Турніри

Чемпіонати

Топ-5. Найдорожчі тінейджери світового футболу

Цікавий рейтинг юних талантів на основі оціночних даних порталу Transfermarkt.

2023-12-25 15:23

Практично з кожним роком у світовому футболі зростають суми, які ті чи інші клуби готові платити за підписання нових футболістів. Чим більш вмілим та талановитим є гравець, тим, як правило, вищою є його трансферна вартість. Той факт, що на ринку особливо цінується перспектива підкреслюється прагненням багатьох топових клубів Європи, які залишаються найпривабливішими для гравців з точки зору продовження кар'єри, підписувати молодих або навіть юних виконавців – сподіваючись, що в майбутньому з них виросте новий Кіліан Мбаппе, Ерлінг Голанн або Джуд Беллінгем.

Остання обставина призвела до того, що вже зараз деякі футболісти-тінейджери мають оціночну вартість, яка перевищує аналогічний показник для багатьох футболістів своїх національних збірних із солідним досвідом виступів на топ-рівні. Але закони ринку такі, і зараз ми пропонуємо вам поглянути на п'ятірку найцінніших за версією популярного порталу Transfermarkt футболістів світового футболу серед тих, кому наразі не виповнилося й 18 років.

5. Луїс Гільєрме – 17 мільйонів євро
Вік: 17 років
Громадянство: Бразилія
Клуб: «Палмейрас»

17-річний Луїс Гільєрме, який виступає на позиції флангового нападника, є вихованцем академії «Палмейраса». До дитячої школи «зелено-білих» талановитий хлопчик приєднався у 2017 році, а до цього грав за різні команди зі свого рідного міста Аракажу, населення якого зовсім трохи не дотягує до 600 тисяч людей.

В квітні 2022 року Луїс Гільєрме дебютував за збірну Бразилії U-17, у лавах якої наразі провів 4 матчі та забив у них 2 м'ячі. А вже влітку минулого року «Палмейрас» підписав із талановитим гравцем перший у його житті професійний контракт. Дебюту за першу команду «зелено-білих» Гільєрме довелося чекати недовго – у квітні цього року коуч чинного чемпіона Бразилії Абел Феррейра випустив Луїса на заміну на 77-й хвилині у поєдинку Кубка Бразилії проти «Томбенсе» (4:2). Через кілька днів вінгер провів свій перший матч і в рамках бразильської Серії А.

Загалом, станом на поточний момент, Луїс Гільєрме зіграв 27 матчів за першу команду «Палмейраса» (19 – у Серії А, 5 – у Кубку Бразилії та 3 – в Кубку Лібертадорес). Незважаючи на те, що гольовими діями юний вундеркінд за «зелено-білих» поки що не відзначався, скаути багатьох європейських топ-клубів вже рекомендують своїм наймачам підписати Гільєрме якнайшвидше. Зокрема, за інформацією інсайдерів, серйозний інтерес до вихованця «Палмейраса» виявляють «Ліверпуль», «Челсі» та «Баварія», але бразильський клуб у листопаді зіграв на випередження та підписав із Луїсом Гільєрме новий контракт на три роки. За його умовами, клаусула футболіста складає 55 мільйонів євро.

Також варто звертати увагу на цікаву статистичну подробицю, яка характеризує виступи Луїса Гільєрме у бразильській Серії А в сезоні-2023. У перерахунку на 90 хвилин ігрового часу вінгер виконує по 7,7 обведень, що є одинадцятим показником у лізі, причому з просто дивовижною ефективністю у 71,19%, що, у свою чергу, є вже третім показником в чемпіонаті у відповідній графі. У зв'язку із цим недивно, чому за гравця із такою приголомшливою технікою роботи з м'ячем «Палмейрас» вимагатиме солідних грошей.

4. Йоррел Хато – 22 мільйони євро
Вік: 17 років
Громадянство: Нідерланди
Клуб: «Аякс»

Центральний захисник Йоррел Хато, якого в Нідерландах деякі фахівці вже встигли назвати новим Маттейсом де Лігтом, займатися футболом починав у школі «Спарти» з Роттердама – міста, де юний талант і з'явився на світ. У 2018-му Хато перейшов до академії «Аякса», звідки через кілька років отримав виклик до збірної Нідерландів U-16. Згодом зіграв також за збірну Нідерландів U-17 та U-21, а у листопаді цього року дебютував за національну команду своєї країни, зігравши 45 хвилин та відзначившись результативною передачею у поєдинку кваліфікації на чемпіонат Європи-2024 проти Гібралтару (6:0).

