Моніторинг

Аналітика

За що така честь?

Завжди був проти публічних експериментів. Це коли щось нове робиться не одразу, а поступово, перетворюючись по ходу «експерименту» у свою протилежність. Власне, так у нас все, тому так і живемо. Те ж саме і у футболі.

Микола НЕСЕНЮК

2020-02-03 23:27

Коли світові чи європейські футбольні інституції хочуть запровадити щось нове, вони або роблять це для всіх і одразу, або перевіряють нововведення в окремих турнірах різного рівня, від національних до світових. І вже потім або роблять так для всіх, або відмовляються від новації. Так було колись із «золотим голом» у додатковий час, так було зовсім нещодавно із двома додатковими арбітрами.

Тепер, як відомо, впроваджують так званий VAR (відео асистент арбітра). Не всюди і не одразу. Бо складно і дорого. Цього року в Лізі чемпіонів VAR запрацював вже з групового турніру, а у Лізі Європи – ні. Тепер уявіть, що УЄФА вирішила провести 22 лютого матч «Атлетіко» - «Ліверпуль» із VARом, а гру «Боруссія» - ПСЖ у той же день – без VARу. Скажете, що це неможливо, що автора такої пропозиції слід одразу відправити до божевільні…

У нас із цим легше – у нас божевільня стаціонарна і розташована у Домі футболу. Саме звідти повідомили, що в Україні теж впровадять VAR. Але не одразу і не для всіх. І не на початку, а всередині сезону. Тепер дві гри у кожному турі чемпіонату будуть судитись із VARом, решта чотири – без нього. Виходить, що у двох матчах помилки арбітра будуть майже виключені, у решті – роби що хочеш? Хіба це не ідіотизм? Чому одні команди мають бути в гірших умовах чим інші?

Хоча, чому в гірших?Нам пропонують провести з VARом 5 (пять) матчів за участю «Динамо» (усі буз виключення в чемпіонаті та кубку) і лише 2 (два) матчі «Шахтаря». А за участю, скажімо, «Зорі», взагалі жодного! За що «Динамо» така честь? Чому усілякі палкіни не верещать на русском язикє, протестуючи проти такої несправедливості? Проти можливих помилок арбітрів у матчах «Шахтаря» без VARу? Тому що не треба бути ясновидцем, щоб вже зараз передбачити, на чию користь будуть ці помилки.

І взагалі, куди поспішати? Коли наша УАФ така багата і їй немає більше куди витрачати гроші, то нехай закупить ці VARи для усіх стадіонів без винятку. Щоб інспекторам та делегатам не було страшно сидіти на трибунах самим. Хоча, як на мене, це нічого не змінить. Куплені VARи будуть, як до того робили без них арбітри, бачити помилки лише у потрібну самі знаєте кому сторону. Клянусь П’єрлуїджі Колліною!

www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2540163202971139&id=100009324512780