Україна

Прем'єр-ліга

Територія «Шахтаря»

Гірники в матчі за Суперкубок раз-по-раз порушували регламент. Чи оцінять це належним чином наші футбольно-дисциплінарні органи, відомі своєю послідовністю та принциповістю?

Микола НЕСЕНЮК

2021-09-23 13:30

Насамперед хочу привітати уболівальників «Шахтаря» із перемогою їхньої команди в матчі за Суперкубок України. Цих уболівальників є чимало навіть серед моїх знайомих, здебільшого тих, хто в різний час переїхав до столиці із Донецька і зберіг вірність своїй команді. Їхня радість стає ще більшою, враховуючи, що «Шахтар» здобув перемогу на виїзді, хоча вже восьмий рік базується у Києві.

Досить було подивитись на порожні трибуни «Олімпійського», де під час нагородження «Шахтаря» Суперкубком залишилось лише кілька сотень людей. Усі інші мовчки залишили стадіон, проходячи повз численні бари та ресторани, які продовжили цього дня роботу в розрахунку на те, що уболівальники зайдуть до них відсвяткувати перемогу. Тихо було на Великій Васильківській, станції метро не здригалися від переможних вигуків фанатів… І лише на «Олімпійському» тривало малолюдне святкування.

Попри всі намагання «Шахтар» так і не став у Києві своїм. Не допомогли ані безплатна роздача квитків на футбол у супермаркетах, ані агресивний маркетинг, ані багаторічна пропаганда усім відомих каналів. «Шахтар» учора заслужено переміг на чужій території. Хоча відчайдушно намагався цю територію розширити.

Після забитих у ворота «Динамо» м’ячів лава запасних «Шахтаря» у повному складі вибігала на футбольне поле святкувати успіх, чим порушила усі вітчизняні та міжнародні регламентні норми, згідно до яких на футбольне поле під час гри не має права виходити ніхто, окрім арбітрів та футболістів, що беруть безпосередню участь у грі. Ніхто інший не може вийти на поле без дозволу арбітра. Такі виходи суворо караються незважаючи на те, хто саме на це поле вийшов, хоч це роздягнута догола ексгібіціоністка, хоч це вдягнутий фанат, хоч це запасний футболіст, хоч це президент республіки! Такі правила визнані усім футбольним світом, і Україною в тому числі.

Ось приклад – 12 грудня минулого року тренер «Динамо» вибіг на поле клубного стадіону під час матчу чемпіонату проти «Колоса», висловлюючи незгоду з рішенням арбітра. За це Мірчу Луческу дискваліфікували на один матч і суворо попередили. Тому що він порушив регламент.

Якщо наша футбольна асоціація є послідовною у виконанні регламенту, то її контрольно-дисциплінарний комітет має тепер дискваліфікувати увесь тренерський штаб «Шахтаря» разом із запасними гравцями, масажистами, адміністраторами – усіма, хто бігав учора по полю «Олімпійського» під час матчу за Суперкубок. Іншого рішення бути не може. Хіба що територія «Олімпійського» та Української асоціації футболу стала територією «Шахтаря», де існує свій регламент, який так не подобається переважній більшості киян…

Допис автора на його сторінці у Фейсбуці ТУТ.

facebook.com