Турніри

Глобус

Нові ім'я Ліги конференцій і формат Юнацької ліги

У середу, 28 червня, в штаб-квартирі УЄФА в Ньоні відбулося засідання Виконавчого комітету, на якому було ухвалено низку важливих рішень.

«Футбольний клуб»

2023-06-29 10:45

Лісабон прийматиме фінал жіночої Ліги чемпіонів УЄФА-2025
Лісабонський «Жозе Алваладе» (домашній стадіон «Спортинга») в 2025 році прийме фінал жіночої Ліги чемпіонів УЄФА.

Афіни та Вроцлав у 2024 та 2025 роках приймуть фінали Ліги конференцій
Виконавчий комітет також призначив господарів двох найближчих фіналів Ліги конференцій УЄФА. 2024-го фінал прийме стадіон афінського АЕКу «Айя-Софія», 2025-го – стадіон «Вроцлав» (домашня арена «Шльонська»).

Оскільки стадіон «Айя-Софія» є новим і поки не приймав жодних міжнародних матчів, перед його затвердженням УЄФА заручиться експертною підтримкою, а також проведе спеціальне спостереження під час матчів АЕКу в єврокубках та матчів збірної Греції у відборі ЄВРО-2024. Випробувальний період тривав до листопада 2023 року, а в грудні буде ухвалено остаточне рішення.

Польща прийме фінальну стадію чемпіонату Європи-2025 серед дівчат віком до 19 років
Виконавчий комітет призначив Польщу господаркою фінальної стадії чемпіонату Європи-2025 серед дівчат віком до 19 років.

Формат Європейської кваліфікації на чемпіонат світу-2026
УЄФА рекомендував ФІФА використати наступний формат відбору 16 європейських збірних на чемпіонат світу 2026 року.

Європейська кваліфікація розбита на дві стадії: груповий етап та стикові матчі. В рамках групового етапу 12 груп із п'яти чи чотирьох збірних грають із березня до листопада 2025 року за традиційною груповою системою, за його підсумками 12 переможців груп отримують прямі путівки до фінальної стадії. Дванадцять володарів других місць із чотирма найкращими переможцями груп у Лізі націй УЄФА-2024/25, які фінішували нижче за друге місце на груповому етапі Європейської кваліфікації, беруть участь у стикових міні-турнірах.

Стикові міні-турніри складаються з одноматчевих півфіналів і фіналів і проводяться в рамках одного вікна на матчі збірних. Шістнадцять учасників розіб'ють на чотири сітки плей-офф – чотири на кожну.

Жеребкування ЄВРО-2024
Було затверджено процедури жеребкування стикових матчів і фінальної стадії ЄВРО-2024.

Нові правила УЄФА щодо ліцензування клубів і фінансової стійкості – видання 2023 року
Виконавчий комітет УЄФА схвалив кілька важливих поправок до Правил ліцензування клубів та фінансової стійкості УЄФА, які набудуть чинності 1 липня 2023 року.

Нові правила визначають порядок бухгалтерського обліку, якого необхідно дотримуватись у разі амортизації реєстрації гравця й операцій обміну гравцями (так званих «свопів»).

Амортизація реєстрації гравця буде обмежена п'ятьма роками, щоб забезпечити рівне ставлення до всіх клубів і підвищити фінансову стійкість. У разі продовження договору амортизація може бути розподілена на продовжений період договору, але не більше ніж на п'ять років із дати продовження. Така зміна не обмежить порядок операцій клубів (тобто клуби, яким їх національні керівні органи дозволили укладати контракти з гравцями на термін більше п'яти років, можуть продовжувати це робити) й не застосовуватиметься заднім числом до трансферних операцій, які вже були проведені.

Що стосується операцій із обміну гравцями, в регламенті зазначено, що клуби несуть відповідальність за оцінку того, чи слід кваліфікувати трансферну операцію як своп, і в цьому випадку вона повинна враховуватися відповідно до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Цей підхід застосовується, аби не допустити, щоб трансферні операції проводилися виключно з метою штучного завищення трансферного прибутку, а не в спортивних інтересах.

Відтепер набирає чинності вимога, згідно з якою аудитори клубів повинні підтверджувати правильність застосування зазначених вимог до бухгалтерського обліку та повідомляти про будь-які невідповідності.

Нове ім'я для Ліги конференцій УЄФА
Перед стартом циклу 2021-24 Ліга конференцій УЄФА була представлена ??під брендом «Європа» і мала повне ім'я UEFA Europa Conference League. За два розіграші турнір зарекомендував себе з найкращого боку та завоював симпатії аудиторії.

