Турніри

Чемпіонати

Топ-5 тінейджерів-вундеркіндів АПЛ

Комусь із них у найближчому майбутньому пощастить стати зіркою найсильнішого чемпіонату планети.

2023-02-19 10:13

Мабуть, як мінімум кожному другому вболівальнику футболу в тій чи іншій мірі цікава відповідь на запитання – а хто завтра прийде на зміну сьогоднішнім зіркам і героям, гідно замінивши їх й змусивши забути про колишніх кумирів. Для цього багато фанатів ретельно вивчають календарі, статистику та матчі молодіжних команд своїх улюблених клубів, де відчайдушно намагаються відшукати «нового Ліонеля Мессі» або «нового Кріштіану Роналду».

Часом очікування за кілька років абсолютно розходяться з дійсністю, й ті, кому пророкували неймовірну кар'єру, йдуть у небуття, але нерідкі і зворотні випадки – коли перспективним молодим талантам вдається не тільки виправдати аванси, а й досягти більш високого рівня, аніж той, який від них очікували.

Сьогодні пропонуємо поговорити про п'ятірку топових тінейджерів-вундеркіндів клубів англійської Прем'єр-ліги. Комусь із них через 3-4 роки цілком під силу замахнутися на найсерйозніші титули, причому як командні, так і індивідуальні...

Алехандро Гарначо

Вік: 18 років
Громадянство: Аргентина / Іспанія
Клуб: Манчестер Юнайтед


Влітку 2021 року Манчестер Юнайтед витратив 85 мільйонів євро на покупку у дортмундської Боруссії талановитого лівого вінгера Джейдона Санчо, котрий кілька років був одним із найяскравіших гравців німецької Бундесліги. За рік до цього Червоні дияволи за півмільйона євро оформили переїзд юного вихованця академії мадридського Атлетіко Алехандро Гарначо, який перші два роки свого перебування в Англії провів у молодіжних командах клубу.

Прямо зараз номінальна позиція лівого вінгера у Манчестер Юнайтед виглядає однією з найбільш, якщо так можна висловитися, переукомплектованих. Тут воліє діяти не лише лідер атак Червоних дияволів Маркус Рашфорд і згадані Санчо із Гарначо, але й талановитий 20-річний швед Антоні Еланга. Кожному з цих футболістів головний тренер МЮ Ерік тен Хаг повинен знаходити час на полі для прогресу, і загалом у нідерландського коуча це виходить досить непогано.

Зокрема, Гарначо багато хто з оглядачів англійського футболу називають одним із найяскравіших молодих талантів нинішньої АПЛ. У свої 18 років Алехандро має гарну техніку, швидкість та поставлений удар, при цьому все ще продовжує розвиватися та відточувати майстерність. За першу команду Манчестер Юнайтед Гарначо провів уже понад два десятки поєдинків, і клуб вже переймається питанням пролонгації контракту таланта, адже той розрахований у вінгера ще на півтора року, нехай і містить опцію пролонгації.

В МЮ розуміють, що інші топ-клуби також бачать, наскільки перспективний та талановитий Гарначо, а тому не проґавлять шансу домовитися із молодим гравцем, спокусивши того не лише великою зарплатою, а й обіцянками регулярної ігрової практики. Цікаво й те, що боротьбу за Гарначо ведуть на міжнародному рівні. У юнацькі роки Алехандро грав за збірну Іспанії U-17 та U-18, але минулого року прийняв пропозицію від Аргентини, за молодіжну команду якої провів 4 матчі, в яких забив 4 м'ячі. Найімовірніше, незабаром варто чекати на дебют Гарначо і за головну команду біло-блакитних, але якщо його не відбудеться, то в гру знову може вступити Іспанія…

Ромео Лавія

Вік: 19 років
Громадянство: Бельгія
Клуб: Саутгемптон

З 2012 по 2020 рік Ромео Лавія перебував в академії Андерлехта, після чого перебрався на Туманний Альбіон до лав Манчестер Сіті. Втім, незважаючи на гарні відгуки, за першу команду Городян талановитий бельгієць за два роки відіграв лишень два матчі, а влітку 2022-го вважав за краще повести мову щодо зміни клубної прописки. По Лавії якраз прийшов предметний запит від Саутгемптона, якому зрештою вдалося оформити повноцінний трансфер Ромео за 12,3 мільйонів євро.

