Україна

Калейдоскоп

У ВР обговорили розслідування кримінальних справ проти Павелка

У парламенті заявляють про затягування розслідування кримінальних справ проти керівництва Федерації футболу України і, зокрема, її президента Андрія Павелка. У чому звинувачують чиновників?

2020-02-08 22:35

Засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України щодо розслідування справ ФФУ проходило у закритому режимі. Керівників федерації та особисто президента Андрія Павелка підозрюють у розкраданні на понад один мільярд гривень. Депутати вимагали від правоохоронців пояснити чому за більш ніж за півтора року не вручено жодної підозри.

«По деяким провадженням зовсім немає слідчих дій. Сьогодні на комісії особисто підрахував то терміни розслідування не провівши жодної слідчої дії закінчилися в минулому році. Приїхав слідчий, але ж він вже і не має повноважень. Ось і робота», –  говорить Григорій Мамка, народний депутат, заступник голови тимчасово-слідчої комісії.

За словами правоохоронців у справі провели експертизу. Мова про виконання програми із будівництва футбольних полів із штучним покриттям. Виявилося, що на 66 полях у Києві було завдано державі збитків майже на 10 млн. грн. за рахунок завищення на третину вартості штучної трави структурами наближеними до федерації. За приблизними підрахунками, збитки від таких оборудок по всій державі можуть сягати понад 140 млн. грн.

«Ми хочемо щоб максимально швидко ім'я українського футболу очистилося. Тобто або мають бути покаранні винні, якщо мали місце злочинні схеми або ми маємо сказати що ці журналістські розслідування які були опубліковані і звинувачувалися певні особи, що ці розслідування не є достовірним», – говорить Ігор Кривошеєв, народний депутат, член тимчасово-слідчої комісії.

Також Комісія розбиралася з офшорними оборудками керівництва Федерації. Йдеться про виведення закордон понад 11 мільйонів доларів, отриманих від УЄФА на розвиток українського футболу.

За даними слідства ці кошти виводили на фіктивні фірми як оплату за начебто закупку десятків тонн чаю, кави та морепродуктів. ТСК також повідомили про відкриття нової кримінальної справи проти керівництва федерації футболу – через імовірне виведення десятків мільйонів гривень при купівлі товарів за завищеними цінами.

«Є інформація щодо повернення одних суб'єктів господарювання певних коштів які не були використанні, а на думку фахівців були привласненні повернуті до федерації футболу, а всі інші правоохоронні органи на нашу думку не допрацьовують», – говорить Михайло Цимбалюк, народний депутат, секретар тимчасово-слідчої комісії.

Про це – у сюжеті. 

Наступне засідання призначили на 13 лютого цього року.

podrobnosti.ua