Україна

Прем'єр-ліга

Кривенцов: «Виходити та грати на перемогу»

Головний тренер «Металіста 1925» Валерій Кривенцов напередодні виходу команди з відпустки розповів про аналіз першої частини сезону, кадрову ситуацію в команді, плани на зимову підготовку та завдання на завершальну частину чемпіонату.

2022-01-13 13:10

– Валерій Сергійович, чи аналізували ви під час відпустки першу частину чемпіонату. Які висновки зробили?
– Так, ми аналізували. Я подивився всі наші матчі. Які висновки? Як і в будь-якої команди, у нас попереду багато-багато роботи над усіма компонентами. Бо мені хочеться, щоб високий відбір був більш якісним. Щоб після того, як втратили м'яч, група гравців одразу дуже активно намагалася відібрати м'яч на чужій половині. Також потрібно дуже багато працювати над перебудовами по лініях. Це стосується, як захисту, так і атаки. І, звісно, потрібно агресивніше грати вперед, бити по воротах, розкривати фланги, робити туди простріли. Не бігти, як ми це бігли до штрафної, а нестися туди. Нестися, випереджати захисників, змітати їх до їх штрафного майданчика. Над агресією, у хорошому сенсі слова, треба попрацювати. Покращити моральний дух команди – це також дуже важливо, бо було багато матчів, коли 50 на 50, могли перемогти, могли програти. Проте ми не дотискаємо команди, які маємо перемагати. І останнє, хоча звісно працювати потрібно над усіма аспектами, але потрібно підтягнути стандартні положення. Бо багато, особливо в останніх матчах, було хороших передач з кутових, майже ідеальні, де можна було забивати голи, але, на жаль, не могли зустрітися з м'ячем. Відтак на зборах будемо дуже уваги приділяти штрафним, кутовим ударам. Як біля наших воріт, так і біля воріт суперників.

– Наскільки 10-те місце відповідає тій грі, яку демонструвала команда восени?
– Ми, звісно, приймаємо це десяте місце. Гра у нас була в кожному матчі. Але одна справа грати, а інша – показувати грі та при цьому досягати результату. Ось це нам не завжди вдавалося. У нас було багато матчів, де, скажімо так, 50 на 50. Могли виграти, але, на жаль програвали. Мабуть, трошки не вистачає команді майстерності, спортивної злості, футбольної наглості, яка має бути властива команді, котра ставить собі завдання вище тієї позиції, на якій ми знаходимося зараз.

– 15-го січня розпочинається підготовка до весняної частини. Розкажіть, як буде проходити підготовка?
– Ми 13-го та 14-го січня у двох групах проходимо медогляд і потім у дворазовому режимі, включно до від'їзду команди до Туреччини будемо працювати на базі. На ранковому тренуванні будемо розбиватися на дві групи, бо кількісно у нас дуже великий склад. Одні будуть працювати в тренажерній залі, приводити м'язи до ладу, зміцнювати всі суглоби. Далі бігова робота. А потім заходитиме друга група. Уже на вечірньому тренуванні будемо працювати на полі зі штучним покриттям. У такому режимі і проведемо харківську частину підготовки.

– Над чим будете працювати в Туреччині? Як багато контрольних матчів заплановано?
– Їдемо на тривалий термін. Планували вісім контрольних поєдинків, щоб у всіх хлопців був ігровий тонус, згадати взаємозв'язки. кожному гравцеві дамо шанс себе проявити. Щоб потім наприкінці зборів ніхто не сказав: «Валерій Сергійович, я зіграв одну гру, як ви могли на мене подивитися та зрозуміти мій рівень». Ми будемо старатися максимально дати всім однакову кількість ігрового часу, як це було минулоріч. І підготуватися дуже важливо. Завдання в цих матчах, хай це і контрольні поєдинки, все рівно стоятиме завдання перемагати. Тобто, окрім усіх вже згаданих футбольних аспектів, що ми будемо награвати, потрібно підпорядкувати все це результату.