Попри те, що турнірні справи Святих зараз йдуть вкрай погано (команда пасеться у хвості таблиці АПЛ), Лавію можна сміливо називати правильною інвестицією. Станом на поточний момент, Ромео має один із найкращих показників у своїй команді з виграних єдиноборств. Таких у середньому в Лавії 55%. Крім того, бельгієць непогано тримає м'яч і вміє їм грамотно розпорядитися – точність передач хавбека складає 88%, передач уперед – 71%.

Влітку минулого року Лавії вдалося дебютувати за молодіжну збірну Бельгії, однак у головній команді своєї батьківщини Ромео шансів проявити себе на полі поки що так і не отримував. Однак ситуація незабаром повинна буде змінитися на користь хавбека. По-перше, бельгійці отримали нового головного тренера в особі Доменіко Тедеско, який вміє непогано працювати та розкривати молодих талантів. По-друге, у Бельгії назріває зміна поколінь, і тут мимоволі, а доведеться робити ставку на тих, хто до цього був на другому плані.

Щодо командних перспектив, то тут Лавія, незважаючи на контракт із Саутгемптоном до 2027 року та потенційний ризик вильоту Святих до Чемпіоншипу вже за підсумками сезону-2022/23, може не хвилюватися. Ромео вже міцно стоїть на ногах в АПЛ, його можливості чудово зрозумілі командам, а тому немає сумнівів, що Саутгемптону доведеться продати свій кадровий актив, щоб уникнути падіння його вартості. Як мінімум, зараз Лавію оцінюють у 25 мільйонів євро, що вже вдвічі більше, ніж Саутгемптон інвестував у його покупку в Сіті.

Ріко Льюїс

Вік: 18 років
Громадянство: Англія
Клуб: Манчестер Сіті


18-річний правий фулбек Ріко Льюїс з 2012 року займався футболом в академії Манчестер Сіті, де йому вдалося дорости до рівня гравця першої команди. Так, поки що Льюїс з'являється у Хосепа Гвардіоли вельми фрагментарно, але вже сам факт такої присутності в стані Горожан змушує оцінювати перспективи флангового захисника зовсім на іншому рівні.

Дебютувати в АПЛ Льюїсу вдалося у серпні минулого року, коли він в 17 років 8 місяців та 23 дні на 82-й хвилині замінив Кайла Уокера у поєдинку проти Борнмута (4:0). З того часу Ріко зіграв ще у восьми матчах чемпіонату, а також у двох поєдинках Ліги чемпіонів, причому в останній навіть відзначився асистом – у матчі проти Севільї (3:1).

Льюїс має не найвидатнішу антропометрію (його зріст – 169 сантиметрів), що не завжди дозволяє йому успішно протистояти опонентам у фізичних дуелях, а це дуже важливий елемент саме для захисника. Зате Ріко чудово показує себе у роботі на атаку, чим напевно й заслужив на довіру у Гвардіоли. В Льюїса у нинішньому сезоні в дорослих турнірах відмінний показник точності передач – 92%, а ще він активний навіть у районі штрафного майданчика суперника – в середньому за 90 хвилин у фулбека майже по 3 дотики до м’яча у цій зоні.

Безумовно, що Хосеп Гвардіола враховує деякі проблеми Льюїса у «фізиці», які футболіст, напевно, зможе підправити з віком та через старанну роботу у тренажерному залі. А от бачення поля, вміння віддати м'яч та непогана техніка – це ті якості, які набути з досвідом вже куди проблематичніше, але саме із ними у Ріко цілковитий порядок.

