Моніторинг

Полеміка

Колліна: «Толерантність – це не слабкість»

У вівторок, 20 березня, в Будинку футболу відбулось чергове засідання «Футбольного прес-клубу». Із журналістами вкотре спілкувався куратор системи арбітражу в українському футболі П’єрлуїджі Колліна.

Інформ-служба ФФУ

2012-03-20 19:34

З моменту останньої зустрічі італійця з представниками ЗМІ відбулось засідання Виконавчого комітету ФФУ, члени якого одноголосно проголосували за пролонгування контракту з Колліною, що закінчується 30 червня поточного року, ще на три сезони. За визнанням самого куратора,  це для нього стало певною мірою приємним сюрпризом. «Звичайно, я задоволений рішенням Виконкому, його готовністю і далі співпрацювати зі мною. Це свого роду оцінка виконаної нами важкої роботи, однак і потрібно зробити ще чимало», − зауважив Колліна.

Коли ж італієць очолив суддівський корпус України, середній вік арбітрів у Прем’єр-лізі становив близько 40 років. За півтора року відбулося суттєве омолодження − нині середньостатистичний вік рефері УФПЛ межує на позначці 35-36. «Безперечно, для того, аби набратися досвіду, потрібен час. І без помилок не обійтися. Однак, на відміну від ситуації, що була раніше, нині ми бачимо перспективу українського суддівського корпусу, тому вкрай важливо демонструвати довіру до суддів», − зазначив П’єрлуїджі.

Журналістам він знову нагадав свої слова, сказані членам Виконкому: «Якщо у кожній помилці суддів вбачатиметься упередженість, підозра в їхній корумпованості, тоді в моїй роботі немає жодного сенсу».

Італієць також наголосив, що він готовий боротися з негативними явищами в суддівстві, однак лише за умови надання йому конкретних фактів, а не на підставі голослівних тверджень: «Коли помиляється, приміром, англійський арбітр, в українських мас-медіа мова йде лише про його кваліфікацію. Тоді чому, коли невірне рішення приймає місцевий рефері, то одразу ж твердять про корупцію? Надайте мені відповідні докази нечесності, і я сам здійсню «хірургічне втручання». А приймати рішення, спираючись лише на чиїсь слова, вважаю неприпустимим».

П’єрлуїджі Колліна не оминув також увагою заяви, зроблені президентом УЄФА Мішелем Платіні на 12-й Конференції Ради Європи для міністрів спорту, яка минулого тижня пройшла в Белграді. Італієць, котрий займає в УЄФА посаду головного офіцера з арбітражу, підкреслив необхідність запобігання ризикам, що загрожують майбутньому футболу. І наголосив на важливості боротьби з договірними матчами на державному рівні, впровадження фінансового фейр-плей, профілактики проявів расизму та агресії на стадіонах.

Торкаючись проблем внутрішнього чемпіонату, Колліна ухилився від власної оцінки нещодавніх висловлювань на адресу арбітрів з боку президентів деяких клубів. «Моя робота не полягає в тому, аби коментувати чиїсь заяви. Для цього є, з одного боку, ви, журналісти, а, з іншого, відповідні дисциплінарні органи. Мої ж функції лежать у площині підготовки арбітрів. Я повинен зробити все від мене залежне, аби український чемпіонат обслуговували такі судді, які відповідають його рівню» - сказав він. Італійський фахівець лише підкреслив, що арбітри нікому не кидали і не збираються кидати рукавичку або оголошувати війну.

Під час засідання прес-клубу куратор детально розібрав низку суперечливих моментів, що мали місце в перших весняних турах чемпіонату України, в тому числі і в матчі «Динамо» − «Дніпро». На його думку, арбітр цієї зустрічі Анатолій Абдула гідно впорався зі своїми обов’язками: «Зрештою, це не лише моя позиція. Доводжу до вашого відома, що УЄФА відслідковує роботу арбітрів не лише в матчах єврокубків та на рівні національних збірних, а й у внутрішніх змаганнях, під час топ-матчів. Так от, незалежні європейські спостерігачі також дійшли висновку, що Абдула відсудив добре».

П’єрлуїджі Колліна акцентував увагу на тому, що чемпіонат України виходить на фінішну пряму, відтак кількість матчів, що мають підвищену турнірну вагу, значно зросте. Причому мова йде не лише про боротьбу за чемпіонство, а й про збереження прописки у Прем’єр-лізі. «Звісно, працювати в умовах довіри набагато комфортніше, аніж коли на тебе тиснуть. Це стосується будь-якої сфери, не лише суддівства. На мій погляд, одним з моїх досягнень є те, що арбітри стали більш впевненими у собі, вони виходять на матч без остраху припуститися помилки».

Наприкінці засідання Колліна підкреслив, що цілком адекватно сприймає критику, котра лунає на його адресу: «Це корисно, стимулює тебе ставати кращим. Однак при цьому обов’язково має бути повага − респект. На жаль, дуже часто про неї забувають. Протягом своєї кар’єри я отримав чималий досвід і, вважаю, що маю професійне право говорити не лише про суддівство, а й про футбол загалом. Повірте, мені нескладно було б розкритикувати гравців, тренерів чи функціонерів будь-якої команди, і зробити це аргументовано та максимально коректно. Однак я не роблю цього лише через повагу до них, але не через слабкість, як  дехто, можливо, думає».

ffu.org.ua