Турніри

Глобус

Україна частково припиняє бойкот спортивних змагань за участі росіян і білорусів

Українські спортсмени зможуть виступати разом із білорусами і росіянами на міжнародних спортивних змаганнях. Однак тільки за умови, якщо представники цих країн братимуть участь у змаганнях у нейтральному статусі.

2023-07-27 10:30

Як йдеться у наказі Міністерства молоді та спорту України від 26 липня 2023 року № 4435, скасовано заборону офіційним делегаціям національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю брати участь у міжнародних спортивних змаганнях, в яких беруть участь спортсмени з Російської Федерації та/або Республіки Білорусь. Її запровадили у квітні поточного року.

Натомість запроваджено заборону відряджати офіційні делегації національних збірних команд для участі у міжнародних спортивних змаганнях, в яких беруть участь спортсмени, що представляють РФ або РБ під своїми національними прапорами, використовують власну національну символіку або публічними діями чи заявами виказують приналежність до цих країн.

Відтак для українських спортсменів було відкрито шлях для участі в міжнародних змаганнях, де росіяни та білоруси беруть участь під нейтральним прапором.

Бойкот спортивних змагань за участі росіян і білорусів – це треба знати
Наприкінці березня Міжнародний олімпійський комітет (МОК) рекомендував міжнародним спортивним федераціям допустити спортсменів з Росії та Білорусі до змагань – у нейтральному статусі з низкою обмежень. Зокрема, залишилася заборона виступати в командних видах спорту.

Україна у відповідь заборонила українським спортсменам брати участь у змаганнях, де присутні представники Росії та Білорусі. МОК засудив таке рішення українського уряду.

Ухвалене рішення поширювалося на усі змагання, включно з відбірковими турнірами на Олімпіаду-2024 у Парижі, у яких брали участь росіяни та білоруси. В уряді тоді радили українським спортсменам думати не про здобутки на Олімпіаді.

«Так от я хочу сказати нашим колегам-спортсменам, які переживають, що через заходи МОК та допущення росіян чи білорусів до змагань, а відповідно українці не зможуть взяти участь, що поламається кар'єра чи щось інше. Зате залишиться життя ваше і ваших дітей», – коментував міністр Кабміну Олег Немчінов.

Після оголошення бойкоту спортсмени попереджали, що таке рішення української влади може мати негативні наслідки для наших спортсменів.

Перша олімпійська чемпіонка незалежної України, фігуристка Оксана Баюл зазначала, що через бойкот українські спортсмени можуть пропустити Олімпіаду в Парижі. Через це участь нашої країни в Олімпійських іграх 2026 року в Італії теж могла опинитися на межі зриву, наголошувала вона.

Спортсменка також акцентувала, що виступає проти бойкоту, оскільки це втрата можливості підняти український прапор – проти «нейтрального» прапора представників країни-агресора – і показати свою силу.

unian.ua