, але з такою ж низькою ефективністю, як і в африканця – лише 3 вдалі (21%).

У зв'язку з цим питання із центрфорвардом та його взаємодіями з командою буде для Йовічевіча та його тренерського штабу ще однією загадкою, яку слід вирішити якнайвдаліше та максимально ретельно, аби у Франції проблем у грі «Шахтаря» було менше, а шансів на вихід в 1/8 фіналу, відповідно, більше.

20 лютого 2023 09:30

http://sport.ua

sport.ua