Персони

Інтерв'ю

Чеферін: «Фінал ЛЧ буде чудовим святом футболу в Києві»

Президент УЄФА Александер Чеферін, який у листопаді відвідає Україну, дав коротке інтерв’ю прес-службі ФФУ.

Прес-служба ФФУ

2016-10-21 10:32


– Київ отримав шанс прийняти фінал Ліги чемпіонів у 2018 році. Чи були в УЄФА сумніви перед голосуванням за Київ?
– Виконавчий комітет був одностайний у присудженні проведення фіналу Києву. В УЄФА залишилися дуже гарні спогади про блискуче організоване Україною та Польщею Євро-2012, зокрема, про чудовий фінал на стадіоні «Олімпійський».

– Які вимоги та рекомендації Київ повинен виконати для успішного проведення цього матчу?
– Зробити потрібно не так вже й багато, оскільки ми організовуємо матч майже так само, як і фінал Євро-2012. Завжди є деякі роботи з оновлення, які потрібно провести, але ваш стадіон майже готовий. Найважливіше те, що в нас чудові стосунки з ФФУ, і ми знаємо, що можемо розраховувати на підтримку її президента та його команди в роботі над цим проектом. Андрій Павелко – молодий президент, дуже динамічний, надзвичайно захоплений та ефективний, тому ми впевнені, що фінал пройде успішно.

– Чого ви чекаєте від фіналу Ліги чемпіонів у Києві в 2018 році?
– Ми з нетерпінням чекаємо захоплюючого матчу двох кращих у світі клубів у сезоні 2017/18. Це буде чудове свято футболу в прекрасному місті Києві; також у місті буде проходити багато додаткових заходів для всіх вболівальників. Я регулярно контактую з Андрієм Павелком, і знаю, яку фантастичну роботу федерація здійснювала протягом останнього року для розвитку футболу в Україні. Фінал також допоможе ФФУ активізувати розвиток футболу у країні.

– Які структурні модифікації ви плануєте в УЄФА для відновлення іміджу організації?
– УЄФА має стати прикладом прозорості та ефективного управління. Ми будемо працювати над цим разом з усіма 55 національними асоціаціями. У мене є багато ідей щодо поліпшення поточної ситуації, наприклад, створення відділу під назвою «Захист гри», який буде, крім іншого, боротися з договірними матчами, проявами расизму і вживанням допінгу.

– Чи згодні ви з тим, що Виконавчий комітет УЄФА слід реформувати, і як ви плануєте це зробити?
– Я з цим згоден. Я думаю, що Виконавчий комітет працює дуже добре, але також я дотримуюся думки, що організації час від часу потрібна свіжа кров. Саме тому я хочу ввести обмеження терміну для членів Виконавчого комітету, а також для президента УЄФА. До того ж, я прагну, щоб члени Виконавчого комітету активно працювали і в рамках своїх національних асоціацій. Всі ці ідеї будуть обговорюватися з федераціями. Я планую максимально залучити їх до процесу прийняття рішень.

– Що ви думаєте щодо проведення Євро-2020 у 13 країнах? Як часто УЄФА буде використовувати цей формат у майбутньому?
– Це буде разова подія, приурочена до 60-річчя чемпіонату. Це чудовий проект, але після нього ми повернемося до більш традиційних способів проведення змагань з однією географічною локацією (хоча кілька країн зможуть подавати спільну заявку). Для Євро-2020 нам потрібно буде ретельно продумати, як фанати будуть подорожувати між країнами, і подивитися, що можна зробити, щоб допомогти їм у цьому.

ffu.org.ua