Турніри

Глобус

VAR у Лізі чемпіонів, Лізі Європи та Лізі конференцій

Цього сезону збільшиться кількість єврокубкових матчів із використанням VAR, а з сезону-2024/25 їхня кількість зросте ще більше. Про це інформує офіційний сайт УЄФА.

«Футбольний клуб»

2023-07-11 16:30

У кампанії-2023/24 у Лізі чемпіонів, Лізі Європи та Лізі конференцій технологія VAR буде додатково використана у 239 матчах. Система VAR була успішно застосована в поєдинках нещодавнього попереднього раунду Ліги чемпіонів, який проходив в Ісландії, і тепер діятиме у всій Європі в майбутніх зустрічах першого та другого кваліфікаційних раундів.

Також технологія VAR уперше буде застосована у кваліфікації Ліги Європи та Ліги конференцій. VAR буде використана у 3-му раунді відбору Ліги Європи та в раунді плей-офф Ліги конференцій. Це означає значне збільшення кількості матчів із застосуванням технологій у цих турнірах: у Лізі Європи очікується збільшення на 26% (36 матчів), у Лізі конференцій – на 311% (140). Для останнього турніру таке збільшення пов'язане з використанням VAR на груповому етапі.

У нинішній Лізі чемпіонів VAR вперше застосовуватиметься в усіх відбірних раундах, а загальна кількість матчів турніру з використанням цієї технології, порівняно з сезоном-2022/23, коли до третього кваліфікаційного етапу VAR не передбачався, зросте на 63.

У рамках нового циклу клубних турнірів із сезону-2024/25 технологія VAR, як і раніше, використовуватиметься на всіх стадіях Ліги чемпіонів, а також буде введена з першого відбірного раунду Ліги Європи. За умови відповідного техніко-економічного обґрунтування через велику кількість матчів технологія VAR також може бути введена до раунду плей-офф кваліфікації наступного розіграшу Ліги конференцій.

Із моменту впровадження VAR на стадії плей-офф Ліги чемпіонів у сезоні-2018/19 УЄФА провів загалом 1648 матчів із цією технологією в своїх турнірах для клубів і збірних.

footclub.com.ua