Дослідження серед уболівальників і комерційних партнерів показало, що вилучення Europa з повної назви допоможе в подальшому розвитку турніру, й виконком УЄФА підтримав це рішення. Назва зміниться з початком нового циклу в сезоні-2024/25.

Ліга Європи та Ліга конференцій продовжать радувати вболівальників єврокубковим футболом у четвер. Тісний зв'язок між турнірами збережеться, айдентики брендів залишаться дуже близькими, оскільки права на Лігу Європи та Лігу конференцій пропонуватимуться партнерам та мовним компаніям у рамках одного пакету.

Прийнято мінімальні стандарти для жіночих національних команд
Після всебічного незалежного дослідження та широких консультацій із національними асоціаціями, капітанами національних команд і представниками FIFPRO Europe Виконавчий комітет УЄФА затвердив Мінімальні стандарти УЄФА для жіночих національних збірних.

Ця нова ініціатива дасть гарантію, що однакові мінімальні стандарти й умови будуть доступними для гравців дорослих жіночих національних збірних усіх 55 національних асоціацій УЄФА.

Мінімальні стандарти, які включають спортивно-технічні положення та положення про належне управління, будуть стимулюватися програмою УЄФА HatTrick і відіграють важливу роль у зміцненні відносин між національними асоціаціями та гравцями.

Докладніша інформація буде надана у відповідні терміни.

Продовження спостережної програми УЄФА щодо стоячих місць
Виконавчий комітет УЄФА схвалив продовження спостережної програми щодо стоячих місць, до якої ввійшли представники трьох із п'яти провідних національних асоціацій рейтингу УЄФА, де дозволені стоячі місця на внутрішніх турнірах (Англія, Німеччина та Франція). Програму продовжено на сезон-2023/24 на колишніх умовах, що надасть адміністрації УЄФА час для подальших досліджень цього питання та вироблення правил.

Новий формат Юнацької ліги
Турнір буде адаптовано до нового формату головних клубних змагань УЄФА – у ньому візьмуть участь 36 юнацьких команд, які представляють клуби основного турніру Ліги чемпіонів УЄФА-2024/25 (Шлях Ліги чемпіонів). Шлях чемпіонів країн реформують таким чином, що до нього будуть включені переможці юнацьких чемпіонатів усіх асоціацій УЄФА (нині в турнірі беруть участь лише 32 найкращі асоціації).

Якщо клуб потрапив у турнір зі Шляху Ліги чемпіонів та Шляху чемпіонів країн, він автоматично буде визначений у Шлях Ліги чемпіонів. Звільнене місце в Шляху чемпіонів країн займе володар другого місця відповідної першості.

Переможець Юнацької ліги УЄФА автоматично потрапляє до Шляху чемпіонів країн, якщо він не кваліфікувався в турнір через Шлях Ліги чемпіонів.

Турнір у Шляху Ліги чемпіонів повністю повторюватиме відповідний етап дорослого турніру – учасники проведуть шість матчів, три вдома та три в гостях.

Турнір у Шляху чемпіонів країн складатиметься з трьох раундів, що проводяться за системою плей-офф із двоматчевими протистояннями (вдома та в гостях). Клуби з асоціацій із найвищим рейтингом розпочнуть турнір із другого раунду.

Після завершення згаданих раундів, починаючи зі стадії 1/16 фіналу, буде проведено плей-офф, переможець кожного протистояння визначатиметься за підсумками одного матчу. Клуби з рейтингом із 1-го до 6-го (Шлях Ліги чемпіонів) одразу потраплять до 1/16 фіналу та зіграють із клубами, які перебувають у рейтингу з 17-го до 22-го. Клуби з рейтингом з 7-го о 16-го в 1/16 фіналу зустрінуться з командами, що пройшли відбір Шляхом чемпіонів країн. Клуби з рейтингом від 23-го й нижче в Шляху Ліги чемпіонів залишать турнір, як і ті, що програли в стикових матчах Шляхом чемпіонів країн. Турнір завершиться фінальною стадією за участю чотирьох команд (півфінал і фінал), яка буде зіграна на нейтральній території.

Пари 1/8, 1/4 та 1/2 фіналу будуть визначені жеребкуванням.

Наступне засідання Виконавчого комітету УЄФА
Наступне засідання Виконавчого комітету УЄФА відбудеться 26 вересня у Лімасолі, Кіпр.

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

footclub.com.ua