У січні 2023-го Хато зіграв свій дебютний матч за першу команду «Аякса», коли Алфред Схредер випустив юного таланта на заміну у кубковому матчі проти «Ден Босха» (2:0). Через кілька тижнів Йоррел провів дебютний поєдинок за амстердамців вже у Ередивізі, але командою на той момент на правах виконувача обов'язків керував Джон Хейтінга.

В поточному сезоні Хато став беззастережно основним гравцем «Аякса». І нехай турнірні справи амстердамців наразі йдуть далеко не найкращим чином, а команда безнадійно відстає від претендентів на «золото» національного чемпіонату, натомість у її лавах з'явилася нова група видатних молодих талантів, і Хато – один із найяскравіших її представників.

Статистика Хато у сезоні-2023/24 також виглядає абсолютно приголомшливою, враховуючи юний вік цього гравця. У середньому за матч центрбек виконує 93 дії (82% – успішні), віддає 69 передач (93% – точні), бере участь у 17 єдиноборствах (63% – виграні), здійснює 5,5 перехоплень та 11,5 відбирань м'яча.

Недивно, що за чутками, предметний інтерес до Хато вже виявляють «Манчестер Сіті», «Арсенал» і «Ліверпуль». Причому не виключено, що домовитися про трансфер нідерландця англійці спробують вже у січні, поки «Аякс» обґрунтовано не зажадав за Йоррела ще більших грошей, аніж може це зробити зараз.

3. Ендрік – 45 мільйонів євро
Вік: 17 років
Громадянство: Бразилія
Клуб: «Палмейрас» (перейде в «Реал» влітку 2024 року)

Юному центрфорварду «Палмейраса» Ендріку, якому на батьківщині вже пророкують славу як мінімум на рівні Роналдо, вдалося в 11 років отримати запрошення від академії «зелено-білих», і з того часу цей талановитий футболіст прогресує просто феноменальними темпами. Лише у квітні минулого року Ендрік дебютував за збірну Бразилії U-17 (наразі на його рахунку 5 голів у 4 матчах), а вже в листопаді нинішнього року, минаючи етап виступів за молодіжку, форвард зіграв за головну команду «селесао».

В основній команді «Палмейраса» Ендрік дебютував 6 жовтня 2022 року в поєдинку бразильської Серії А проти «Корітіби» (4:0). Абел Феррейра випустив юного форварда на заміну на 69-й хвилині замість більш досвідченого Роні. А вже у середині грудня минулого року про покупку Ендріка оголосив «Реал». Мадридський топ-клуб заплатив за бразильського вундеркінда 37,5 мільйонів євро та гарантував «Палмейрасу» низку бонусних виплат у майбутньому при виконанні обумовлених у контракті умов.

Щоправда, повноправним гравцем «Реала» Ендрік стане лишень влітку 2024 року, коли йому виповниться 18. Поки що форвард продовжує виступати на батьківщині, де за підсумками цього сезону вдруге поспіль став чемпіоном Бразилії у лавах «Палмейраса». Варто зазначити, що навколо футболіста вже нишпорять різні радники та агенти, які на славі цього гравця хочуть заробити якомога більше грошей. Нещодавно Ендрік потрапив у неприємну ситуацію із рекламою медичного препарату, яка потенційно може дорого обійтися йому з іміджевої та спортивної точок зору, якщо юристи футболіста не зможуть вибудувати грамотну лінію захисту у суді.

За «Палмейрас» станом на поточний момент Ендрік провів вже 60 матчів на офіційному рівні, у яких відзначився 17 забитими м'ячами. Це дуже швидкий та технічний футболіст із низьким центром тяжіння, в якого дуже важко відібрати м'яч без порушення правил. У середньому за матч в Бразилії Ендрік завдає по воротах суперника 2,6 ударів, з яких 48% припадають у площину.

2. Ламін Ямал – 50 мільйонів євро
Вік: 16 років
Громадянство: Іспанія
Клуб: «Барселона»

Ламін Ямал народився в Іспанії у родині марокканця та екваторогвінейки. З юних років він проживав у Барселоні, де згодом й зумів пройти відбір до академії однойменного клубу. Однак широкому футбольному загалу Ламін Ямал став відомий не так давно, причому його кар'єра за останні два роки виглядає просто запаморочливою. У вересні 2021 року Ямал дебютував за збірну Іспанії U-16, а у жовтні 2022-го зіграв за збірні Іспанії U-17 та U-19. В квітні ж нинішнього року головний тренер «Барселони» Хаві дав Ямалу шанс дебютувати у першій команді «блаугранас» в рамках Ла Ліги – у поєдинку проти «Бетіса» (4:0), а вже у вересні Ламін в 16 ??років 2 місяці та 6 днів зіграв свій прем'єрний поєдинок у Лізі чемпіонів. Тоді ж, у вересні, Ямал провів і дебютний матч за збірну Іспанії.