– Який стан тих футболістів, що були важко травмовані в першій частині сезону?
– У нас Ростислав Русин починатиме у загальній групі, він проходив реабілітацію в Сербії. Так само, як і Дмитро Кравченко. Починають з нами працювати Дерек та Віталій Пономар, що не може не радувати, бо це два гравці, які можуть дуже серйозно підсилити наш атакувальний потенціал. Пізніше, ближче до середини зборів, приїде Владислав Дмитренко і також почне працювати. Це не може не радувати. Максим Жичиков, те ж саме, розпочинатиме тренування у загальній групі. Фактично, наш лазарет залишатиметься порожнім.

– Офіційно повідомлено, що Артур Западня та Олег Голодюк залишили команду. З ким ще попрощаєтеся?
– Не в команді знаходяться Западня та Голодюк. У подальшому в нас також будуть зміни. Але остаточних рішень ще поки що не прийнято, тож і казати про це – зарано.

– Вже давно відомо, що гравцем команди стане Микита Безуглий. Ви знаєте цього гравця, що можете про нього розповісти?
– Микиту Безуглого я знаю давно. Це хороший хлопець та надійний захисник. Він може закрити дві позиції. Як в обороні, так і будемо його пробувати в зоні опорного півзахисника. Надійний, хорошо технічно підготовлений, добре грає у повітрі, а також ведення єдиноборств на серйозному рівні. Тож, я сподіваюсь, що він створить конкуренцію нашим захисникам і, можливо, стане лідером у команді.

– Чи плануються ще новачки? Скільки їх вам хотілося б? На яких позиціях вони є найнеобхіднішими?
– Ми взяли правого захисника Дмитра Капінуса в оренду з «Шахтаря» на півтора роки. Щодо нього така ж ситуація, як і щодо Дмитра Криськіва. Це талановитий молодий гравець. Я вважаю, що в нього хороше майбутнє, бо в нього є багато хороших якостей. Як він буде розвиватися у нас – це буде залежати від нього. Але, що стосується нашого тренерського штабу, ми усіляко допомагатимемо йому розкрити свій талант. Розраховуємо, що у подальшому він стане лідером молодіжної збірної. Це також буде для нас дуже важливо та почесно.

– Яке завдання будете ставити перед командою на весняну частину сезону?
– Завдання у нас буде одне: виходити на кожен поєдинок, не відходити від свого малюнку гри, показувати той футбол, що подобається вболівальникам і при цьому, що дуже важливо, досягати результату. Будемо ставити завдання на кожну гру – виходити та грати на перемогу. А в кінці подивимося.

– Щодо гравців юнацької команди «Металіста 1925», частина з них також будуть тренуватися з основною командою, хто це буде?
– Ми з юнацької команди беремо хлопців, які себе добре проявили в першій частині сезону. У Харкові починатимуть з нами працювати Владислав Островський та Антоній Емере. Ми повернули двох вихованців Кевіна Дуруеке та Дениса Почерніна, які добре проявили себе у Другій лізі, тому дамо їм можливість працювати з нами, а далі все буде залежати від них. Юрій Потімков з нами вже кілька місяців працює, тому я його вже беру, як гравця основного складу. Також візьмемо воротаря Ігоря Потімкова. Буде у нас два брати в команді, допомагатимуть одне одному. Сподіваюсь, що у кожній лінії у нас буде хороша конкуренція. Ви ще питали про новачків, про підсилення команди. Я вважаю, що нам дуже не вистачало наших травмованих гравців. Ті хлопці, які одужають, Пономар, Дерек, Жичиков, Дмитренко, Русин, Кравченко – це для нас є підсилення. Для нас, звісно, «гаряча» позиція лівого захисника, ми працюємо в цьому напрямку, але, на жаль, поки складно знайти саме такого гравця, як ми хочемо. Наш селекційний відділ працює в цьому напрямку. Сподіваюсь, що вже в Туреччині ми вже закриємо цю позицію.

metalist1925.com