Україна

Перша ліга

Макаров: «Календар ПФЛ синхронізований з Прем’єр-лігою»

Президент ПФЛ Сергій Макаров розповів прес-службі ПФЛ про перенесені матчі першого туру весни, компроміс із клубами і підготовку інфраструктури до 23-го туру першої ліги.

Прес-служба ПФЛ

2018-03-16 12:52

– Сергію Дмитровичу, чи всі команди вчасно та без проблем повернулися зі зборів у Туреччині?
– У цьому плані немає проблем. В Туреччині проводили збори більш ніж половина клубів Першої ліги (11 команд із 18). Всі готові до продовження змагань. З нетерпінням чекаємо старту весняної частини.

– Матч «Кремінь» – «Миколаїв» перенесли з 18 березня на 17. Які причини такого рішення?
– До нас звернувся ФК «Кремінь», який повідомив про несприятливі погодні умови, а саме сильні снігопади на 18 березня, тому вони запропонували перенести гру на день раніше. Сподіваємося, що матч вдасться провести.

– Матч «Авангард» – «Гірник-Спорт» перенесли з 18 березня на 10 квітня. Теж втрутилися погодні умови?
– Перша причина – підготовка поля, на стані якого позначилися сильні снігопади початку березня. Інша причина –  прогноз погоди на 18 березня, в цей день очікується погіршення погодних умов, які заважатимуть проведенню матчу. Саме через це ми змушені були перенести матчі «Авангард» – «Гірник-Спорт», «Інгулець» – «Суми» та «Черкаський Дніпро» – «Волинь».

– Які рішення прийняли клуби, щоб запобігти такій ситуації, адже прогноз погоди був відомий раніше?
– Усі клуби намагалися підготувати газони для проведення матчів, але, на жаль, не всі змогли побороти стихію.

Хочу підкреслити, що всі рішення про перенесення матчів були прийняті за згоди обох сторін. Вдячні клубам за сприяння в такій непростій ситуації. Ніхто нікого не змушував, всі шукали компроміс.

– Зважаючи на перенесення трьох матчів, тепер інші клуби можуть також вимагати перенести свої ігри через погодні умови. Як вчинить ПФЛ в такій ситуації?
– Кожен випадок розглядаємо окремо. В першу чергу звертаємо увагу на зусилля клубу в підготовці стадіонів. Якщо клуб дійсно зробив все від себе належне, але не зміг впоратися, і якщо суперник не проти такого рішення, тоді шукаємо варіанти для переносу матчу на іншу дату. Ми перенесли всього три матчі із дев’яти. Дві зустрічі відбудуться на Півдні (Одеська область), два матчі буде проведено на газонах із штучним покриттям («Кремінь» – «Миколаїв» у Кременчуці та «Нафтовик-Укрнафта» – «Геліос» на базі клубу «Полтава» у Копилах), ще дві гри прийме «Оболонь Арена».

– Чому центральна гра туру не проходитиме на стадіоні імені Баннікова?
– Спочатку ми планували такий варіант, але потім до нас звернулася ФФУ, яка повідомила, що в ці дні на цьому стадіоні тренуватиметься юнацька збірна Естонії. Нас попросили знайти інший стадіон для проведення матчу. Дякуємо клубу «Оболонь-Бровар» за сприяння у оперативному вирішенні цього питання.

– Чи існувала вірогідність перенесення всього туру?
– Обговорювали це питання, але не можемо провести цей тур в кінці травня чи в червні. В цьому сезоні вперше проведемо плей-офф за місце в Прем’єр-Лізі, тому наш календар синхронізований з УПЛ. В свою чергу, сезон у Прем’єр-Лізі завершується раніше через Чемпіонат світу і відповідні рекомендації ФІФА.

– Зустріч «Нафтовика-Укрнафти» перенесена в Полтаву через неготовність газону?
– Причини перенесення матчу в інше місто такі ж, як і в інших випадках – складнощі у підготовці стадіону та несприятливий прогноз на 17-19 березня. В Сумській області клімат більш суворий, ніж на Півдні. Саме тому «Нафтовик-Укрнафта» зіграє в Полтаві, а матч ПФК «Суми» перенесли на більш пізню дату.

– Зараз вся увага до головного матчу туру «Арсенал» – «Полтава». Ці клуби борються за путівку в Прем’єр-Лігу.  Вони вже подали заявки до атестаційного комітету?
– Ці клуби проходять процедуру атестації. Заявки на проходження атестації за нормами Прем’єр-Ліги подали шість перших команд Першої ліги.  Остання дата здачі документів – 31 березня. Тільки після цього атестаційний орган ФФУ зможе дати оцінку, чи відповідають наші клуби вимогам Прем’єр-Ліги. Настільки мені відомо, в цих клубів немає заборгованостей та фінансових труднощів.

– Яку відвідуваність очікуєте на центральному матчі туру?
– Запрошую всіх вболівальників на стадіони, сподіваюся, що всі скучили за футболом і чекають на продовження змагань. Вважаю, що центральний матч виправдає свій статус, тому чекаємо всіх, у кого буде бажання і можливість, на стадіоні «Оболонь-Арена» 19 березня.

pfl.ua