Вілфрід Ньонто

Вік: 19 років
Громадянство: Італія
Клуб: Лідс


Справи Лідса цього сезону складаються не так успішно, як цього хотілося б шанувальникам команди, але у лавах Павичів є юний футболіст, до якого варто придивитися – мова про 19-річного італійця з івуарійським корінням Вілфріда Ньонто. Він здатен зіграти як у центрі нападу, так і під форвардом, або ж на будь-якому з флангів атаки. Крім універсалізму Ньонто відрізняється гарною технікою (в середньому в його активі по 6,7 обведень за матч в АПЛ з успішністю цих дій у 59%).

Ньонто є вихованцем академії міланського Інтера, з якого вирішив піти влітку 2020 року вільним агентом у Цюріх. Там за два роки Вілфрід отримав статус стабільного гравця першої команди, що дозволило йому взяти участь у 74 поєдинках у рамках всіх турнірів (12 голів та 10 асистів).

Саме у Швейцарії Ньонто й пригледіли скаути Лідса. 1 вересня 2022 року Павичі заплатили Цюріху 4,5 мільйони євро, оформивши з італійським тінейджером п'ятирічну трудову угоду. Поки Ньонто відзначився лише 1 голом в АПЛ, але очікувати від нього надто багато у дебютний сезон на Туманному Альбіоні, мабуть, і не варто. Інша річ, що Вілфріда вже досить активно награють у збірній Італії, де Роберто Манчіні дав нападнику зіграти вже 8 матчів, і той навіть зумів забити Німеччині у поєдинку Ліги націй (2:5).

Немає сумнівів, що у випадку, якщо Лідс вилетить з АПЛ за підсумками сезону, Ньонто не гратиме у Чемпіоншипі, а отримає запрошення від іншого клубу елітарного дивізіону. І Павичам, як і Саутгемптону у ситуації з Лавією, не буде сенсу утримувати талановитого гравця, щоб не знижувати його капіталізацію.

Стефан Байчетич
Вік: 18 років
Громадянство: Іспанія / Сербія
Клуб: Ліверпуль


Стефан Байчетич народився у родині серба та іспанки у Віго, де в академії місцевої Сельти й розпочав свій шлях у великий футбол. У січні 2021 року талановитого опорного півзахисника запросили до Ліверпуля, де той недовго пограв за молодіжні команди, а у серпні нинішнього року отримав можливість від Юргена Клоппа дебютувати в АПЛ. Причому перший матч Байчетича у найсильнішій національній лізі планети виявився справді незабутнім – Червоні буквально прибили Саутгемптон (9:0), а Стефан на 69-й хвилині замінив капітана команди Джордана Хендерсона.

Усього на даний момент на рахунку Байчетича вже 12 матчів у сезоні за першу команду Ліверпуля. Очевидно, що Клопп продовжить довіряти Стефану, навіть з огляду на непросту турнірну ситуацію, в якій виявилися Червоні, та можливий ризик власного звільнення наприкінці чемпіонату, який підвищиться до критичного рівня у разі, якщо Ліверпуль не кваліфікується до Ліги чемпіонів.

Чому Клопп настільки довіряє Байчетичу? Тут достатньо поглянути на ключову статистику гравця, щоб зрозуміти – німецький коуч бачить, наскільки корисним може бути його команді молодий іспанець, котрий до того ж продовжує розвиватися та прогресувати. У середньому Стефан бере участь у 19 єдиноборствах за 90 хвилин, з яких виходить переможцем у 58% випадків. Для молодого гравця на рівні АПЛ ці цифри виглядають майже захмарними, тому його виходи на поле за першу команду Ліверпуля не є примхою Клоппа, а навпаки, показують, що німецький коуч гідно оцінює працю та старання кожного гравця, який перебуває у структурі клубу.

meta.ua