Україна

Прем'єр-ліга

Динамо – Шахтар 2:3. Україна, 29-й тур. Звіт

І четверте лідерське дербі в поточній першості ознаменувалося перемогою нового-старого чемпіона...

Олексій КАЗАНОВ, «Футбольний клуб»

2020-07-04 22:22

Стартові склади учасників битви лідерів не могли не здивувати. Особливо це стосувалося господарів. Наставники «Шахтаря» не приховували, що після дострокового завоювання чемпіонського титулу практикуватимуть активну ротацію в решті поєдинків першості (зокрема, треба відзначити дебют Вітао). А ось штаб Олексія Михайличенка змушений був сушити голову не тільки через травми та дискваліфікації виконавців «основи», а й з огляду на фінал Кубку України, запланований на середу.

Відтак шанс дебютувати в першій команді отримав центральний захисник Сирота, склавши пару з Кадірі. Після довгої відсутності з’явився на полі Піварич. Останній рубіж знову зайняв Бойко.

На жаль, навіть експериментальним складом «Шахтар» урешті-решт не залишив шансів мега-експериментальному складу опонента, який цього вечора моментами відчував серйозні проблеми з організацією гри.

Це стало зрозуміло після гола Коноплянки. Перший м’яч, що його організували в два темпи Болбат і Степаненко, можна було списати на індивідуальну помилку Сидорчука, котрий дав себе «обікрасти» на виході зі свого карного майданчика. А там уже Фортуна, на мить замислившись і спрямувавши рикошет у стійку, все ж вирішила, що гості таки награли на свій гол.

Контратака, що привела до другого м’яча, засвідчила: між лініями «Динамо» виникають просто жахливі для команди такого рівня розриви. Те, як легко та стрімко долали середню зону донеччани, підкреслювало не стільки їхній клас, скільки безпорадність біло-синіх.

Коноплянці слід віддати належне за прекрасний удар здалеку. Однак, не забий він – це зробив би хтось із його партнерів, які, немов відчувши розгубленість господарів, кинулися їх дотискати. В цьому односторонньому русі рахунок іще до перерви цілком міг зрости до розгромного. На щастя для «Динамо» рефері, передивившись епізод із торканням м’яча руки Кадірі, вказав не на 11-метрову позначку, а на кутовий.

Та було зрозуміло: якщо так само продовжиться гра й у другому таймі, фіаско киянам не уникнути. А на фінішній прямій кожне втрачене очко для претендента на путівку до Ліги чемпіонів – на вагу золота.

Швидкий гол Вербича став натяком на те, що принаймні характер і честолюбство у підопічних Михайличенка ще присутні. Варто відзначити черговий націлений пас із глибини Цитаїшвілі – прямо на голову Шапаренку. І – помилку молодого донецького воротаря Трубіна, яка не стала для нього останньою, дозволивши киянам зрівняти рахунок. На 67-й хвилині голкіпер залишив ворота, але не встиг завадити Де Пені їх вразити. Першу в кар’єрі гольову передачу на дорослому рівні записав до свого активу Сирота. Схоже в перспективі він здатний розпочинати атаку довгим гострим пасом принаймні не гірше від Кадара.

Коли здавалося, що в грі остаточно настав злам, головний тренер «Шахтаря» викинув на зелений «стіл» один із своїх козирів. І Тайсон уже через хвилину після заміни одним дотепним пасом пошив у дурні практично весь київський захист. Патріку залишалося обробити зручний м’яч і знову вивести свою команду вперед – 3:2!

Як виявилося згодом, цей гол ознаменував перемогу гірників. Усі чотири дербі в поточній першості залишилися за новим-старим чемпіоном...

ДИНАМО – ШАХТАР 2:3 (Вербич, 51, Де Пена, 67 - Степаненко, 31, Коноплянка, 39, Алан Патрік, 72).
Динамо: Бойко, Кендзьора, Кадірі, Сирота, Піварич, Сидорчук, Цитаїшвілі (Караваєв, 73), Буяльський (Каргбо, 84), Шапаренко, Вербич, Русин (Де Пена, 46).
Шахтар: Трубін, Додо, Вітао, Матвієнко, Болбат (Сіпріано, 54), Степаненко (Бондаренко, 76), Соломон (Тайсон, 71), Маркос Антоніо, Алан Патрік, Коноплянка (Марлос, 76), Мораес (Фернандо, 77).
Арбітр – Романов (Дніпро).
Попередження: Кадірі (63) – Соломон (17), Болбат (42), Степаненко (62).
Вилучення: Піварич (90+1).

footclub.com.ua