Україна

Калейдоскоп

Почала роботу ТСК стосовно Павелка

28 листопада відбулося  перше організаційне засідання Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства України та зловживання службовим становищем президентом Української асоціації футболу (Федерації футболу України), головою Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Верховної Ради України восьмого скликання Павелком А.В. при вирішенні питання фінансування та реалізації бюджетної програми «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України» у 2017-2018 роках

2019-11-28 13:22

Голова ТСК, народний депутат Анатолій Костюх зазначив, що Комісія згідно з Постановою Верховної Ради працюватиме до 15 квітня 2020 р. і завершить свою роботу поданням Звіту про роботу ТСК до Верховної Ради.

На першому засіданні Секретарем Комісії було обрано народного депутата Михайла Цимбалюка.

Член Комісії, народний депутат Григорій Мамка доповів про завдання ТСК та про терміни, відведені на виконання цих завдань та очікуваних результатів. Він зазначив, що Комісія має встановити і перепровірити факти, які викладені у ЗМІ, щодо внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань, але протягом значного часу рішення у кримінальних провадженнях не прийнято.

«Ми не розуміємо чому правоохоронні органи мовчать і не виходять у ЗМІ для висвітлення публічно щодо ходу розслідування, прийняття кінцевого рішення у кримінальних провадженнях. У зв’язку з чим ТСК наділена повноваженнями протягом шести місяців провести повністю перевірку, обговорити і прийняти рішення у вигляді підсумкового документу. Також буде прийнято рішення щодо скерування його до того чи іншого правоохоронного органу, якщо в ході розгляду цих питань будуть встановлені ті чи інші порушення», – зазначив він.

Народний депутат також підкреслив, що Комісія повинна стати каталізатором прискорення реакції правоохоронних органів для скорішого прийняття законних рішень щодо повного і об’єктивного розслідування у кримінальних провадженнях.

Г.Мамка запропонував Комісії активніше скеровувати запити до правоохоронних органів і отримувати інформацію, приймати рішення щодо виклику представників правоохоронних органів на засідання ТСК.

Пропозицію підтримав Секретар ТСК Михайло Цимбалюк. Він сказав, що потрібно скерувати запити до всіх правоохоронних органів, встановити конкретні терміни підготовки відповідей для того, щоб на наступному засіданні можна було заслухати керівників правоохоронних органів та представників тих слідчих підрозділів, в яких є провадження по цих досудових розслідуваннях.

Під час засідання також було обговорено питання щодо можливого утворення робочих груп по основних напрямках роботи ТСК, створення контенту для отримання інформації про ті чи інші факти від усіх зацікавлених осіб, про хід розслідування проваджень по всіх правоохоронних органах, які досі протягом двох років не прийняли рішення про те, чи є склад злочину чи він відсутній, та залучення до роботи фахівців, заявників, журналістів, які проводили свої розслідування, громадян.

Комісія також затвердила графік проведення засідань, яким передбачено їх проводити не менше одного разу на місяць, основні напрямки роботи та орієнтовний план роботи.

Під час засідання члени Комісії також погодили перелік і зміст запитів до правоохоронних органів та депутатське звернення до відповідних слідчих підрозділів правоохоронних органів для термінового надання інформації про стан провадження досудових розслідувань.

https://iportal.rada.gov.ua