На даний момент Ламін Ямал вже встиг переписати низку рекордів. Він є наймолодшим гравцем в історії національної збірної Іспанії, а також наймолодшим автором голу у лавах цієї команди. Також вінгер став наймолодшим гравцем, який колись виходив в основі своєї команди на матч Ліги чемпіонів. І це лише кілька рекордів, які Ямалу вдалося переписати за останні декілька місяців.

Багато фахівців вже пророкують Ямалу славу Ліонеля Мессі, і сам Ламін не проти зійти на таку ж висоту, як це раніше вдалося зробити аргентинцю. Але поки що все це лише аванси, і далеко не факт, що талановитий тінейджер «Барселони» зможе їх виправдати. Зрештою, відносно нещодавно майже такі ж дифірамби журналісти, вболівальники та експерти співали на адресу Ансу Фаті, але наразі цей 21-річний футболіст виступає на правах оренди за «Брайтон», який за всієї поваги до роботи Роберто Де Дзербі, й близько не можна вважати грандом європейського футболу.

Та й статистика у Ямала поки що вкрай слабка, аби серйозно порівнювати його з Мессі. У 18 матчах Ла Ліги сезону-2023/24 Ламін відзначився лишень 1 голом та 3 асистами. Попереду у вихованця каталонського топ-клубу ще безліч роботи…

1. Варрен Заїр-Емері – 60 мільйонів євро
Вік: 17 років
Громадянство: Франція
Клуб: «Парі Сен-Жермен»

Варрен Заїр-Емері з юних років займався футболом у школі клубу «Обервільє», а у 2014 році, коли йому було тільки 8, приєднався до академії «Парі Сен-Жермен». З того часу центральний півзахисник пройшов довгий шлях від дитячого до професійного футболу в таборі парижан. Зробити це було непросто ще й з тієї точки зору, що нинішній ПСЖ є одним із найбагатших клубів планети, і має у своєму розпорядженні приголомшливий склад із неймовірною конкуренцією на кожну позицію.

Але це не завадило Заїру-Емері дебютувати за ПСЖ в рамках французької Ліги 1 ще у серпні 2022-го, коли хавбеку було лишень 16 років 4 місяці та 29 днів. З того часу юний Варрен провів за парижан вже 50 матчів у рамках всіх турнірів, у яких відзначився 5 голами та 5 асистами. А в листопаді Заїр-Емері дебютував у лавах національної збірної Франції. Сталося це в поєдинку кваліфікації на Євро-2024 проти Гібралтару (14:0), в якому хавбек вийшов у стартовому складі, встиг відзначитися забитим м'ячем, але вже на 20-й хвилині його замінили через травму. Спочатку передбачалося, що Заїр-Емері може вилетіти на кілька місяців, але юний хавбек повернувся на поле набагато швидше і може бути корисною опцією для тренерського штабу ПСЖ.

Цього сезону Заїр-Емері встиг проявити себе і в Лізі чемпіонів, де зіграв у п'яти поєдинках. У середньому він виконував по 79 техніко-тактичних дій за 90 хвилин (71% – вдалі), робив по 50 передач (91% – точні), брав участь у 18 єдиноборствах (42% – виграні) та виконував 3 обведення (69% – вдалі). Також відзначився забитим м'ячем у ворота дортмундської «Боруссії», двома асистами у поєдинку проти «Мілана» та однією результативною передачею – у матчі проти «Ньюкасла».

Як би там не було, а Заїр-Емері, вочевидь, найближчими роками продовжуватиме виступати за «Парі Сен-Жермен». Цей клуб не демонструє жодного бажання продавати неймовірно талановитого хавбека, у якого дуже хороше розуміння гри, бачення поля та вміння видати чудову загострюючу передачу. Більше того, до 18-річчя, яке Варрен відсвяткує на початку березня наступного року, керівництво ПСЖ, за чутками, готує хавбеку цілком гідний подарунок – новий контракт із помітним покращенням особистих умов.

sport.ua