Турніри

Ліга Європи

Бенфіка – Шахтар 3:3 (заг. 4:5). Звіт про матч-відповідь 1/16 Ліги Європи

Матч у Лісабоні перетворився на трилер і мав щасливий для гостей кінець. «Шахтар» – у 1/8 фіналу! 

Олег МОРОЗОВ, «Футбольний клуб»

2020-02-28 00:39

На друге побачення із гірниками господарі вийшли злі. Після поразки в Харкові, після кількох невдач у внутрішній першості, після суддівських помилок на користь конкурента «Порту», після штрафу, накладеного на столичний клуб за критику національної федерації, справжня лють охопила «Бенфіку» та її вболівальників. І лють ця трансформувалася у потужний прес, який тиснув на гостей.

Заповнені трибуни «Да Луш», тисячі галасливих горлянок робили свою справу, а «орли» на полі робили свою. Зі стартовим хвилюванням підопічні Луїша Каштру впоратися не змогли і відверто розгубились, зіштовхнувшись із шаленим темпом, запропонованим лісабонцями. Оборона «Шахтаря» припускалася позиційних помилок, випробувала на міць нерви Фортуни, і доволі скоро терпець останньої урвався.

Піцці, 30-річний капітан «Бенфіки» проскочив справа до карного майданчика і, скориставшись пасивністю опонентів, які лишень задкували перед португальцем, більярдним ударом у дальній нижній кут змусив Андрія П’ятова вперше вийняти м’яч із сітки власних воріт.

У порівнянні з першим матчем наставник «Шахтаря» зробив дві заміни, усадивши на лавку Сергія Болбата і залишивши поза заявкою Віктора Коваленка, який напередодні зазнав прикрої травми. Замінити українців мали бразильці – Додо і Маркос Антоніо відповідно. Обидва ці хлопці виявилися звичайними спостерігачами, коли забивав Піцці…

Але – о, диво! – південноамериканські молодики миттєво виправились. Антоніо гарненькою діагоналлю закинув м’яч на хід моторному товаришу, після прострілу якого з правого флангу Рубен Діаш у боротьбі з Жуніором Мораесом хотів розрядити ситуацію. Але щось у захисника пішло не так. Автогол і 1:1.

«Бенфіка», знову опинившись у ролі наздоганяючої, трошки похнюпилася, пригальмувала, і якийсь час здавалося, що смерч у володіннях П’ятова був простим непорозумінням. Ісмаїлі десь у цей період затишшя навіть стійку на міць перевірив.

Однак віддихавшись, «орли» згодом знову понеслися вперед, і пожежі на половині поля гірників почали спалахувати з тривожною регулярністю. Дотриматись до перерви не вдалося: гол в роздягальню вгатив той самий Рубен Діаш, після кутового просто зім’явши Миколу Матвієнка.

За підсумками двох матчів на полі встановилася повнісенька рівновага, але щойно почався другий тайм, усі роздуми про додатковий час зійшли нанівець. Бідолашний Матвієнко віддав катастрофічну передачу на свого воротаря, і цим несподіваним подарком скористався Дієго Соуза, грамотно скотивши м’яча під праву Рафі Сілві. Ну а дуга 26-річного нападника у дев’ятку незахищених воріт була ідеальною.

Утім, щастя лісабонців тривало недовго, і те, що сталося далі, інакше як знущанням над господарями не назвеш. Минуло лише дві хвилини, і другий кутовий «Шахтаря» у матчі призвів до результативної повітряної атаки Тараса Степаненка. Після подачі Тайсона нашого опорника наче забули у карному майданчику, і той повів себе безжально – 3:2!

І це вже був рахунок, який влаштовував чемпіона України. Незабаром тренери обмінялися замінами. Каштру випустив Тете, додавши швидкості правому флангу, Бруну Лаже кинув у бій свого перевіреного снайпера Хариса Сеферовича. Пішла війна нервів. І здали вони зрештою у лісабонців, усі зусилля яких, наче вода, зникали у піску.

До того ж виявилося, що гірники краще готові фізично, і наприкінці гри це було видно неозброєним оком. Ну а результативна комбінація за участі трьох бразильців стала тому зайвим свідченням. Ісмаїлі наздогнав біля лицевої лінії м’яч, спрямований туди Тайсоном, потужно прострелив, і після рикошету від захисника Алан Патрік, поклавши корпус, фактично вибив «Бенфіку» з Ліги Європи.

Тепер господарям треба було забивати двічі, але, дивлячись в очі «орлів», з яких фактично волала втома, у такий неймовірний камбек повірити було неможливо.

Отже, «Шахтар» залишається у перегонах і навесні продовжуватиме грати на два фронти. Уже 28 лютого – жеребкування 1/8 фіналу, а 12 березня – наступний міжнародний іспит!

БЕНФІКА – ШАХТАР 3:3 (заг. 4:5)  
Голи: 
Піцці (9), Рубен Діаш (36), Рафа Сілва (47) – Рубен Діаш (12, автогол), Степаненко (49), Алан Патрік (71).
Бенфика: 
Влаходимос, Тавараш, Рубен Диаш, Ферру, Грімальдо, Вайгль, Таарабт, Шикінью (Цеферович, 67), Рафа Сілва, Піцці (Жота, 79), Дієго Соуза (Вінісіус, 79).
Шахтер: П’ятов, Додо, Кривцов, Матвієнко, Ісмаїлі, Степаненко, Маркос Антоніо, Алан Патрік (Хочолава, 90+2), Марлос (Тете, 62), Тайсон (Коноплянка, 86), Мораес.
Попередження: Рафа Сілва (50) – Ісмаїлі (43), Тайсон (83), Коноплянка (87).

footclub.com.ua